Napjaink egyik legjobb befektetési sztorija?

Elemzések2020. jan. 16.HP

Hatalmasat emelkedett az indiai részvénypiac az elmúlt években. A kedvező hosszú távú demográfiai és gazdasági kilátásoknak, valamint a támogató fiskális és monetáris politikának köszönhetően azonban az elkövetkezendő években is jól teljesíthetnek az indiai részvények. Mutatjuk miért.

Még mindig komoly potenciál az indiai részvénypiacban

Több piaci stratéga szerint is India napjaink egyik legjobb hosszú távú befektetési sztorija a feltörekvő univerzumban. A középosztály ugyanis rendkívül fiatal az országban. A lakosság fele 25 évnél fiatalabb, míg az emberek kétharmadának az életkora nem éri el a 35 évet.

Az átlagéletkor is mindössze 29 év. Összehasonlításképpen Kínában 37 év, míg Japánban 48 év ugyanez az érték. A dinamikus gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig fokozatosan felemelkedik a középosztály, aminek hatására nagymértékben növekedni fog a fizetőképes kereslet.

A világbank aktuális előrejelzési szerint az indiai GDP 2019-ben 6 százalékkal bővülhet, míg idén és jövőre is 7 százalék körüli lehet a növekedés dinamikája. A hosszú távú növekedési kilátások tehát kedvezőek a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága tekintetében.

A részvénypiaci befektetők számára emellett vonzó a vállalati szektor esetében az egy részvényre jutó nyereség (EPS) hosszú távú emelkedő trendje.

Rendkívül támogató a fiskális politika is. A kormány számos intézkedéssel segíti a gazdasági szereplőket, ami közül ki lehet emelni a vállalati adókulcsok csökkentését.

A költségvetési politika mellett a monetáris politika is támogató. Az indiai jegybank tavaly év végétől újraindította a kamatcsökkentési ciklust, és összesen egy százalékponttal 5,15 százalékra vágta az irányadó rátát tavaly októberrel bezárólag.

Végezetül meg kell említeni, hogy a kormány folyamatosan nyit a külföldi befektetők felé, a nemzetközi tőke beáramlását elősegítő intézkedéseket léptet életbe. Az ország vezetősége elkötelezett a hatalmas méreteket öltő bürokrácia csökkentése, és számos számítástechnikai (IT), és egyéb technológiai fejlesztés mellett. A fenti folyamat következtében egyre inkább kialakul egy befektetőbarát környezet Indiában.

Rövidtávú zavarok

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 7 százalékról 6,1 százalékra csökkentette a 2019-re vonatkozó növekedési prognózisát. A visszafogottabb gazdasági teljesítmény a belső kereslet ciklikus mérséklődésére, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúra, és a globális gazdaság lassulására vezethető vissza.

Az IMF szerint a pénzpolitika további lazítására és újabb széleskörű költségvetési élénkítő intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy átlendüljön az ország a rövidtávú zavarokon.

Az expanzív költségvetési politikának előreláthatóan a jövőben is lesz mozgástere figyelembe véve a 3,5 százalékra zsugorodó költségvetési hiányt, és a relatíve visszafogott, 68 százalék körüli GDP arányos államadósságot.

A fák égig érnek?

Az indiai részvénypiac (Sensex, Nifty index) jelenleg történelmi csúcsokon van, ezért fennáll a rövidtávú túlvettség kockázata. A fundamentumok ugyan vonzóak, de emiatt az indiai részvénypiac az egyik legdrágább feltörekvő régiós részvénypiac a világon (P/E, P/BV, P/S vagy EV/EBITDA alapon).

Az olló ráadásul Kínával szemben is kinyílt, az indiai részvényindexek számottevően felülteljesítik a kínai piacokat. Ez az árazásban is tükröződik.

Rendkívül fontos tehát az időzítés. Aki indiai részvénypiacok vásárlásában gondolkodik, annak egy kezdeti befektetés megtétele mellett érdemes lehet puskaport hagynia és a későbbiekben több részletben beszállni, hátha megnő a volatilitás, vagyis a szórás a részvénypiacon.

További potenciális katalizátorok

Az alacsony globális kamatkörnyezet alapvetően növeli a befektetők kockázati étvágyát, ami felülteljesítővé teheti a kockázatosabb, feltörekvő régiós részvénypiacokat. Az alacsony kamatok és a világszerte támogató jegybankpolitika kedvez Indiának.

Világszerte egyre nagyobb ráadásul a negatív hozam mellett forgó kötvényállomány. Az értelmezhető hozamot nyújtó alternatív befektetések hiánya is jellemzően jótékonyan hat a feltörekvő részvényekre.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek enyhülése is kedvezően hatna a globális, ezáltal pedig az indiai GDP növekedésre nézve.