Nem is gondolná, mi volt az utóbbi 120 év legjobb befektetése

Elemzések2018. márc 27.Növekedés.hu

A jó befektetést soha nem könnyű megjósolni. A múlt század legelejétől eltelt közel 120 év alatt nem azok jártak a legjobban, akik aranya, gyémántot vagy ezüstöt vásároltak, hanem akik részvényekben tartották a pénzüket. A Credit Suisse legújabb felmérése összeadta a hozamokat 1900-tól kezdve napjainkig, és több mint 5 százalékos éves átlaggal a részvények vezetnek. De megérte borokba és műkincsekbe is pénzt fektetni. A kötvények, a részvények, az állampapírok mind jó választásnak tűnnek, ha valaki be szeretné fektetni megtakarítását, legalábbis a Credit Suisse felmérése szerint ezekkel egész jól lehetett keresni az utóbbi közel 120 esztendő alatt. Ám az értékpapírok mellett sokan inkább a kézzelfogható dolgokba fektettek: birtokokba, művészeti tárgyakba, értékes borokba vagy akár egy klasszikus autóba, - és ők is jól jártak. 

A gyémánt kilóg a sorból

A Londoni Gazdasági Egyetemmel közösen elkészített átfogó kutatás nyomán egy befektetési kézikönyv készült, és meglepetésre néhány befektetési eszköz a vártnál jobban teljesített, míg a hagyományosan értékállónak tekintett arany, ezüst és a gyémánt gyengébben muzsikált. Sőt, a gyémánt még veszített is az értékéből 1900-hoz képest. Az egyik legjobban a bor szerepelt a listán: a nagyon régi borok gyakran egyfajta történelmi értékkel bírnak. Példának okáért, egy palack Chateau Lafite Rothschild 1787-ből közel 157 ezer dollárért kelt 1985-ben. A magas értékesítési árnak valószínűleg Thomas Jefferson volt az oka, mivel azt hitték, hogy a palack még az övé volt. Egy palack bor ugyanakkor nem összehasonlítható egy festménnyel vagy egy hangszerrel. A műtárgyak esetében a legnagyobb értékemelkedés azoknál a tárgyaknál volt jellemző, amelyek évtizedeken át öröklődnek családokban, generációk között. Itt azonban kalkulálni kell a biztosítási költségekkel is: ha az ember az otthonában szeretne tartani például egy Stradivarius hangszert, vagy egy értékes festményt, akkor a betörés nagy kockázatot jelet.

Részvényt hosszú távra érdemes venni

A legmeglepőbb talán, hogy az arany és az ezüst értéke alig nőtt, a sokszor magas infláció ellenére ugyanis még a készpénz és a kötvények is megelőzték őket. 
Hosszú távon pedig a részvények bizonyultak a legjobb választásnak, 1900 óta a globális hozamuk évente átlagosan 5,2 százalékkal emelkedett. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a részvények hosszú távon bizonyultak csak garantáltan jó befektetésnek, elsősorban a tőzsdei hullámzások miatt.

Az érzelmi haszon is számít

A kutatók szerint 1900 óta a műgyűjtők nagyobb hozamot tudtak elérni a vagyontárgyaikkal, mint a brit befektetők részvényei. Ráadásul, a műkincsek úgymond érzelmi hasznot is jelentenek, hiszen ez sokaknak inkább kedvtelés, mint hagyományos befektetés. Bárki, aki valaha találkozott már egy klasszikus autó tulajdonosával, tudja, hogy hatalmas odaadással viseltetnek a gépjárműjük iránt.   Forrás: The Economist