Németország zsugorodásra van ítélve

Elemzések2022. jan. 26.D.J.

A dolgozó korú népesség mérete 2023-tól apadásnak indulhat.

A napokban jelentette be a német Szövetségi Statisztikai Hivatal, hogy a korábbi emelkedő trend megállt. A becslések alapján se 2020-ban, se tavaly nem nőtt a német lakosság száma, amely most mintegy 83 millión áll.

Látszólag ideiglenes problémáról van szó, hisz az unió legnépesebb országában a lakosságnövekedést eddig is a bevándorlás hajtotta.

Ha vége a pandémiának és megint mindenki oda utazik, ahova szeretne, akkor látszólag semmi akadálya, hogy Németország újra gyarapodásnak induljon.

Csakhogy az előrejelzések azt mutatják, hogy a dolgozó korú népesség 2023-tól így is úgy is elkezdhet apadni, méghozzá annyira, hogy az évtized végére már akár 5 millióval kevesebben is lehetnek a csúcshoz képest – írja a Wall Street Journal.

Vannak kelet-német városok, mint amilyen Hoyerswerda, ahol a népességszám már most is zsugorodik. „Valamit tennünk kell, mert hamarosan sokan nyugdíjba mennek és nincsenek itt a fiatalok akiknek a helyükre kéne állniuk – mondja a város aggódó polgármestere Torsten Ruban-Zeh.

A német gondok persze Európa-szerte, így nálunk is ismertek.

Az öreg kontinens országaiban, mint ahogy az a jóléti államokban szokás egyre kevesebb gyerek születik, ami miatt a társadalom öregedésnek indult.

Az átlag német nők már 30 évesek is elmúltak mire belevágnak az első gyerekvállalásba, ráadásul ezután átlagosan még a magyaroknál is kevesebb gyereket szülnek.

Részben azért mert a lakosok egyre nehezebben vágnak bele a családalapításba, részben pedig mert az életkor növekedésével egyre tovább maradnak egyedül az idősek, az egyszemélyes háztartások száma roppant gyorsan növekszik. A német statisztikai hivatalnál azzal számolnak, hogy 2040-re már a német háztartások 44 százalékában mindössze egyetlen ember fog lakni.

De Berlinben vagy Hamburgban ez az arány 50 százalék fölé is mehet majd.

Az öregedő társadalom pedig komoly akadályokat görgethet a legnagyobb európai gazdaság elé. Kormányzati tanácsadók szerint 2025-től már látványosan nehezebb lesz finanszírozni a nyugdíjrendszert.

Az ENSZ-nél korábban olyan előrejelzés is készült, amely szerint Franciaország, ahol uniós szinten a legmagasabb a gyerekvállalási hajlandóság, 2080 után a lakosságszám terén már meg fogja előzni Németországot.

Bár az efféle hosszútávú demográfiai előrejelzéseket érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel rendszerint nagy hibaszázalékkal dolgoznak.

Mindenesetre ha beválik az idézett jóslat, akkor úgy hatvan év múlva már kevesebb mit 75 millió ember fog élni Németországban.

A németeknél egyébként, ha épp nem tombol egy pandémia akkor átlagosan úgy évente 180 ezer német hagyja el az országot, úgy hogy a visszaköltözők száma ennél valamivel alacsonyabb, 120 ezer körül szokott mozogni.

Vagyis bármilyen meglepő legyen: Németországban is van kivándorlás.

A távozók nagy része más német nyelvterületeket keres fel. A célországok között az első Svájc és Ausztria. A kiköltözők jó része munka miatt hagyja el Németországot.

Más európai országokba költözött és ott élő németországi lakosok száma - 2020

(ezer fő)

Svájc 307
Ausztria 200
Egyesült Királyság 142
Spanyolország 139
Franciaország 81
Hollandia 79
Belgium 40
Olaszország 35
Forrás: Destatis