Történelmi mérföldkőhöz ért a magyar haderőfejlesztés

Elemzések2023. dec. 23.MTI, Növekedés.hu

Elkészült az első magyar gyártású Lynx - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A homlokpáncélzat a 30 mm-es gépágyú lövedéknek, az oldalpáncélzat pedig a 14,5 mm-es nehézgéppuska lövedékeinek is ellenáll.

A Honvédelmi Minisztérium stratégiai partnerével, a Rheinmetallal kötött legújabb megállapodása szerint a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek.

Az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

Szombaton újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

Idézték a közleményben Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki elmondta: a magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter, ez a járműtestre szerelt felépítménytől is függ.

Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbó dízelmotor gondoskodik.

A miniszter a tárca közleményében kiemelte: a Lynx, azaz a Hiúz "korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a Honvédségben megkezdődött kultúraváltást".

Mi az a tudás, amitől különleges a Lynx?

A jármű futurisztikus megjelenése már önmagában azt sugallja, hogy egy csúcstechnológiás eszközzel állunk szemben. Laikus szemlélőként azonban ez a jármű is csak egy lánctalapkból, páncélozott testből, lövegtoronyból és egy gépágyúcsőből áll.

Így gyakran tankként, vagy jobb esetben harckocsiként hivatkoznak a Lynxre.

Ez azonban nem fedi a valóságot, mivela Lynx nem harckocsi, hanem gyalogsági harcjármű. A különbség a jármű számos tulajdonságában tetten érhető.

A leginkább szembetűnő különbség, hogy a Lnyx a kezelő személyzeten kívül képes szállítani további katonákat, számszerűen 8-at, a harckocsikban viszont csak a személyzet számára van hely. Emellett a Lnyx hagyományos passzív páncélzata vékonyabb, mint egy modern harckocsié. (Érdemes megjegyezni, hogy a páncélzatok folyamatosan fejlődnek, így a Lynx hagyományos páncélzata erősebb lehet, mint akár egy elavult könnyű harckocsié -lásd a máig alkalmazott francia AMX-13, de mai eszközökkel összevetve egyértelmű a különbség.)

A harckocsik, tehát alapvetően erősebben páncélozottak, mint a gyalogsági harcjárművek, amely csoportba a Lynx is tartozik. A kisebb páncélzat viszont súlymegtakarítással is jár, így a Lynx könnyebb, mint egy átlagos mai közepes harckocsi. (Ellenben egy régebbi harckocsihoz hasonló a súlya.)

Az aránylag kisebb tömeg viszont mozgékonyabbá is teszi, ami szintén a gyalogsági harcjárművekre jellemző tulajdonság. Végül pedig a fő fegyverzet tekintetében is komoly különbség van a két járműkategória között. A Lynx 30 mm-es gépágyúja komoly darab, de egy harckocsira kevés lenne. A Leopard 2 harckocsikon például 120 mm űrméretű harckocsiágyú található. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Lynx sebezhető lenne és ne tudná felvenni a harcot a csatatéren rá leselkedő ellenséges egységekkel.

A magyarul Hiúz névre hallgató jármű ugyanis olyan technológiákat használ, aminek köszönhetően akár egy modern harckocsival szemben állva is van rá esély, hogy győztesként kerül ki az összecsapásból.

Ez teszi különlegessé a Lynxet, hiszen ennyire ütőképes gyalogsági harcjárművet valószínűleg még soha nem készítettek a világon.

De mik is ezek a tulajdonságok?!

Csúcstechnológiás védelem

Az egyik legfontosabb képessége a Lynx-nek a magas szintű védelem. A modern anyagokból készülő, hagyományos passzív páncélzat önmagában komoly védelmet nyújt a Lynx-nek. A homlokpáncélzat például a 30 mm-es gépágyú lövedéknek, az oldalpáncélzat pedig a 14,5 mm-es nehézgéppuska lövedékeinek is ellenáll. Ez önmagában azt jelenti, hogy szemtől szemben egy másik gyalogsági harcjármű, például egy szovjet BMP-2-es gyalogsági harcjármű nem képes átlőni a homlokpáncélzatát a fő fegyverzetét jelentő gépágyúval, és egy BTR-90-es páncélozott szállítójármű nehézgéppuskája ellen is véd a homlokpáncél (a BMP-3-asból viszont van olyan kivitel, amire 100 mm-es harckocsiágyút szereltek, ami át tudná lőni a Lynx homlokpáncélját).

Oldalról pedig védve van a gyalogsági géppuskatűztől, vagy akár egy BTR-80-as nehézgéppuskájának a tüzétől is.

A Lynx védelme azonban nem merül ki a passzív páncélzatban, ugyanis a Rheinmetall kifejlesztett hozzá egy StrikeShield névre keresztelt aktív védelmi rendszert, ami alatt egy harmadik generációs úgynevezett hard-kill APS rendszert kell érteni. Érdemes leszögezni, hogy a hard-kill rendszerek harmadik generációját még az Egyesült Államok is csak most kezdi el majd alkalmazni, tehát rendkívül új fejlesztésről van szó.

A rendszer működéséről korábban már részletesen írtunk az alábbi elemzésünkben. Röviden annyit fontos megjegyezni róla, hogy a Rheinmetall egy új hibrid védelmi rendszert hozott létre, aminek az egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy az APS rendszer érzékelői és ellenintézkedésekért felelős moduljai, egységesen integrálva lettek a jármű páncélzatába és nem azon kívül helyezkednek el, mint a reaktív páncélzat szendvicsei. Ezt úgy oldották meg, hogy nem külön passzív páncéllemezek és külön aktív modulok lesznek a Lynxeken, hanem egymástól elkülönült (tehát könnyen cserélhető) passzív kétrétegű páncélcsempéket szerelnek a járművekre, és a két réteg közé integrálják az aktív védelmi rendszer fentebb említett elemeit.

Ennek hatalmas előnye, hogy a kisebb ballisztikus lövedékek, például egy géppuska tüze nem tehet kárt az aktív rendszer elemeiben, ez pedig már önmagában hatalmas fejlődés a korábbi hard-kill APS-ekhez képest.

Mindezek mellett, a StrikeShield védelmi rendszer rendkívül hatásos, a támadó eszközök széles spektruma ellen véd, könnyen variálható, valamint különlegesen érzékeny szenzorjainak köszönhetően jelenleg a legrövidebb a reakcióideje a piacon. Mindez komoly védelmet nyújt a Lynx számára a páncélos járműveket a modern hadviselésben leginkább fenyegető kamikaze drónok és vállról indítható páncéltörő rakéták ellen.

Ha pedig igazán veszélyes szituációba keveredik a Hiúz, az ellenfél megzavarására alkalmas Rosy álcázórendszert is bevethet a személyzet. Utóbbi mindössze 1-2 másodperc leforgása alatt 40 milliméteres füstgránátok kilövésével gyakorlatilag átláthatatlan álcázófüstbe burkolja a járművet, ami ellehetetleníti az ellenséges támadást.

A védelmet egyébként egy integrált besugárzásjelző is támogatja. Ez az eszköz előre figyelmeztet, ha a Hiúzt célba vették egy lézervezérelt páncéltörő rakétarendszerrel.

Fegyverarzenál

A védelem mellett a Lynx fegyverzete is tartogat meglepetéseket. A kisebb fegyverektől a nagyobbak felé haladva a következő eszközökkel pusztíthatja az ellenséget a Lynx legénysége.

  • A gépágyúcsővel párhuzamosítva egy 7,62 milliméteres, tehát NATO szabvány lőszert használó Rheinmetall Machine Gun 7,62 névre hallgató, háromcsövű géppuska található. Ez a fegyver akkor praktikus, ha a gépágyú látóterébe olyan ellenséges egység kerül, amelyhez nem szükséges a 30 mm-es lőszer használata.
  • A Lance 2.0 lövegtorony tetején egy távirányítású fegyvertorony is helyet kapott, erre egy (12,7 milliméteres) nehéz, vagy közepes géppuska helyezhető. Ezzel a fegyverrel akár egy nem páncélozott, vagy csak könnyebben páncélozott jármű, illetve gyalogság ellen is fel lehet venni a harcot. A fegyvertorony nagy előnye, hogy a jármű belsejéből, tehát védett helyről irányítható a jármű parancsnoka által.
  • A Hiúz fő fegyvere a 30 milliméteres gépágyú, amely komoly tűzerőt biztosít a jármű számára. A Lynx újszerűsége a fegyverzeten belül a gépágyú esetében a leginkább tetten érhető, ugyanis képes úgynevezett programozott lövedékek kilövésére. Ezek nem becsapódáskor, hanem egy előre meghatározott távolság elérésekor robbannak fel. Összesen 162 elképesztő keménységű wolfram-karbid hengert tartalmaznak, amelyek a robbanáskor szétszóródva repeszként komoly pusztítást visznek végbe.
  • Ezzel a lőszerrel így a fedezék mögé bújó ellenséges egységek sincsennek biztonságban a Lynx elől. Előzetes programozás nélkül a lőszer hagyományos repesz-romboló lövedékként viselkedik, ami gyors sorozatlövések esetén fontos. A gépágyú emellett hagyományos páncéltörő lőszer kilövésére is alkalmas. Utóbbi 1000 méterről, a megfelelő beesési szög mellett akár 53 milliméteres homogén páncélzatot is képes átütni. Ez egy harckocsi ellen kevés, de egy MRAP, egy páncélozott szállító jármű (pl. BTR-80), vagy akár egy másik gyalogsági harcjármű (például: BMP-2; BMP-3) ellen rendkívül hatásos lehet.
  • Végül fontos kiemelni, hogy a Lynx még akkor sem feltétlenül kerül bajba, ha egy harckocsival kerül szembe. A páncélzatba integrálva ugyanis ellátható kamikaze drón indítóval, vagy Spike LR2 páncéltörő rakéta indítóval. A Honvédség elvileg mindkét konfigurációt rendszeresítheti. Az említett fegyverek kilövésével pedig a Hiúz akár komoly páncélzattal ellátott ellenséges járműveket is képes semlegesíteni.

A Lynx fegyvertára tehát igen impozáns. Érdemes kiemelni, hogy a fentiek mellett tűzgyorsaság, precizitás, pontosság és a fegyverrendszerek, célzórendszerek magas fokú digitalizáltsága terén is felülmúlja versenytársait.