Szeretné ha több pénze lenne? Akkor most tanuljon mások hibájából - tanulságos felmérés jelent meg

Elemzések2024. máj. 4.B.F.

Hiányos pénzügyi ismeretek, jövedelmezőbb munka keresése, haszontalan dolgok megvétele, nyugdíj-megtakarítás – felmérést végeztek a britek körében azzal kapcsolatban, hogy mik azok a pénzügyi döntések, amiket bánnak, hogy megléptek, vagy éppen azt, hogy nem tették meg korábban.

A britek 51 százaléka több pénzügyi döntést is megbánt élete során – derül ki a Unity Mutual megtakarításokra és befektetésekre szakosodott cég felméréséből. Bár a Nagy-Britanniában tapasztalható megélhetési válság a szakértők szerint lassan javulásnak indulhat, a magas árak még mindig sokaknak okoznak fejtörést.

Milyen pénzügyi döntéseket bánnak leginkább?

A Unity Mutual felméréséből megtudjuk, hogy konkrétan milyen pénzügyi döntéseket bánnak a britek.

Legnagyobb arányban (46 százalék) az bántotta a megkérdezetteket, hogy nem tettek havonta pénzt a megtakarítási számlájukra.

43 százalékuk azt sajnálta, hogy haszontalan dolgokra költött, 34 százalékuk pedig azt kívánta, bárcsak átfogóbb pénzügyi ismerettel rendelkezett volna fiatalabb korában.

Körülbelül 29 százalék sajnálta, hogy nem választott jövedelmezőbb karriert vagy munkát. Ezenkívül 24 százalék bánta meg, hogy nem tett elég pénzt félre a nyugdíjra, és ugyanennyien azt kívánták, bárcsak korábban eszükbe jutott volna egyáltalán félretenni a nyugdíjra.

A válaszadók 12 százalékának legnagyobb bánata az volt, hogy nem egy gazdagabb házastársat vett feleségül – ezt sok 70-es éveiben járó válaszadó nyilatkozta.

Talán nem okoz meglepetést, hogy a 20-as éveikben járó megkérdezettek sokkal inkább aggódtak a pénz miatt, mint a 70-es éveikben járók. A jelentés kiemeli azt is, hogy a 20-as éveikben járók 18 százaléka egészségtelen védekezési mechanizmusokhoz, például szerencsejátékhoz és iváshoz folyamodott, hogy megbirkózzon a pénzügyi aggodalmakkal.

A megkérdezettek 38 százaléka azt mondta, hogy fiatalabb önmagának azt tanácsolná, hogy ne verje magát semmilyen adósságba.

Milyen pénzügyi aggodalmaik vannak jelenleg?

A felmérés szerint a válaszadók több mint a fele (58 százalék) elismerte, hogy aggódik jelenlegi pénzügyi helyzete miatt.

A nők átlagosan 10 százalékkal többet aggódnak emiatt, mint a férfiak.

A megkérdezettek 39 százaléka azt is kiemelte, hogy ez az aggódás káros hatással van a mentális egészségére, és ugyanennyien rámutattak arra is, hogy ez akadályozza őket abban, hogy élvezzék a mindennapi életet. A felmérés szerint 33 százalék leginkább a tehetetlenséget érezte jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A britek 58 százaléka konkrétan amiatt stresszel, hogy a megélhetési költségek meghaladják a pénzügyi határaikat, 35 százaléka pedig amiatt aggódik, hogy vészhelyzet esetén a megtakarításai nem lesznek elegendőek.

Eközben 18 százalékuk amiatt stresszel, hogy a nyugdíjpénztárukban nincs elég pénz, míg 28 százalékuk a hirtelen jövő és költséges ház körüli javítások miatt aggódik.

A 20-as és 30-as éveikben járó válaszadók a növekvő jelzálog- és ingatlanköltségek miatt aggódnak, az ő esetükben a legvalószínűbb, hogy új házat vásárolnak. A 40-es éveikben járók inkább a meglévő jelzáloghitelük emelkedése miatt aggódik.

A pénzügyi stressz menedzselésével kapcsolatban a szakemberek azt tanácsolják, hogy első lépésként érdemes a napi kiadásokat vezetni.

A lebontott napi költéseket áttekintve célszerű átgondolni, hogy mi nélkülözhető és mi nélkülözhetetlen kiadás. Néhány hét elteltével ezekből az elszámolásokból elegendő információkat lehet felhasználni arra, hogy személyre szabott költségvetést lehessen készíteni.

Szerintük

a pénzügyi helyzet megváltoztatása először nagy és ijesztő feladatnak tűhet, ezért érdemes kisebb és könnyebben kezelhető feladatokra lebontani a folyamatot.

A szokások megváltoztatására célszerű koncentrálni, és nem érdemes hirtelen nagy változásokat várni, a következetesség fog ugyanis jelentős változásokhoz vezetni.