Drámai kép: sok az egészséges ember a Covid áldozatai között

Egészség2021. szept. 15.Haiman Éva

Még ezekben a napokban, hetekben is halnak meg egészséges emberek Magyarországon koronavírus miatt, olyanok, akiknek nem volt semmilyen ismert alapbetegségük, pedig 12 éves kor felett már van ingyenes oltás. Az elhunytak között sajnos egy újabb csecsemő is van.

„Pár napos újszülött” a járvány 30090. magyar áldozata. A kicsinél alapbetegségként a hirtelen csecsemőhalált jelölték meg, ami vélhetően inkább a halál oka volt.

Rajta kívül eddig két csecsemőt tüntettek fel a koronavírus kormányzati tájékoztató oldalon a Covid áldozatai között, mindkettőt még tavasszal: egyikük három hónapos volt, és örökletes izombetegségben szenvedett, a másik nyolc hónapos volt, és a halálát a tisztifőorvos tájékoztatása szerint bizonyítottan nem a koronavírus, hanem agyhártyagyulladás által kiváltott vérmérgezés okozta. 

A koronavírusnak idehaza rajtuk kívül szerencsére nem volt sem csecsemő, sem gyermekáldozata, annak ellenére, hogy a járvány harmadik hullámában, tavasszal a korábbinál több gyerek szorult kórházi, azon belül intenzív osztályos ellátásra, és többeket átmenetileg lélegeztetőgépre is kellett tenni. 

A Covid-19 ugyanakkor napjainkban is megdöbbentően sok áldozatot szed az egészséges a fiatalok és a középkorúak közül.

Csak az utóbbi napokban, hetekben meghalt egy 26 és egy 31 éves férfi, valamint egy 33 éves nő is koronavírus-fertőzésben, holott nem volt semmilyen ismert alapbetegségük az előtt, hogy megfertőződtek volna.

A fiatalabb elhunytak között többségükben vannak a férfiak, sokan 40-es éveikben járó egészséges emberek.

Ebből is látszik, hogy a koronavírus mindenkit képes akár súlyosan is megfertőzni, és ez alól sajnos például a kismamák sem kivételek.

Amíg a koronavírus-járvány első hullámában a Semmelweis Egyetemen nem volt egyetlen Covid-fertőzött várandós sem, a másodikban már 38-at vettek fel, közülük 3-at kellett lélegeztetőgépre, egyet úgynevezett ECMO-készülékre tenni (ez a beteg testén kívül végzi a vér oxigénes feltöltését, majd visszapumpálja a szervezetbe).

A harmadik hullámban már 90 kismamát kellett felvenniük, akik közül több mint 20 szorult lélegeztetésre, 5 pedig ECMO-kezelésre.

Védőoltást ma már kismamák is kérhetnek, az oltás jelentőségét esetükben egyértelműen alátámasztják nagy-britanniai adatok. Ezek szerint

aggasztóan sok oltatlan várandós nő került kórházba a koronavírus-fertőzés miatt. Az érintett kismamák 10 százaléka szorult intenzív osztályos ápolásra, 20 százalékuk pedig idő előtt volt kénytelen világra hozni gyermekét.

A jelentésekből az is kiderült, hogy július elejéig biztosan nem kellett kórházba szállítani Covid miatt olyan terhes nőt, akit már teljesen beoltottak.

Azt, hogy az oltás életet ment nem csupán szlogen, nyilvánvalóan bizonyítják a világ számos országából érkező beszámolók, amelyek tanúsága szerint

a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került Covid-19-betegek csaknem 90 százaléka az oltatlanok közül kerül ki.

Nem beszélve arról, hogy az új koronavírus okozta fertőzésnek egyre jobban ismertek hosszan tartó és súlyos károsító hatásai az érrendszerre, a véralvadásra és az idegrendszerre is – emlékeztet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Ezt bizonyítja például, hogy

Szlovákiában az idén koronavírus-fertőzés miatt kórházba került több mint 16 ezer ember döntő hányada, 97 százaléka nem volt beoltva Covid ellen.

Mivel egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos biztonságot, természetesen az oltottak közül is szorulhatnak kórházi ellátásra. Az úgynevezett áttöréses esetek azonban főként az idősebbeknél jellemzőek, Izraelben, ahol erre elsőként felfigyeltek, az oltottak 87 százaléka 60 éves vagy idősebb. Izrael válaszul július 30-án elkezdett emlékeztető oltást adni a 60 év felettieknek, az emlékeztető oltás jogosultságát az óta kiterjesztették a legalább 50 évesekre.