Személyi kölcsönöknél is kaphatunk jóváírást

Elemzések2024. ápr. 17.Növekedés.hu

A bankokat időnként az a vád éri, hogy mindenáron hiteleket akarnak ránk tukmálni, pedig erről szó sincs. Tény, hogy a bankok szeretik a jó ügyfeleket, de ez nem jelenti, hogy mindenki kaphat hitelt, és épp akkorát, amekkorát szeretne. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elutasított hiteligénylések. Vajon ki a jó adós a bank szemében, és mit tesz azért, hogy megnyerje? Ebben segít a BiztosDöntés.hu.

Miért ütközhet nehézségekbe, hogy megkapjuk a kölcsönt?

A bankok természetesen szívesen adnak kölcsönt, hiszen ebből származik a bevételük egy része. Sőt, az egyes konstrukcióik mellé számos kedvezményt adnak, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket. Ugyanakkor nem érdekük, hogy olyan igénylőket hitelezzenek, akik nem tudják fizetni a havi törlesztőrészleteket. A bedőlt hitelekből a bankoknak óriási vesztesége származik, különösen akkor, ha a pénzüket nem védte ingatlanfedezet.

A jelzáloghitelek (például lakáshitelek) a bankok számára biztonságosabbak, ezért ezeket alacsonyabb kamat mellett tudják a hiteligénylők rendelkezésére bocsátani, mint például a személyi kölcsönt, ahol csak a jövedelem jelenti a biztosítékot. Az alacsonyabb kamatok dacára a lakáshitelekhez is számos kedvezményt kaphatunk.

Nekünk, mint jövőbeli hiteligénylőknek is az az érdekünk, hogy a bank csak akkor kössön velünk szerződést, ha vissza tudjuk fizetni a felvett összeget. Hisz nem eladósodni akarunk, hanem megvalósítani a céljainkat, és a kettő nem kell, hogy együtt járjon.

Ezért mi is sokat tehetünk. Legyenek rendezettek a pénzügyeink, és kezeljük őket tudatosan, felelősen. Nem igaz, hogy a bank csak annak ad kölcsönt, akinek egyébként is van pénze, és így nem is lenne szüksége rá.

A hitel azt teszi lehetővé, hogy megvásároljunk valamit, amire lenne pénzünk, ha hosszabb ideig takarékoskodnánk. Mi azonban most szeretnénk megvenni az új autónkat, és nem öt év múlva, hisz most romlott el a régi.

A bankok pénze arra való, hogy megszerezzünk valamit, amire amúgy csak sokkal később lenne lehetőségünk. Ennek azonban ára van. Olyan pénzt költünk ugyanis el, amit még nem kerestünk meg, és ezért kamatot kell fizetnünk. A fizetésünkből tehát a felvett összeget, és a kamatot (és egyéb költségeket) is ki kell tudnunk fizetni.

Hiteligényléskor ezért alapos adósvizsgálaton megyünk át, ahol a bankok szakemberi feltérképezik a teljes anyagi helyzetünket, hogy megtudják, valóban meg tudnánk-e keresni később azt a pénzt, amit most elköltenénk.

Akkor hát mikor vagyunk jó ügyfelek?

A bankok a hitelbírálat során megnézik a jövedelmi helyzetünket. Erre a munkáltatói igazolásunkon vagy vállalkozók esetén a NAV igazolásunkon szereplő összegből következtetnek. A bankszámla-kivonatunkon látják a jellemző kiadásainkat, a KHR-ből pedig lekérik, hogy van-e olyan hitel, amit jelenleg is törlesztünk, és van-e régebb óta fennálló nagyobb összegű hiteltartozásunk.

Az sem mindegy, hogy a jövedelmünk milyen forrásból származik. Az a jó, ha régóta és stabilan működő vállalat alkalmazottai vagy tulajdonosai vagyunk. A munkaviszonyunk lehetőleg legyen szóljon határozatlan időre, és ne legyünk próbaidősek, a jövedelmünk pedig legyen megfelelő nagyságú.

Ha ez megvan, jöhetnek az ajánlatok és a kedvezmények!

Lássunk néhány jóváírás akciót!

Aki már vett fel lakáshitelt, az tudja, hogy az induló költségek magasak lehetnek, akár a százezres nagyságrendet is elérhetik. A bankok viszont igyekeznek könnyíteni a hiteligénylők terhein, és egyebek mellett számos jóváírási akcióval is készülnek.

A jóváírás gyakori kedvezmény forma a lakáshiteleknél, de a személyi kölcsönöknél, ahol alacsony induló költségekkel kell számolnunk, ha egyáltalán, szintén találhatunk néhány remek akciót. Az UniCredit Banknál jellemzőek például az online igényléshez kapcsolódó jóváírások, így akár több 10  ezer forintot is visszakaphatunk. Az MBH Bank bizonyos hitelkártyák igénylése esetén adott jóváírást, az Erste Bank pedig volt, hogy vásárlási utalványt kínál. Érdemes tehát keresni az akciókat.

Általában jóváírásként fél-egyhavi törlesztőrészlettel kell számolni, és bár nem ez a legnagyobb ösztönző, fontos lehet, ha minden fillér számít. Ha pedig olyan kölcsönt igénylünk, ahol utalási vagy folyósítási költséggel is számolnunk kell, akkor ennek legalább egy részét így vissza is kaphatjuk. Ha kezdeti költség nincs, akkor ez a plusz pénz segíthet az első törlesztőrészlet kifizetésében.

Ilyen kedvezményeket kaphatunk

Többféle kedvezményt is kaphatunk a hitelfelvétel során. A legelterjedtebbek talán a kamatkedvezmények. A bankok értékelik, ha a kölcsönünk mellé náluk számlát nyitunk, és vállaljuk, hogy erre a számlára irányítjuk a bérünket, vagy havonta egy bizonyos összegű átutalást teljesítünk rá. A kamatkedvezmény általában annál nagyobb, minél magasabb jövedelmet tudunk igazolni. Az ilyen vállalás a bank számára nagyobb biztonságot ad, amit kedvezménnyel jutalmaz, de az kapcsolódhat magasabb hitelösszeghez vagy online hiteligényléshez is.

A bankok elengedhetnek vagy visszatéríthetnek bizonyos, a hiteligénylés során felmerült költségeket. Jelzáloghiteleknél visszatéríthetik az értékbecslés, a Földhivatali bejegyzés vagy közjegyzői díjak egy részét, vagy akár egészét, és elengedhetik a folyósítás és hitelbírálat díját. A személyi kölcsönöknél olyannyira gyakori a hitelbírálattal és folyósítással kapcsolatos díjak elengedése, hogy gyakran egyáltalán nem kell számolnunk induló költségekkel.

Végül ott vannak a jóváírások. Van olyan hitelfajta, ahol ez különösen népszerű ösztönző, például a Babaváró hiteleknél. Itt egész magas, százezer forinton felüli jóváírások a jellemzők, de gyakran előfordul a bankszámláknál is, és a személyi kölcsönöknél is egyre gyakrabban találkozunk ilyen kedvezményekkel.