Szabadesésben a kriptodevizák: itt az igazság pillanata?

Elemzések2021. máj. 20.Fellegi Tamás

Hullámokban zuhan a bitcoin árfolyama, de csatlakozott hozzá a késői kedvenc, az ethereum is, nem beszélve a viccből létrehozott dogecoinról, és még több ezer társukról.

Háziasszony-szakasz

A befektetési piacokon a legforróbb téma az utóbbi időben a kriptodevizák. Ahogy André Kostolany, az egykori magyar származású tőzsdeguru mondta ilyen esetben: a taxisofőrök is erről beszélnek és a háziasszonyok is kriptodevizákkal kezdenek spekulálni. E sorok íróját is egyre többen kérdezik a kriptókról, olyanok is, akik még sosem foglalkoztak befektetéssel, még megtakarításuk sincs.

Nos, ezek egy eszközlufi, egy mánia tipikus jelei, és most a grafikonokra rápillantva is kezd kibontakozni egy érdekes jelenség: mintha eresztene a lufi. Természetesen csak utólag tudjuk meg, hogy jó időre, esetleg örökre láttuk-e az árfolyamcsúcsokat, különösen a bitcoin esetében, vagy lesz még pénz és fanatikus elszántság, esetleg elég új befektető, akik újra fel tudják húzni az árakat.

Mérséklődő pénzáradat

Mindenesetre érdemes megvizsgálni a fundamentális és technikai tényezőket, ahhoz, hogy képet alkothassunk a piacról. A kriptodevizák mérhetetlen szárnyalásának ugyanaz az alapja, mint a tőzsdeindexek szakadatlan csúcsdöntésének az utóbbi hónapokban:

a piacot fűtő, tápláló pénz, melyet a jegybankok a járvány ideje alatt szinte korlátlanul bocsátottak piacra eszközvásárlási programok formájában,

különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, amely több ezermilliárd dollárnyi összegért vásárolt állampapírokat tavaly március óta.

Most azonban változás mutatkozik ebben. Egyrészt a brit és kanadai jegybank már mérsékelte saját eszközvásárlási programját: minden bizonnyal amint a teljes gazdasági nyitás megtörténik, be is szüntetik azokat. Ez még nem nagy összeg az amerikai programhoz képest, de már egy jelzés, hogy a folyamat megindult, és előbb-utóbba a legnagyobb jegybankok is lépni fognak, márpedig akkor érezhető lesz, hogy jóval kevesebb pénz érkezik a piacra.

Inflációs nyomás

A folyamatot erősítheti, hogy az elmúlt időszakban sok országban látott napvilágot jóval a várt feletti inflációs adat, több tényezőnek köszönhetően. Az oltási program előrehaladásával a fejlett országokban gyorsan szorul vissza a járvány, így a gazdasági újranyitás is felgyorsul.

A kereslet, a fogyasztás hirtelen megnövekszik, a kínálat azonban ezzel nem tud lépést tartani, hisz a járvány idején sok helyen csökkent a termelés, melyet nem mindig könnyű újra gyorsan felfuttatni. Ennek legjellegzetesebb esete az elhúzódó félvezetőhiány: ugyan már megindult a fejlett országokban az újabb gyártókapacitások kiépítése, hogy csökkenjen a távol-keleti gyártóktól való függőség, de időbe telik, amíg ezek megkezdhetik a termelést.

Megemelkedett a mezőgazdasági termékek ára is, az olajár is viszonylag magasan van, miután egy éve még a negatív tartományban járt. Ráadásul az áruszállítás sem gördülékeny: átmenetileg konténerhiány mutatkozik, ezért a hatalmas áruszállító hajók nem tudnak teljes kapacitással üzemelni, a szállítások egy része késedelmet szenved.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az inflációs hatás komolyabb lesz a vártnál, a sok éve tartó deflációs helyzettől, amikor az inflációs szintek tartósan a jegybanki célértékek alatt maradtak, elbúcsúzhatunk. Erre a jegybankoknak is reagálniuk kell, és óhatatlanul szigorítani kell a most még szélsőségesen laza monetáris politikán.

Mit adnak el először?

A piacokat fűtő pénzmennyiség így csökkenni fog,

ezt a tudatos befektetők figyelembe is veszik, és portfóliójuk legingatagabb, legspekulatívabb részétől válnak meg először. Ezek pedig elsősorban a kriptodevizák, hisz mint már sokszor elmondtuk és még jegybankelnökök is hangsúlyozzák: belső értékük nincs. Egy véges sorozat árát még csak a magasban lehetne tartani hosszabb távon, de amióta a bitcoin mellett sorra felkapták a többi kriptodevizát, ez már nem helytálló érv, mivel van már 10 ezer kriptodeviza, és még bármennyit létre lehet hozni.

Bitcoin

Nézzük ezek után a technikai képet. Mindenekelőtt a bitcoint vizsgáljuk meg, mint a legnagyobb és legnépszerűbb kriptodevizát. Látszik, hogy miután elérte három évvel korábbi árfolyamcsúcsát 20 ezer dolláron, kitört, és érdemi korrekciók nélkül, meredeken szárnyalt 65 ezer dollárig. Azóta azonban több, egymást követő erős zuhanó hullám következett, olyan gyorsan, hogy a grafikonon ez lényegében egy meredek vonalnak tűnik.

Bitcoin. Forrás: coinmarketcap.com

A most 40 ezer dollár alá benéző ár az emelkedő trend megtörését jelzi, persze ilyenkor mindig nyitva a kérdés, hogy kisebb konszolidáció után újra megindul-e az árfolyam, vagy óhatatlanul jön a következő eladási hullám, és újabb lokális mélypontok alakulnak ki az árban. A lufi kipukkadásáról akkor beszélhetnénk, ha a hároméves bázisból való kitörés szintje, a 20 ezer dolláros ár is tartósan elesne.

Ethereum

Az ethereum jóval később indult meg, mint a bitcoin, majd igen meredek emelkedésbe kapcsolt. A 2018-as csúcs átlépése után begyorsult a rali és az árfolyam gyorsan megháromszorozódott, ami már önmagában is mániára utal. Most ez a késői kedvenc is meredeken zuhan.

Ethereum. Forrás: coinmarketcap.com

Dogecoin

Érdemes még megemlíteni a viccből létrehozott, és a befektetőknek így eleve görbe tükröt állító dogecoint is, ahol már az egész felívelés szinte egy függőleges vonal, ami az utolsók közt megtalált kisebb eszközök jellegzetes mozgása mánia idején.

Ráadásul itt már döntő szerepet kapott Elon Musk manipulációja is, aki a világ talán legsikeresebb vállalkozójaként az egyik legnagyobb influenszernek is mondható, így az árfolyamokat igencsak meg tudja mozgatni. Most már nagyot zuhant az ár: a lényegében 0-ról közel 70 cent fölé való felugrás után 35 centig jött vissza.

Dogecoin. Nulláról indult, csak mostanában kapták fel, de a csúcsról máris a felére esett. Forrás: coinmarketcap.com

Teljes piaci érték

A többi kriptodeviza nagyobb része is hasonlóan viselkedik, de ahhoz, hogy egy összképet is kapjunk, index híján a kriptodevizák teljes kapitalizációját vizsgáljuk meg. Fél éve még párszáz milliárd dollárról volt szó, ez azonban a csúcsig 2600 milliárdra növekedett, ami igen csinos összeg, hisz több, mint a világ legnagyobb vállalatának az értéke. Innen egyelőre 1700 milliárdig esett vissza, ami több mint 30 százalék.

A múltbeli tapasztalatokkal összevetve a kriptodevizák piaca összességében olyan képet mutat, mintha lezajlott volna a tetőzés, és immár a lufi eresztése zajlana. Hogy így van-e, az néhány héten belül eldől, hisz ha tényleg erről van szó, a folyamat az első időszakban nem szokott megakadni, hisz

mindenki egyszerre akar kitódulni ugyanazon az ajtón.