Soha nem volt ennyi készpénze a magyaroknak

Elemzések2019. okt. 17.Harsányi Péter

Az MNB jelentése alapján szeptemberben közel 6,4 milliárd forintra emelkedett a készpénzállomány a gazdaságban. A készpénztartás költségei azonban a MÁP Plusz megjelenésével egyre nagyobbak. 5 év alatt 270 ezer forintot veszít egymillió forintonként az a személy, aki a szuperkötvény helyett készpénzt tart. Összegezzük, hogy milyen tényezők járulhatnának hozzá a készpénzállomány mérséklődéséhez.

Egyre több a készpénz

Az MNB statisztikai mérlege alapján szeptemberben tovább nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány, amely már megközelíti a 6,4 milliárd forintot. Egyelőre tehát nem állt meg a készpénzállomány növekedése.

Forrás: MNB

Már vannak kedvező jelek

A Magyar Állampapír Plusz megjelenése segíthet megállítani a tendenciát. A folyamat minden bizonnyal hosszú lesz, de már vannak látható jelek.

A turistaszezonban a készpénzállomány általában minden évben jelentősebben, jellemzően havi 100-150 milliárd forinttal megugrik. Idén azonban júniusban és júliusban is csak néhány tíz milliárd forintos növekményt láthattunk, tehát a mostani dinamika jóval kisebb.

Ugyan még nem lehet pontosan számszerűsíteni, de ez a jelenség minden bizonnyal nagyban köthető a MÁP Plusz indulásához.

Nagyon drága készpénzt tartani

A MÁP Plusz megjelenésével jelentősen megnőtt a készpénztartás alternatív költsége. A MÁP Plusz 5 éves időtávon évente 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamot biztosít. Az 5 éves futamideje alatt pedig összesen 27,35 százalékos hozamot kínál. Más szóval egymillió forintonként 270 ezer forintot bukik az 5 év alatt, aki készpénzben tartja a megtakarítását.

A szuperállamkötvény kedvező visszaváltási feltételeinek köszönhetően ráadásul a rövidtávú befektetők számára is alkalmas lehet.

Pénzügyi tudatosság

Kiemelten fontos a lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztése, ami még jobban segítheti a megtakarítások átrendeződését. A készpénzben megtakarítóknak könnyű elérhetőséget kell biztosítani és egyben meg kell változtatni a befektetési szokásaikat.

Az MNB várakozásai alapján a Posta, illetve a többi értékesítési hálózat egyre erőteljesebb bekapcsolódásával elérhetővé válik a vidéki lakosok azon része, akiknek eddig az egyetlen alternatívája valójában a készpénz volt.

Az ingatlanpiaci boom lecsengése is segíthet

Az Adósságkezelő Központ (ÁKK) korábbi vezérigazgatója, Barcza György márciusban azt nyilatkozta, hogy a lakáspiaci boom kifutásával nagyságrendileg 1000 milliárd forintnyi készpénzvagyon keres majd helyet magának.

Makrogazdasági szinten ez az összeg jelenleg az ingatlanok megvásárlásához és azok felújításokhoz szükséges.

Az ingatlanpiaci áremelkedés mellesleg a MÁP Plusz megjelenésével mérséklődhet. A szuperállamkötvény ugyanis hatalmas űrt töltött be, és egyúttal az ingatlanpiaci befektetők számára egy nagyon kedvező alternatívát kínál.

Fontos a gazdaság fehérítése is

A szürkegazdaság visszaszorulásával további jelentős összegek is megmozdulhatnak, melyek eddig készpénzben parkoltak.

Ezt a folyamatot elősegítheti egyrészről a hatékony és szigorú ellenőrzés, valamint a különféle adókulcsok esetleges további csökkentése. Jellemzően mindkettő visszafogja az adóelkerülés jelenségét.