Óriási akciók a videojátékok és eszközök piacán

Elemzések2020. jan. 18.Növekedés.hu

Mögöttünk van a fekete péntek és az ünnepi leárazások sora, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az év elején nincs okunk költekezni, persze csak okosan. A videojátékok háza táján is számos leértékelést találhatunk, akár játékot, akár új konzolt akarunk venni.

Az ünnepekben az a jó, hogy sok dolgot megvehetünk olcsóbban. Ez igaz a videojátékokra, konzolokra és PC-kre is. Novemberben és decemberben egymást érik a különféle akciók, amiket például a Valve már-már hagyományként vásárlásra buzdító közösségi élmény formájában lovagol meg saját disztribúciós felületén, a Steamen.

Az ünnepekkel azonban nem ér véget az akciók sora, a legtöbb nagy, online boltot is fenntartó kiadó, mint a Sony vagy a Microsoft, januárban folytatja a leárazásokat, amikre a konzolok szempontjából különösen érdemes odafigyelni, hiszen

idén generációváltás lesz, év végén debütál a PlayStation 5 és az Xbox Series X, ami azt jelenti, hogy nyugdíjba vonul a PlayStation 4 és az Xbox One.

Videojátékok és szolgáltatások

Év elején érdemes körülnézni a két nagy konzolos, a Sony és a Microsoft online boltjaiban, itt ugyanis rendkívül jó áron vehetjük meg a máskor magyar viszonylatban drága játékokat. A PC-seknek szintén érdemes résen lennie, ugyanis

januárban, egész pontosan 23-án indul a Steam Lunar New Year Sale, ami a kínai újév, azaz holdújéve apropóján kerül megrendezésre, és a megszokott 25-75%-os leárazásokra számíthatunk.

A konzoloknál viszont fontos odafigyelni arra, hogy a kiszemelt játék bír-e online többjátékos móddal. Egy MMORPG vagy egy online lövölde sajnos e nélkül fabatkát sem ér, ám ezek használatához mind az Xbox, mind a PlayStation esetében egy előfizetéses szolgáltatásra van szükség. Előbbinél ez az Xbox Live Goldra, utóbbinál a PlayStation Plusra. Jelenleg egyikre sem fizethetünk elő akciósan,

de még teljes áron is érdemes lehet beruházni rájuk (a PS Plus most 18 ezer, az Xbox Live Gold pedig 20 ezer forint 12 hónapra, de van 3 és 1 hónapos csomag is), ugyanis a többjátékos módok használata mellett mindkét szolgáltatás mellé havonta 2-4 ingyenes játék jár, illetve exkluzív kedvezményeket is kaphatunk.

Bevásárlás a konzolháború előtt

Miért érdemes beruházni a régi generáció valamelyik konzoljára, ha egyszer jön az új? Nos, talán a legjobb válasz az, hogy azért, mert most olcsók.

Ma már egy alap PlayStation 4-es nem kerül 100 ezer forintba, és az erősebb PS4 Pro is lement 130 ezer forint alá, és ez ma az alapár.

Egy 1 TB-os PS4 Slim (az alapmodell karcsúbb, de teljesítményileg azzal egyenlő változata) a PlayStation Hits csomagban akár 90 ezerért a miénk lehet, ami kifejezetten jó ár annak tükrében, hogy a gép mellé három játékot csomagoltak, méghozzá nem is akármilyeneket, hanem a The Last of Us-t, az Uncharted 4: A Thief’s Endet és a Ratchet & Cranket. Ezek nem csak a konzolgeneráció siker sztorijai, hanem három olyan játék, amiket minden korosztály élvezhet.

Microsoft oldalon sem rosszabb a helyzet, az Xbox One X-et, amely a szériában a legerősebb játékkonzol, egy jó januári akció keretében 100 ezer forint alatt megcsíphetünk, persze itt nincs videojáték csomagolva mellé.

Ha valaki nem vágyik fizikai lemezekre, akkor számára lehet kecsegtető az Xbox One S All-Digital, amiben nincs lemezmeghajtó, minden játékot a Microsoft Store-ból vásárolhatunk meg rá és tölthetünk le. Egy ilyen konzol három játékos csomagban (eme programok a Minecraft, a Sea of Thieves és a Fortnite) már akár 60 ezer forintért is a miénk lehet a januári akciók során.

A vásárlás előtt azonban mindenképpen legyünk tisztában azzal, hogy mivel akarunk játszani mi vagy az, akinek a konzolt szánjuk. Ugyan az exkluzív játékok sora ritkult az utóbbi időben – a Microsoft PC-re is fejleszt játékokat és néhány, korábban Sony-exkluzív cím kijött nemrégiben számítógépre –, azért még mindig szép számmal akadnak olyan programok, amik csak az egyik konzolra jelennek meg. Különösen igaz ez a PlayStation esetében. A Halóra és a Gears of Warra vágyó csemeténk nem biztos, hogy örülne egy PS4-esnek, és akkor is pórul járunk, ha az Unchartedekkel akarunk játszani, de közben Xbox One-t vettünk. Hiába olcsó, ha nem tudjuk használni.

Akár a PlayStation, akár az Xbox mellett döntünk, mindenképpen érdemes lehet még most, év elején beruházni rá, és nem csak azért, mert olcsóbbak, hanem azért is, mert mindkét konzolra több kiváló játék jelent meg – a Sony PlayStationján ez ugye sok esetben exkluzivitást is jelent, vagyis PC-n vagy más konzolon nem elérhetőek –, ráadásul

a generációváltás idején mindig több kiváló új program jelenik meg, mintegy elbúcsúztatva az öreg konzolokat.

És persze az sem utolsó szempont, hogy a PlayStation 5 és az Xbox Series X még jó darabig nagyon drágák lesznek, viszont nem egy fejlesztő legalább 1-2 évig mind a régi, mind az új konzolokra ad ki játékot, így az új masinákra érkező programokat, ha nem is maximális képi minőségben, de ugyanúgy élvezhetjük PS4-esünkön vagy Xbox One-unkon.

Az sem utolsó szempont, hogy bár a PS5 esetén már jelezte, hogy szándékában áll megoldani a visszafelé kompatibilitást – vagyis régebbi konzolokra kiadott játékkal is játszhatunk rajta –, egyelőre nem tisztázott, milyen mértékben fog ez működni, így nem árthat, ha egy öregebb konzol is van az ember otthonában, ha esetleg régebbi címeket szeretne kijátszani vagy újrajátszani.

A számítógépek is labdába rúgnak

Bár évekkel ezelőtt még azzal riogattak minket, hogy a PC-s videojátékok piaca haldoklik, ma már ilyet senki sem mer állítani.

Hogyan is tehetné, amikor lassan minden nagy kiadónak van online, exkluzívan PC-s játékokat terjesztő oldala (a Valve-nek a Steam, az Epic-nek az Epic Game Store, az EA-nak az Origin, és így tovább), és például a Microsoft is egyaránt fejleszti játékait Xboxra és PC-re, kifejezetten Windows 10 alá.

A PC ráadásul van két előnye a konzolokkal szemben: erősebb és fejleszthető. Persze ennek megvan a hátránya is, méghozzá az, hogy az igazán erős Gamer PC-k még akciósan is alulról, rosszabb esetben felülről súrolják a 200 ezres határt, ugyanakkor, ha nincsenek nagy igényeink, a januári akciók keretében akár 100 ezer forint alatt is beruházhatunk egy olyan számítógépre, ami, ha nem is maximális grafikai beállításokkal, de elfuttatja a legújabb videojátékokat.

Ugyanakkor PC vagy laptop vásárlása előtt mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy milyen teljesítményre képes a gép, illetve azt sem árt mérlegelni, hogy mire akarjuk azt a számítógépet használni.

A PlayStation 4 és az Xbox One sem csak játékkonzol, hanem multimédiás eszköz.

Filmnézésre és zenehallgatásra ugyanúgy jó, mint internetezésre – lényegében csak irodai munkára nem lehet ezeket befogni. Szóval egy akciósan 150 ezer forintos Gamer PC sem biztos, hogy jobban megéri egy konzollal szemben. Már csak azért sem, mert a boltok általában csupán a házat és annak tartalmát (videokártya, alaplap, processzor, stb.) adják egyben, a monitort és a hangfalakat külön kell megvenni, így a kezdetben olcsónak tűnő gép még akciósan is megütheti a drágább kategóriát.

És persze ott van az a lehetőség is, hogy egyáltalán nem akarunk játszani, hanem irodai feladatok elvégzésére kell a gép, akkor viszont érdemes az olcsóbb, úgynevezett Office PC-k felé orientálódni. Ezek alapból nem drágák, de

a januári leárazások során 100 ezer forint alá süllyednek az igazán kiváló, minden igényt kielégítő PC-k.

Ugyanakkor itt már érdemes figyelembe venni, hogy sokszor a legolcsóbb gépeknek a teljesítménye szintén nagyon alacsony, és lehet, hogy csak szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre és internetezésre kell, azonban ma már az ezeket futtató programok is erőforrás-igényesek, így érdemesebb a középkategória felé (az említett 100 ezer forintos határ környéke) tendálódni.