Ne hagyja ki ezeket a Netflix sorozatokat!

Elemzések2021. nov. 21.D.J.

Amikor a Netflixen szörföl nehezen tud választani az óriási kínálatból? Segítünk a sorozatválasztásban pár ajánlattal.

Az ártatlan (The Innocent)

Pár éve még alig lehetett hallani a spanyol sorozatgyártásról, mostanság viszont a spanyolok rendre kiváló szériákkal rukkolnak elő. Napjainkban ha egy dél-európai sorozat bekerül a nemzetközi vérkeringésbe, akkor már sejthető, hogy érdemes lesz elé leülni. Nincs ez másképp Az ártatlannal sem.

Előre szólunk, hogy ez a thrillerbe oltott dráma nem fukarkodik a durvább képekkel, de akinek ehhez van gyomra az kiválóan fog szórakozni.

Az ártatlan ugyanis a sztoriszővést egészen mesterien űzi. Ahogy az a jó bűnügyi szériáknál lenni szokott, sose tudni, hogy a történet pontosan hova is fog kilyukadni. De annyira nem, hogy az első két rész után még az se lesz egyértelmű, hogy egyáltalán ki a főszereplő.

A középpontban mindenesetre először egy börtönviselt férfi áll, akinek a sitt után épp kezdene rendbe jönni az élete, amikor fenekestül felfordul körülötte a világ. A felesége mintha megcsalná, de ez lesz a kisebb gondja, amikor úgy tűnik: gyilkosságok sora tapad a kezéhez.

Az ártatlan (The Innocent) sorozat a Netflix kínálatából

Egy szobalány vallomása (Maid)

Azt, hogy az amerikai szociális háló milyen gyenge, mi is többször megírtuk már. De más ezt a témát statisztikákon keresztül szemlélni és más valódi élettörténeteken át megismerni. A megtörtént eseményeket feldolgozó „Maid” egy igazán megrázó erejű dráma, egy édesanyáról, aki próbálja a szegénységben egyedül nevelni a három éves kislányát.

Ahhoz, hogy milyen érzés a társadalom szélére sodródni néha egészen kreatív módon mutatja be a sorozat.

Jó példa erre az, amikor a főszereplő betér egy boltba és a kép sarkában látjuk egy számlálón, hogy miként apasztja le a vagyonát egyetlen bevásárlás.

De a remek karaktereknek hála ez a sorozat többet nyújt, egy szimpla társadalomrajznál. Az egész tele van megkapó emberi pillanatokkal.

Egy szobalány vallomása (Maid) sorozat a Netflix kínálatából

A cseresznye vadiúj íze (Brand New Cherry Flavor)

A főhősnő Lisa Nova rendezőként akar befutni a 90-es évek Hollywoodjában. Ám a producer, aki eleinte a gyámsága alá veszi, alaposan elgáncsolja a karrierjét és még a hatalmával is visszaél, amolyan Harvey Weinstein-módra.

Itt jön a természetfeletti fordulat a történetben: Lisa egy boszorkány segítségével akar bosszút állni.

Ez az a fajta sorozat, amelynek a műfaji meghatározása igen csak nehézkes. Vannak itt vígjátéki és horror elemek is egyaránt.

Az biztos, hogy, aki valami egyedit és hátborzongatót akar látni, annak ez egy kihagyhatatlan széria. Bár tény, hogy nem való mindenkinek: egy ponton a főszereplő például kiöklendez magából egy élő macskát.

Netflix sorozat: A cseresznye vadiúj íze (Brand New Cherry Flavor)

Konspirációs korporáció (Inside Job)

Ha épp se drámára, se kacifántos történetre nem vágyunk, csak egyszerüen nevetni szeretnénk egy kicsit, akkor érdemes próbát tenni a Netflix animációs sorozatával, amelyben szinte minden összeesküvés elmélet igaz.

Nem volt holdraszállás, az emberiséget gyíkemberek irányítják, Amerikában nincs demokrácia, mert mindent a háttérhatalmak irányítanak.

Pont egy ilyen titkos társaságról szól a széria, amelynek igazán nincs mély mondanivalója vagy érzelmi mélysége. Csupán mosolyt akar csalni az arcunkra. Ebben viszont jeleskedik.

Netflix sorozat: Konspirációs korporáció (Inside Job)

A gesztenyeember (The Chestnut Man)

Komor thrillerek terén a dánok már jó ideje viszik a pálmát. Úgy látszik a hűvös skandináv vidék könnyedén megihleti az írókat, ha épp egy véres történetet kell lapra vetni.

Ezúttal egy sorozatgyilkost üldöznek a főszereplők, aki rendre gesztenyeemberkéket hagy az áldozatok közelében.

A szériát végigköveti a nagy kérdés: vajon ki a gyilkos? Mi csak annyit mondunk a válasz több, mint meglepő és épp a fináléban, amikor mindenre fény derül alaposan kijut az izgalmakból.

Netflix sorozat: A gesztenyeember (The Chestnut Man)