Rohamléptekben öregedik Európa – Magyarországon viszont az uniós átlag alatt van az idősek aránya

Elemzések2021. ápr. 7.D.J.

Ha Európa végre legyőzi majd a járványt, akkor is problémák egész sorával kell majd szembenézzen. Ezek közül az egyik legnagyobbat az öregedő lakosság jelenti. Elsősorban a gyermekvállalások esése miatt a kontinensen folyamatosan nő az idősek aránya.

Ha Európa végre legyőzi majd a járványt akkor is problémák egész sorával kell majd szembenézzen. Ezek közül az egyik legnagyobbat az öregedő lakosság jelenti. Ahogy arról korábban is írtunk: elsősorban a gyermekvállalások esése miatt a kontinensen folyamatosan nő az idősek aránya.

Ami azért jelent gondot, mert emiatt az életkorral összefüggő közkiadások jelentősen nőni fognak.

Az életszínvonalat pedig csak a termelékenység növelésével lehet majd fenntartani.

Az Eurostat legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy az egyes országokban pontosan mekkora a 65 év felettiek aránya. Mint fény derült rá, a vizsgált korcsoport az EU területén átlagosan a lakosság 20,6 százalékát teszi ki. Az arányuk tíz év alatt három százalékot nőtt. A vizsgált mutató Olaszországban a legmagasabb. Itt 23,2 százalékot mértek.

Az elsőségük részben annak köszönhető, hogy Itáliában még európai mércével mérve is alacsony a születések száma.

Korábbi elemzések szerint az olaszok többsége szeretne legalább két gyereket, de a munkanélküliség viszonylag magas szintje és a rosszul fizetett, rövid távú munkaszerződések elterjedése miatt a párok sokáig halogatják a családalapítást. Az olaszoknál átlagosan a nők 31 évesen szülik meg az első gyereküket, szemben mondjuk Magyarországgal, ahol ez az átlag 28 év körül mozog.

De az olaszoknál nem csak negatív tényezők miatt nő a 65 év felettiek száma. Az is számít, hogy viszonylag egészséges életvitelt folytatnak és az egészségügyük is fejlettnek mondható, ami miatt az állampolgáraik kifejezetten sokáig élnek.

Ami az idősek arányát illeti: az olaszokat 22 százalék körüli eredményekkel Görögország, Finnország, Portugália illetve Németország követi.

Magyarország már azoknak az államoknak a sorát gazdagítja, amely az uniós átlag alatt mozog. Igaz nem sokkal maradunk el: nálunk a 65 év felettiek a népesség 19,9 százalékát teszik ki. Ez a szám sajnos részben annak is köszönhető, hogy nálunk az uniós átlagnál alacsonyabb a várható élettartam. Míg mondjuk Olaszországban vagy Franciaországban átlagosan 83 évig élnek az emberek addig nálunk 76 évig.

A 65 év felettiek aránya a lakosságon belül 2020-ban (%)

Olaszország 23,2
Görögország 22,3
Finnország 22,3
Portugália 22,1
Németország 21,8
Bulgária 21,6
Horvátország 21,0
Lettország 20,5
Franciaország 20,4
Szlovénia 20,2
Észtország 20,0
Svédország 20,0
Csehország 19,9
Litvánia 19,9
Magyarország 19,9
Dánia 19,9
Spanyolország 19,6
Hollandia 19,5
Belgium 19,1
Ausztria 19,0
Románia 18,9
Málta 18,5
Lengyelország 18,2
Szlovákia 16,6
Ciprus 16,3
Luxemburg 14,5
Írország 14,4
Forrás: Eurostat

A 65 év felettiek aránya az uniós régiókban