Szén-dioxid kompenzációval lett idén karbonsemleges négy hazai földgáztároló

Elemzések2020. nov. 17.Végh Zsófia

Megújuló energia alkalmazása mellett hazai és nemzetközi klímaprojektek támogatásával kompenzálta kibocsátását a Magyar Földgáztároló Zrt.

Az energia előállítása, átalakítása és tárolása máig szén-dioxid kibocsátással jár, még megújulók esetén is keletkezhet szén-dioxid (pld. a lejárt napelemek feldolgozása). A kibocsátás csökkentése azonban iparágtól függetlenül elvárás. Még azon vállalatok esetében is, ahol a működés mindenképp kibocsátással jár, mint például a földgáztárolás. A tevékenységből adódó karbonlábnyom azonban semlegesíthető a szén-dioxid kvóta kereskedelemhez némiképp hasonló szén-dioxid kompenzációval.

A szén-dioxid-kompenzáció a globális éghajlati egyensúly elvén alapul. Az éghajlatváltozás szempontjából ugyanis mindegy, hogy a Földön hol keletkezik kibocsátás és hol „írják jóvá”.

"Ezért lehetséges, hogy egy bizonyos helyen keletkező elkerülhetetlen kibocsátást úgy kompenzálunk, hogy a világ egy másik pontján kibocsátás csökkentő projekteket finanszírozunk”, mondta Lobenwein Júlia, a német First Climate szakértője.

Gyakorlatilag ez a mechanizmus az alapja a globális karbonpiacnak, s egyúttal egyik fontos eleme a nem államilag szabályozott éghajlatvédelemnek. Itthon ugyanakkor viszonylag kevesen alkalmazzák és korlátozott azon projektek száma, amelyeket támogatva kompenzálható a kibocsátás.

A Magyar Földgáztároló Zrt., melyhez négy földgáztároló tartozik, melyek a teljes hazai durván 6.3 milliárd köbméter kapacitásból 4.3 milliárdot adnak, is ezt a módszert alkalmazta, hogy működése és tevékenysége karbonlábnyomát semlegesítse. A vállalat először összesítette teljes éves kibocsátását, beleértve az olyan nehezen számszerűsíthető tevékenységeket is mint munkatársai utazása, ingázása. A kapott érték kompenzálására pedig amellett, hogy áram felhasználását 100%-ban megújuló energiából fedezi, hazai és nemzetközi klímaprojekteket támogat.

A vállalat 80.000 MWh megújuló villamosenergia származási garanciát vásárolt európai vízerőművek termeléséből fedezve az adott időszak egyenértékű villamosenergia-fogyasztást.

Itthon egy környezetvédelmi és erdővédelmi kezdeményezést támogat: az Erdőmentők közhasznú alapítványt, mely elsősorban az erdők és a vadvilág védelmével, annak sérüléseinek helyreállításával foglalkozik, önkéntesek segítségével.

18 ezer tonna, az adott időszak üzleti tevékenységéből eredő CO2 kibocsátását pedig az indiai Kannaur körzetben megvalósult nemzetközi `Verified Carbon Standard`tanúsítvánnyal ellátott vízerőmű projekttel kompenzálta.

A vízerőmű a hegyekkel borított Himachal Pradesh régióban megújuló energiával látja el a helyi villamosenergia hálózatot. A tanúsítvánnyal ellátott projekt során megvalósuló széndioxid kibocsátás csökkentés mértékét egy harmadik fél ellenőrzi és auditálja. 

A projektek kiválasztásában az önkéntes és előírt karbonkereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó  First Climate segített. A cég több mint húsz éves tapasztalattal bír a területen,

feladatuk többek között az, hogy a megadott kibocsátás ellenértékének egyező értékben segítsenek támogatható projekteket találni ügyfeleiknek,

akik között megtalálható nemzetközi szállodalánc repülőtársaság vagy pénzügyi felügyeleti szerv is.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. által támogatott klímavédelmi és erdősítési projektek, mind nemzeti és nemzetközi szinten hatékonyan hozzájárulnak a klímavédelemhez és segítik a fenntartható fejlődést. Együtt a karbonlábnyom csökkentésére tett törekvéseinkkel a Társaság klímastratégiája összhangba került a Párizsi Klímaegyezmény céljaival” – mondta Kriston Ákos.