Nem is gondolná, mi volt az utóbbi 120 év legjobb befektetése

Elemzések2018. márc 27.Növekedés.hu

A jó befektetést soha nem könnyű megjósolni. A múlt század legelejétől eltelt közel 120 év alatt nem azok jártak a legjobban, akik aranya, gyémántot vagy ezüstöt vásároltak, hanem akik részvényekben tartották a pénzüket. A Credit Suisse legújabb felmérése összeadta a hozamokat 1900-tól kezdve napjainkig, és több mint 5 százalékos éves átlaggal a részvények vezetnek. De megérte borokba és műkincsekbe is pénzt fektetni. A kötvények, a részvények, az állampapírok mind jó választásnak tűnnek, ha valaki be szeretné fektetni megtakarítását, legalábbis a Credit Suisse felmérése szerint ezekkel egész jól lehetett keresni az utóbbi közel 120 esztendő alatt. Ám az értékpapírok mellett sokan inkább a kézzelfogható dolgokba fektettek: birtokokba, művészeti tárgyakba, értékes borokba vagy akár egy klasszikus autóba, - és ők is jól jártak. 

A gyémánt kilóg a sorból

A Londoni Gazdasági Egyetemmel közösen elkészített átfogó kutatás nyomán egy befektetési kézikönyv készült, és meglepetésre néhány befektetési eszköz a vártnál jobban teljesített, míg a hagyományosan értékállónak tekintett arany, ezüst és a gyémánt gyengébben muzsikált. Sőt, a gyémánt még veszített is az értékéből 1900-hoz képest. Az egyik legjobban a bor szerepelt a listán: a nagyon régi borok gyakran egyfajta történelmi értékkel bírnak. Példának okáért, egy palack Chateau Lafite Rothschild 1787-ből közel 157 ezer dollárért kelt 1985-ben. A magas értékesítési árnak valószínűleg Thomas Jefferson volt az oka, mivel azt hitték, hogy a palack még az övé volt. Egy palack bor ugyanakkor nem összehasonlítható egy festménnyel vagy egy hangszerrel. A műtárgyak esetében a legnagyobb értékemelkedés azoknál a tárgyaknál volt jellemző, amelyek évtizedeken át öröklődnek családokban, generációk között. Itt azonban kalkulálni kell a biztosítási költségekkel is: ha az ember az otthonában szeretne tartani például egy Stradivarius hangszert, vagy egy értékes festményt, akkor a betörés nagy kockázatot jelet.

Részvényt hosszú távra érdemes venni

A legmeglepőbb talán, hogy az arany és az ezüst értéke alig nőtt, a sokszor magas infláció ellenére ugyanis még a készpénz és a kötvények is megelőzték őket. 
Hosszú távon pedig a részvények bizonyultak a legjobb választásnak, 1900 óta a globális hozamuk évente átlagosan 5,2 százalékkal emelkedett. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a részvények hosszú távon bizonyultak csak garantáltan jó befektetésnek, elsősorban a tőzsdei hullámzások miatt.

Az érzelmi haszon is számít

A kutatók szerint 1900 óta a műgyűjtők nagyobb hozamot tudtak elérni a vagyontárgyaikkal, mint a brit befektetők részvényei. Ráadásul, a műkincsek úgymond érzelmi hasznot is jelentenek, hiszen ez sokaknak inkább kedvtelés, mint hagyományos befektetés. Bárki, aki valaha találkozott már egy klasszikus autó tulajdonosával, tudja, hogy hatalmas odaadással viseltetnek a gépjárműjük iránt.   Forrás: The Economist

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.