Négy kiváló nemzetközi produkció, amelyet Magyarországon forgattak

Elemzések2021. jún. 20.D.J.

A külföldi stábok ugyan főleg az utóbbi tíz évben árasztották el hazánkat, remek nemzetközi filmek és TV-sorozatok már korábban is készültek nálunk. Ezekből ajánlunk most négyet.

Az aranyfej (1964)

Hollywoodban már a 60-as évek előtt is forgott több olyan mozi, amely Magyarországon játszódott. Az 1940-es Saroküzlet című romantikus vígjáték fő színhelye például az Andrássy út volt.

Az aranyfej azonban nem csak nálunk játszódik, de itt is forgatták.

A sztori egyszerű, mint egy faék: egy világhírű brit bűnügyi szakértő épp az országban jár, amikor Győrben elrabolják Szent László aranyhermáját. Mivel egy ifjúsági filmről van szó a bűntényt végül nem is maga a szakértő, hanem a gyerekei derítik fel.

A film képei egészen magával ragadóak. A sztori Szentendrén majd a félkész Erzsébet-hídon is megfordul, ahol a végső nagy üldözés zajlik.

Menekülés a győzelembe (1981)

Ritkán fordul elő, hogy egy magyar filmhez készül amerikai remake. Fábri Zoltán kiváló drámája a Két félidő a pokolban viszont Hollywoodnak is annyira megtetszett, hogy újraforgatták, ráadásul épp nálunk. A sztori maradt a régi: a második világháború idején focimérkőzést játszanak a rabok és a katonák. Ezúttal a nagybetűs meccsre a megszállt Párizsban kerítenek sort.

Mivel a régi sportlétesítményeket időközben átalakították a stáb a francia fővárosban egyetlen olyan nagy stadiont se talált, ami történelmileg hitelesnek tűnt volna.

Ugyanis mindegyiknél jókora reflektorok voltak fölszerelve. Ezért inkább Budapesten az MTK stadionban forgott a nagy finálé.

A szereplők között olyan hírességek is felbukkannak, mint Sylvester Stallone, Michael Caine vagy Pelé. A film még úgyis kifejezetten szórakoztató lett, hogy az eredeti drámai finálét az amerikaiak nem merték bevállalni, ezért inkább egy boldog befejezést írtak a sztorihoz.

München (2005)

Budapest már sokféle várost eljátszott a Hollywood-i filmekben. Például a Vörös Verébben Moszkva, az Evitában Buenos Aires, a Mentőexpedícióban pedig Peking volt a magyar főváros.

Budapest azonban az egyik legjobb alakítását Steven Spielberg kémfilmjében nyújtja, ahol a müncheni, a római és a párizsi jelenetek egy részét is nálunk vették fel.

Az igaz történeten alapuló film ettől függetlenül is roppant érdekes. Egy titkos, izraeli különítményről szól, akiknek meg kell bosszulniuk az 1972-es müncheni olimpián megesett mészárlást.

A katedrális (2010)

Ez a bő tíz éves mini-sorozat legalább annyira jó, mint a regény, amelyen alapszik. A történet a XII. századi Angliába kalauzolja a nézőt, ahol épp kegyetlen polgárháború dúl. A történet a nyomorban élő egyszerű emberek életét épp úgy bemutatja mint az egymással civakodó nemesekét.

Bár a véres csaták, és a politikai játszmák is fontos szerephez jutnak, az igazán nagy fókuszt egy évtizedeken át tartó építkezés kapja.

Egy kis faluban ugyanis a polgárháború kellős közepén nekiállnak egy óriási székesegyház felhúzásának.

A sorozat jelentős részét Ócsán és Fóton forgatták. Budapest határában A katedrális könyv szerzője, Ken Follett is felkereste a forgatást, ahol saját bevallása szerint elámult a díszletek láttán.