Sorra nyitnak ki a bezárt piacok, de új online élelmiszerplatform is indult

Elemzések2020. máj 26.K.M.

Több száz olyan hagyományos és termelői piac nyitott ki újra, amelyeket a koronavírus-járvány miatt zártak be tavasszal az önkormányzatok. A hatóságok ugyanakkor szigorú szabályok és ajánlások betartásához kötik a működést. Az agrártárca eközben a napokban online kereskedelmi platformot is indított.

Lassan visszatér a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány miatt bezárt hazai piacok működési rendje. A létesítmények sorra nyitják meg kapuikat a vásári és agrártermelői eladók, illetve a vevők előtt, és próbálják visszaállítani a korábbi üzemelési körülményeket.

A felmérések szerint máig csaknem 700 piacot alakítottak ki az országban, amelyek közül körülbelül 420 hagyományos, 270 pedig kifejezetten termelői piacként működik.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) saját információiból az derül ki, hogy a közelmúltig a piacok 65-75 százaléka nyitott ki újra, országon belül eltérő arányban. Tolna és Békés megyében például már szinte minden piac üzemel, míg Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben lassabban változik a helyzet a márciusi-áprilisi tömeges bezárásokhoz képest.

A gazdálkodók érdekeit képviselő Agrárminisztérium már korábban deklarálta, hogy a piacok humán-egészségügyi kockázata jóval kisebb a zártterű üzleteknél.

Ezért Nagy István agrárminiszter hetekkel ezelőtt újranyitásra szólította fel az érintett települések polgármestereit.

A létesítmények a vásárlóknak általában is kedvezőbb termékárakat kínálhatnak, emellett pedig mezőgazdasági szempontból a primőr zöldségek, a gyümölcsök, a dísznövények, a vágott virágok, a palánták, illetve általában a helyi élelmiszerek forgalmazását is könnyítik a gazdálkodók számára.

Az újranyitott piacokon az eladók és a vevők számára is kötelező a maszkviselés, és rendészek közreműködésével betartják a 65 év felettiek számára megállapított, 9-12 órás idősávot is.

A helyi önkormányzatok azonban a NAK tapasztalatai szerint sok helyütt vizsgálják a 9-12 órás időintervallum módosítási lehetőségeit, illetve a vásárlóknak legmegfelelőbb idősávok kialakítását.

A változó fogyasztói szokások, illetve az életkorhoz kötött vásárlási időszakok szükségessé tehetik azt is, hogy a piacok a korábbiaknál rugalmasabban, akár heti több napon vagy a megszokottnál hosszabb ideig tartsanak nyitva.

Az újranyitás kapcsán a hatóságok a járványveszély miatt további szigorú feltételeket és ajánlásokat is meghatároztak a piaci árusok, vevők és üzemeltetők számára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) külön is felhívta az árusítók figyelmét, hogy a piacokon egymástól 1,5-2,0 méteres távolságban helyezkedjenek el, és az ott tartózkodás ideje alatt folyóvízzel fokozottan és rendszeresen mossanak kezet, illetve kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt használjanak.

A termékeket a szennyeződéstől és a cseppfertőződéstől lefedéssel és/vagy légterelő plexipulttal kell védeniük, és azokhoz – különösen az élelmiszereknél - csak tiszta kézzel és eldobható gumikesztyűben nyúlhatnak, az értékesítéshez használt eszközöket pedig gyakran el kell mosniuk, vagy mindig új és tiszta eszközöket kell használniuk. Általános  előírás az is, hogy a csomagolásban és a termék-előállításban csak azok vehetnek részt, akik egészségesek és családjukban a vírusfertőzés gyanúja senkinél sem merül fel.

A fogyasztóknál szintén elvárás, hogy a piacokat csak egészségesen keressék fel, illetve az árukat lehetőség szerint ne érintsék meg. Vásárláskor a 1,5-2,0 méteres távolságot lehetőség szerint nekik is be kell tartaniuk és virucid hatású kézfertőtlenítő szereket ajánlott használniuk. Az élelmiszereknél pedig a megvett termékeket – alapvetően zöldségeket és gyümölcsöket – otthon alaposan meg kell mosniuk, illetve az eladókkal közösen meg kell akadályozniuk, hogy a termékek kapcsolatba kerüljenek a fizetéshez használt készpénzzel.

Az üzemeltetők számára alapvető előírás, hogy a piacok területét és szociális helyiségeit fokozottan takarítsák és fertőtlenítsék. Arra is oda kell figyelniük, miként látogathatják a vevők a létesítmények zárt helyeit. Ezekbe a Nébih tájékoztatása szerint a vásárlókat szakaszosan érdemes beengedniük, és/vagy meg kell kérniük arra, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.

Miközben a hazai piacok a speciális szabályok és követelmények mellett újraéledhetnek, a koronavírus-járvány hatására új értékesítési csatornák is kialakulhatnak. Ilyenek lehetnek az internetes online kereskedelmi fórumok, amelyek közül egyesek állami kezdeményezésű platformokként is üzemelhetnek.

Nemrég kezdte meg például működését a termeloikosar.hu névre keresztelt internetes felület, amelyet az Agrárminisztérium megbízásából a Herman Ottó Nonprofit Kft. és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hozott létre. A kezdeményezés deklarált célja, hogy közreműködjön a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítésében.

A honlap összefoglalója szerint a magyar élelmiszergazdaságot mintegy 174 ezer vidéki vállalkozás tartja életben, amelyek jó része 10 fő alatti vagy önfoglalkoztató ágazati szereplő. A portál elsősorban ez utóbbiak eladásaiban kíván szerepet vállalni.

A honlapon most több mint 200 gazdálkodó csaknem 600 terméke jelenik meg, és ezeket a fogyasztók a felületen meg is vásárolhatják.

A termelők regisztráció után maguk tölthetik fel az eladásra szánt élelmiszereket fotók, árak és elérhetőségek feltüntetésével, emellett pedig telephelyeik egy országtérképen is láthatóvá válnak. A portálon beszerezhető például céklás torma, homoktövis gyümölcs vagy vegyes virágméz, de megtalálható itt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vissen készült emuhús is. Persze ma még látszik, hogy az oldal működési rendje nem alakult ki teljes mértékben. Valószínűleg ennek tudható be például, hogy egy értékesíteni kívánt pálinkafőző szett az élőállatok menüpontban szerepel.

Bár az online felületen az érdeklődők virtuális világban létrehozott piac termékei között válogathatnak, az adásvételek nem minden esetben bonyolíthatók le személyes találkozások nélkül. A tartósított növényi élelmiszereknél nyilvánvalóan könnyebb a helyzet, mert ezeket a megrendelőknek postán feladott csomagokban is el lehet küldeni, és például a gyártó a „postázható” kategóriába sorolta a már említett vissi farmon készült emuszalámit is.

Kevésbé képzelhető el ugyanakkor, hogy a szegedi tükörpontyból előállított friss filéket kisebb tételekben messzebbre is ki lehet szállítani, mint ahogy helyszíni mustra nélkül nemigen lehet kivitelezhető az élő állatok – így a honlapon most kínált hortobágyi racka kosok és kárpáti borzderes szarvasmarhák – megvásárlása és elszállítása is. A földrajzi elhelyezkedés és távolság ezért egyes esetekben jelentősen befolyásolhtja a platformon szereplő árucikkek értékesítését.