Tombol a chiphiány: az okostelefonokon a sor?

Elemzések2021. szept. 15.Harsányi Péter

A nemzetközi félvezetőhiány az elmúlt negyedévekben visszavetette az autók és a játékkonzolok gyártásának ütemét. A listán az okostelefonok a következők. A nagyobb gyártók ugyan betáraztak fél évre elegendő készlettel, azonban a készletállomány kezd kifogyni. A legnehezebb helyzetbe pedig a kisebb márkák kerülhetnek. Hamarosan drágulhatnak a mobiltelefonok.

A globális chiphiány elkezdte éreztetni a hatását az okostelefon piacon. A folyamat a termelés visszafogásához, a szállítmányok csúszásához és áremelkedéshez vezet.

Kifogyóban a készletek

A vezető okostelefongyártók, úgymint az Apple vagy a Samsung hasonló helyzetekre bebiztosította magát azáltal, hogy jellemzően fél évre elegendő készletet halmozott fel. Az elhúzódó félvezetőhiány miatt ugyanakkor kezdenek kimerülni a tartalékok.

A Samsung Galaxy A52 és Galaxy A72 modellek értékesítésében csúszások figyelhetők meg, de a chiphiány elkezdheti érinteni az Apple iPhone és iPad termékeit is. Az Apple ugyan rendelkezik elegendő mennyiséggel a fejlettebb, legfontosabb chipekből, viszont számos támogató funkciót ellátó chipből kifuthatnak a készletek, melyek nélkül lényegében használhatatlanok a telefonok.

Vagy például a Google Pixel 5a 5G okostelefonja csak az Egyesült Államokban és Japánban lesz elérhető a globális ellátási láncok akadozása miatt. A Xiaomi az Indiában értékesített termékeinek az árát már megemelte, beleértve a Redmi Note 10 terméket.

Az iparági elemzők szerint a globális okostelefonértékesítések akár 10 százalékkal is mérséklődhetnek a félvezetőhiány következtében.

A legnehezebb helyzetbe a kisebb márkák kerülhetnek, akik nem rendelkeznek jelentősebb készletállománnyal és a chipgyártók irányába is gyengébb az alkupozíciójuk.

Jöhet az áremelés

A hiány hatására a chipgyártók közel 20 százalékos áremelést hajtottak végre.

Az okostelefongyártók számára két választás maradt: vagy lenyelik a magasabb beszerzési költséget vagy áthárítják a fogyasztókra. Vélhetően a két megoldás elegyére kerülhet sor, tekintve, hogy rendkívül árérzékenyek a vevők.

A Xiaomi már bizonyos piacokon árat emelt, amit jó eséllyel a Samsung és az Apple is követhet.

Kilátások

A félvezetőhiány hellyel-közzel jövő év közepére oldódhat meg.

A chipgyártó iparág az idén negyedével növekedhet. A termelés felfutása és az új gyárak, gyártósorok létrehozása a jövő évben is folytatódhat.

A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy az okostelefongyártók lényegesen nagyobb mennyiségben rendelnek chipeket, mint az autógyártók. Így az ő keresletüket nehezebb kielégíteni, hiába rendelkeznek erősebb alkupozícióval.

Emellett kockázatot jelentenek a koronavírus esetleges újabb hullámai. Az alacsonyabb társadalmi átoltottsággal rendelkező ázsiai országokban akár újabb chipgyárak bezárására is sor kerülhet, amennyiben a járvány újra felüti a fejét.

Változás jöhet az elérhető termékek körében is. Például egy-egy nagyobb márka magasabb kategóriájú telefonja várhatóan továbbra is elérhető lesz, de a közepes és alacsonyabb kategóriás telefonok esetében időről időre hiány alakulhat ki. Ennek mértékét a jövőbeni chiphiány súlyossága fogja befolyásolni.

Miért alakult ki a chiphiány?

A globális ellátási láncokat komoly kihívások elé állította a koronavírus. A járvány miatt 2020 első félévében és azt követően több gyárat is le kellett állítani.

Ezzel szemben az otthonról történő munkavégzés elterjedése és a lakosság növekvő kényszer-megtakarítása az elektronikai termékek, TV-k, okostelefonok, játékkonzolok keresletének számottevő megugrását eredményezte.

A fenti folyamat hatására elkezdtek kimerülni az okostelefongyártók készletei, ami a termelési folyamat akadozásához vezetett.