Háború: az oroszok teljesen letarolják az ukrán állásokat - a kijevi erők tehetetlenek

Hírek2024. ápr. 17.D.J.

Ez történt az ukrán háború 783-dik napján:

- Az orosz erők kihasználják az amerikai segítség késedelmét - figyelmeztet a Háborús Tanulmányok Intézete. "Ukrajna most nem tudja tartani a jelenlegi frontvonalakat az amerikai segítség gyors újraindítása nélkül, különösen a légvédelem és a tüzérség gyengült meg jelentősen.

A légvédelem hiánya miatt az ukrán vonal egységei ki vannak téve az orosz repülőgépeknek, amelyek most először ebben a háborúban több ezer bombát dobnak a védelmi állásokra.

Az ukrán tüzérség hiánya 2022 óta először engedi az oroszoknak, hogy páncélos oszlopokat használjanak anélkül, hogy megfizethetetlen veszteségeket szenvednének."

- A PBS NewsHour című műsorában Zelenszkij elmondta, hogy a légvédelmi rakéták hiánya miatt Ukrajna nem tudta megakadályozni a múlt heti orosz rakétatámadást, amely megsemmisítette a Trypilska hőerőművet. Észrevételei újfent sürgetővé tették Kijev kéréseit, hogy szövetségesei küldjenek neki több katonai fegyvert, mivel a háború az elmúlt hónapokban a Kreml javára fordult.

- A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy kivárnak, amíg Mike Johnson, a képviselőház elnöke nyilvánosságra hozza az Ukrajnának nyújtandó segélyekre vonatkozó terve részleteit. "Első pillantásra úgy tűnik, hogy a házelnök javaslata valóban segít abban, hogy segélyt adjunk Ukrajnának”- mondta John Kirby, Joe Biden nemzetbiztonsági szóvivője.

Johnson egy olyan intézkedést készít elő, amely az amerikai bankokban lévő orosz eszközök egy részének lefoglalását irányozza elő Ukrajna finanszírozása érdekében, és egy másik tervet, amely

az Ukrajnának nyújtott gazdasági támogatást hitelekké alakítja át.

A The New York Post időközben republikánus kötődésű közvélemény-kutatásokat közölt, amelyek szerint a novemberi választások szempontjából kulcsfontosságú választókörzetekben a republikánus szavazók többsége támogatja az Ukrajnának nyújtott amerikai segítséget.

- Petr Fiala cseh miniszterelnök elmondta, hogy az úgynevezett cseh kezdeményezés keretében 20 ország 500 000 tüzérségi lövedék megvásárlására tett ígéretet Ukrajnának Európán kívül.

A csehek márciusban azt mondták, hogy összesen mintegy 800 ezer lövedéket tudtak összegyűjteni Ukrajna számára a kontinensen kívül. Fiala szerint nincs ok arra, hogy az adományozók ne tudnának "további egymillió darabot szállítani a következő 12 hónapban... Szeretném kiemelni, hogy ez a kezdeményezés nem egyszeri projekt.

Célunk a nehézfegyverekhez szükséges lőszerellátás hosszú távú rendszerének létrehozása. Ez közvetlenül segíteni fogja a frontvonalon kialakult helyzet megváltoztatását".

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvénybe iktatta a mozgósítási törvényt, amelynek célja a csapatok létszámának növelése. Az új törvény szigorítja a behívó alól kibúvók büntetését, ösztönzi a sorozásra való bevonulást, és kötelezi a férfiakat, hogy naprakészen tartsák a hatóságoknál vezetett katonai nyilvántartási adataikat.

- A német fegyvergyártó Rheinmetall lőszergyárat épít Litvániában. Németország legnagyobb haditechnikai eszközöket gyártó vállalata és a litván kormány szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy

155 mm-es tüzérségi lövedékeket gyártó üzemet létesítenek az EU- és NATO-tagállamban.

- Hszi Csin-ping beleegyezett, hogy támogatja a Svájcban tartandó ukrajnai békekonferenciát - közölte a német kancellár, miután találkozott a kínai elnökkel. "Kína szavának súlya van Oroszországban" - mondta Olaf Scholz.

"Ezért arra kértem Hszi elnök urat, hogy gyakoroljon befolyást Oroszországra, hogy Putyin végre leállítsa értelmetlen hadjáratát, vonja vissza csapatait és vessen véget ennek a szörnyű háborúnak." Zelenszkij üdvözölte a fejleményt.

- Peking a háború "politikai rendezésére" szólított fel, amely a nyugati országok szerint lehetővé teheti Oroszország számára, hogy megtartsa az Ukrajnában elfoglalt területek nagy részét.

Kína elmélyítette kapcsolatait Oroszországgal, és az Associated Press által idézett amerikai értékelés szerint fokozza a szerszámgépek, a mikroelektronika és más technológiák szállítását, amelyeket Oroszország viszont rakéták, tankok, repülőgépek és más fegyverek gyártására használ az Ukrajna elleni háborúban.

Kínai és orosz szervezetek azon is dolgoznak, hogy közösen gyártsanak pilóta nélküli légi járműveket Oroszországon belül - mondták amerikai tisztviselők.