Nincs megállás, újra kamatot emelt az MNB

Elemzések2021. dec. 14.Harsányi Péter

A mai kamatdöntő ülésén az MNB 0,3 százalékponttal 2,4 százalékra emelte az alapkamatot. Az egyhetes betéti kamatláb ugyanakkor már eddig is 3,3 százalékon állt, így az effektív kamatkörnyezet is e szint körül alakult. Az infláció megugrásának következtében az egész közép-kelet-európai régióban kamatemelési hullám indult. Virág Barnabás jegybankelnök ma 15:00-kor sajtótájékoztatót tart a monetáris politika aktuális kérdéseiről. Hamarosan újabb részletek jönnek!

A Magyar Nemzeti Bank 0,3 százalékponttal 2,4 százalékra emelte az alapkamatot a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamatlábat 2,4 százalékra, az egynapos hitelkamatlábat 4,4 százalékra emelte a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata 4,4 százalékra emelkedett.

A mai döntés ugyanakkor kevésbé hangsúlyos, hiszen az MNB korábban már 3,3 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatlábat. Ennek fényében az effektív kamatszínvonal is 3,3 százalék környezetében alakul.

A jegybank a decemberi ülése után teszi közzé a friss inflációs és gazdasági prognózisait. Az MNB előzetes jelzései alapján az infláció idén és jövőre is 5-5 százalék körül alakulhat.

Ennek fényében a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti kamatláb és az alapkamat közti különbséget a későbbiekben is fenntarthatja, illetve növelheti az inflációs kilátások tükrében.

Az elmúlt időszakban látott heti rendszerességű kamatemelésekre azonban ritkábban kerülhet sor.

Mi várható?

A piaci várakozások alapján a jövő év első felében 4,5 százalékig emelkedhet az egyhetes betéti kamatláb, ezáltal az effektív kamatkörnyezet hazánkban. Ezzel összhangban a reálhozamok lendületes emelkedésére kerülhet sor.

Megemelkedhetnek a hitelkamatok is. Ugyanakkor azok a vállalkozások és családok, akik korábban fix kamatozású hitelt vettek fel, védettek a növekvő kamatokkal szemben.

Infláció várakozások

A tartós és dinamikus kamatemelési ciklus azért is szükséges, mert novemberben 7 százalék felé emelkedtek a lakossági inflációs várakozások.

A jegybank korábban hangsúlyozta, az inflációs várakozások elszabadulását mindenképpen szeretné megakadályozni. Ezt pedig egy markánsabb szigorítási ciklussal lehet elérni.

Kötvényvásárlások

Az MNB a mai kamatdöntő ülésén a 2020 májusában megkezdett állampapírvásárlási program lezárásáról és a vásárlások azonnali leállításáról döntött.

A lépés a hosszabb lejáratú kötvénypiaci hozamok mérsékelt emelkedését vonhatja maga után.

A Monetáris Tanács kivezeti továbbá a Növekedési Kötvényprogramot is.

Nemzetközi inflációs kitekintő

A felfelé mutató inflációs kockázatok gyakorlatilag világszerte egyszerre robbantak be. Az infláció az egész régióban jelentősen megugrott.

Infláció éves változása, 2021 november, százalék

Forrás: Bloomberg, MNB, növekedés.hu

A fejlett államokban is hasonló a helyzet. Az Egyesült Államokban novemberben 40 éves csúcsra, avagy 6,8 százalékra emelkedett a pénzromlás üteme. Németországban pedig 1992 óta nem látott szintekre, 5,2 százalékra gyorsult a fogyasztói árindex.

Régiós kamatemelések

Az infláció elszabadulásának következtében az egész közép-kelet-európai régióban kamatemelési hullám indult. Ez alól egyelőre csupán az euróövezet a kivétel.

Kamatemelések az európai országokban (sárga szín: 300 bázispontnál, vagyis 3 százalékpontnál nagyobb mértékű kamatemelés)

Forrás: Bloomberg

A kamatemelések hatására a visegrádi országokban és Romániában több éve nem látott szintekre kúszott fel az alapkamat, amit az alábbi ábra szemléltet.

Alapkamat szintje a régiós országokban, százalék

Forrás: Bloomberg, MNB, növekedés.hu

Érdemes megjegyezni, hogy az alapkamat Magyarországon 2,4 százalékon áll, bár az effektív kamatkörnyezet az egyhetes jegybanki betéttel összhangban 3,3 százalék körül alakul.