Nem változtatott a kamaton a jegybank

Elemzések2020. aug. 25.Harsányi Péter

A konszenzusnak megfelelően nem vágott kamatot az MNB a mai kamatdöntő ülésén. A júliusi magasabb inflációs mutatók hatására jelentősen csökkent annak az esélye, hogy a jegybank ismét érdemben lazítson a monetáris kondíciókon. A koronavírus miatt ugyanakkor komolyabb szigorítás sem várható egyhamar. A jövő év végéig beragadhat a jelenlegi szinteken az alapkamat.

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank 0,60 százalékon hagyta az irányadó rátát a mai kamatdöntő ülésén. A jegybank nem változtatott a kamatfolyosón sem. Az egynapos betéti kamatlábat -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatlábat 1,85 százalékon tartotta a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata is 1,85 százalékon maradt.

Mi várható?

Júliusban az infláció és az adószűrt maginfláció is magasabban alakult a konszenzusnál. Előbbi 3,8 százalékra, utóbbi 4,1 százalékra nőtt. A gyorsabb árdinamika hatására jelentősen csökkent annak az esélye, hogy az MNB ismét érdemben lazítson a monetáris kondíciókon.

A kamatlábak tehát nagy valószínűséggel ennél alacsonyabb szintekre már nem fognak süllyedni. Ebből kifolyólag most éri meg a korábban felvett változó kamatozású jelzáloghiteleket fix kamatozású konstrukcióra cserélni avagy fix kamatozású hitelt felvenni.

Az MNB alacsony szinteken kívánja tartani az inflációs várakozásokat. Ebből kifolyólag az enyhén 4 százalékos toleranciasáv feletti infláció nem enged további kamatvágást.

A harmadik negyedévben ráadásul a bázishatások is felfelé segítik a fogyasztó árindexet, ami miatt jelenleg a piaci szereplők nem számolnak újabb lazítással.

Szigorítás sem lesz

Jelentősebb kamatemelésnek is mérsékelt jelenleg az esélye. A koronavírus-járvány második hullámától való félelem befolyásolja a fogyasztói és vállalati döntéseket, aminek tükrében most nagyok a lefelé mutató inflációs kockázatok.

Emellett az esetleges újabb társadalmi korlátozó intézkedések veszélye szintén kivárásra sarkallhatja a Magyar Nemzeti Bankot. Az alapkamat emiatt az idén és jövőre is változatlan maradhat.

Újabb nem-konvencionális támogató intézkedések bevezetésére vagy az eszközvásárlási program számottevő felpörgetésére abban az esetben kerülhetne sor, ha a járvány felfutása ismét érezhetően visszavetné a gazdasági növekedést és az inflációt.