Nem emelt kamatot az MNB

Elemzések2020. feb. 25.Harsányi Péter

A várakozásoknak megfelelően az MNB nem változtatott a mai kamatdöntő ülésén a monetáris kondíciókon. A fogyasztói árindex az első negyedévben tetőzhet, míg középtávon fokozatosan visszatérhetnek az inflációs mutatók a 3 százalékos jegybanki célhoz. Következésképpen a bankközi likviditás finomhangolásán túlmenően egyelőre nem várható jelentős fordulat a pénzpolitikában.

Miről döntött ma az MNB?

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 0,90 százalékon hagyta az irányadó rátát. Nem változtatott a jegybank emellett a kamatfolyosón sem, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatláb 0,90 százalékon maradt.

Tetőzik az infláció

A fogyasztói árindex 0,7 százalékponttal 4,7 százalékra gyorsult januárban. A vártnál magasabb inflációt azonban egyszeri, átmeneti tényezők idézték elő, melyek az alábbiak.

Az élelmiszerek 6,9 százalékkal, az idényáras élelmiszerek 10,8 százalékkal, a jövedéki adóemelések miatt a szeszes italok és dohányáruk 7,4 százalékkal, az alacsonyabb bázis miatt a járműüzemanyagok 13,5 százalékkal drágultak. A Kínában pusztító sertéspestis idehaza is éreztette a hatását. A sertéshús ára 27,6 százalékkal emelkedett.

Ezzel szemben a tartósabb tendenciákat megragadó maginfláció és az adószűrt maginfláció csupán minimálisan emelkedett. Előbbi 4,0 százalékra, utóbbi 3,7 százalékra kúszott.

Az inflációs mutatók az első negyedévben tetőzhetnek, majd ezt követően fokozatosan visszatérnek a 3 százalékos jegybanki cél közelébe. Ezt a vélekedést támogatja az enyhén mérséklődő belső kereslet és az alacsony külső árdinamika. Utóbbit az iparcikkek 1 százalék alatti inflációja is jól tükrözi.

Kilátások

Nagy Márton, az MNB alelnökének nyilatkozata alapján, az MNB kész bármilyen eszközt bevetni annak érdekében, hogy az infláció 5-8 negyedéves távon visszatérjen a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.

A jegybank az elmúlt hetekben szűkítette a bankközi piacon a likvidiást, aminek eredményeképpen a 3 hónapos BUBOR hitelkamatlábak 60 bázispont (0,6 százalék) környezetébe emelkedtek. Az enyhén emelkedő kamatszint a forint ellenes spekulatív pozíciók tartását is megdrágítja.

Az MNB minden bizonnyal a márciusi friss inflációs jelentés birtokában értékeli majd újra a helyzetet. Ugyan a felfelé mutató inflációs kockázatok némileg erősödtek december óta, az inflációs mutatók emelkedését jellemzően átmeneti tényezők okozzák, így a bankközi likviditás finomhangolásán túlmenően nem számítunk jelentős fordulatra a monetáris politikában.