Sosem voltak ennyire optimisták a cégek, de a multik húzzák fel az átlagot

Elemzések2018. máj 11.Növekedés.hu

Soha nem mért magasságba került az üzleti bizalom a magyarországi vállalatok körében, ám ez zömében a külföldi tulajdonban lévő, exportáló és nagyméretű ipari cégeknek köszönhető, ezek várakozásai ugyanis a legkedvezőbbek – derül ki a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) legfrissebb felméréséből.

Kifejezetten bizakodó az üzleti hangulat a magyarországi vállalatok körében, és sokat csökkent a bizonytalansági mutató is, de a GVI konjunktúrajelentése egyértelműen mutatja a hazai gazdaság duális jellegét. A jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy 

a jó adat jelentős részben a külföldi tulajdonban lévő, exportáló, 50 főnél többet foglalkoztató iparvállalatoknak köszönhető, feltehetően azoknak, amelyek Németországba exportálnak.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kutatóintézetének vállalati felmérése Magyarországon a legnagyobb, a legtöbb cégre kiterjed, amely most 3.274 cég vezetőjének válaszain alapult. A konjunktúramutató az októberi +49 pontról +53 pontra nőtt: ez az érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.  A bizonytalansági mutató értéke három ponttal csökkent, így 39 ponton áll. A felmérés négy szempontból vizsgálta a magyarországi vállalatokat:
  • a várható üzleti helyzet a következő hat hónapban,
  • a megrendelések várható alakulása a következő hat hónapban,
  • a gépberuházások volumenének alakulása a következő hat hónapban, és
  • az építési beruházások volumenének alakulása a következő hat hónapban
A vállalkozások vezetői optimistábban ítélik meg cégük helyzetét az első három pontban, a beruházások várható alakulásáról jelzett vélemények azonban negatívabbak a tavaly októberi szintnél.
A konjunktúramutató értéke az ipari (+61 pont) vállalkozások esetében a legmagasabb, az építőipari cégek esetében 55 ponton, a kereskedelmiek körében 50 ponton, míg az egyéb gazdasági szolgáltatások esetében csupán 43 ponton áll.
Jelentős elmozdulás az előző félévhez képest az építőiparban tevékenykedő vállalkozások esetében következett be, ahol 9 ponttal nőtt a mutató értéke októberhez képest. A magyar gazdaság válságból való kilábalásának adatai arra mutatnak, hogy Magyarországon a GDP sokkal később érte el a válság előtti szintet, mint Szlovákia, Csehország, Románia, illetve Németország esetében. A GDP változása a válság kezdetéhez képest (2008 I. negyedév=100%) A másik fontos megfigyelés, hogy miközben
Magyarországon a GDP csupán 11 százalékkal magasabb szinten áll a válság előtti helyzethez képest, addig Lengyelországban ez az adat 36%, Szlovákiában 24% és Romániában 22%.
Ezen időszak alatt a lengyel, a német, a szlovák, a cseh és a román GDP növekedési üteme is magasabb volt a magyarnál. A magyar gazdaság a válságból csak lassan tudott kilábalni: a német gazdaság már 2011 első negyedévében elérte a válság előtti szintet, míg ez a magyar gazdaságnak csak 2014 harmadik negyedévében sikerült. Biztató jel, hogy
a magyar és a német gazdaság növekedési üteme közötti különbség 2016 első negyedéve óta csökkenő tendenciát mutat, és az olló a legfrissebb adatok alapján 2017 negyedik negyedévére bezárult.
GDP-változás aránya 2008-hoz képest (%)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.