Trump fájdalmas csapást mérne Kínára

Elemzések2024. márc. 12.F. P.

Az előző amerikai elnök, ha megválasztanák, ott folytaná, ahol abbahagyta: gigantikus vámokkal lehetetlenítené el a közvetlen kínai-amerikai kereskedelmet. Mindez persze csak lehetőség: először döntenie kell az amerikai választóknak november 5-én.

Donald Trump hétfőn nyilatkozott arról a CNBC-nek, hogy mint a nagy tarifák pártolója, a kínai importot egyből 60 százalékos vámmal sújtaná, felújítva a kereskedelmi háborút. Jelenleg 10-25 százalék közötti vámok terhelik az amerikai import jelentős részét.

Áthelyezik a gyártást

A befektetők, gyártók már eddig is nagy ütemben vitték Kínából a gyártást: az újabb óriás vámok ezt a folyamatot felgyorsítanák, ami Kína jelenlegi válságát is csak fokozná.

A legnagyobb nyertes, ahogy már eddig is, Mexikó lenne, mivel leginkább oda telepítik át a termelést az amerikai piacot ellátó gyártók,

és ha nem tarolja le Trump egész Ázsiát vámokkal, akkor más távol-keleti országokba is átkerülhet a termelés.

Kereskedelem átrakodással

A kereskedelem már eddig is részben átirányult Mexikóba: a kínai árukat Mexikóba szállítják, és onnan hozzák be az Egyesült Államokba, elkerülve így a vámot. Kérdés persze, hogy a heves természetű Trump erre nem esne-e neki újra Mexikónak is, bár elemzők szerint elég nehéz lenne egyszerre Kínával is, Mexikóval is ellehetetleníteni a kereskedelmet, akkor már nagy bajba kerülne maga az amerikai gazdaság is.

Kínai autók

Trump külön kitért az autókra: nem akar Kínában gyártott autókat látni országában, inkább jöjjenek oda a kínaiak, és gyártásák ott az autót, amerikai munkaerő felhasználásával. Ezzel azonban két probláma is van: egyrészt drága amerikai munkaerővel még Elon Musk is nehezen bírja a gyártást, másrészt nem is olyan bőséges már az amerikai munkaerő, hisz egy újabban a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság, sőt, az esetenkénti munkaerőhiány okoz gondot.

Egy, a CNBC által megszólaltatott szakértő szerint gazdasági katasztófához vezet, ha bárkivel szemben 60 százalékos vámot alkalmaznak, különösen ha az egy olyan nagy kereskedelmi partner, mint Kína. Különösen szerencsétlennek tartja, hogy az elnök meg tudja ezt  lépni kongresszusi jóváhagyás nélkül.

Mexikó felzárkózása, mint megoldás egy másik problémára is

A kezdetben 18 százalékos kínai részesedés mára az USA importján belül 11 százalékra esett, a még mindig meglévő vámok alkalmazásával. 60 százaléknál ez is jórészt megszűnne, bár ha csak átrakodják az árukat Mexikóban, illetve onnan azok már mexikóinak minősülnek, akkor is fennmarad a a kereskedelem egy része, csak Mexikót is gazdagítja. Ugyanígy jól járhat Vietnám, Malajzia, Indonézia és már ázsiai országok is, ha csak nem talál ki valamit Trump a közvetett import büntetésére is: akkor nem marad más lehetőség, mint a gyártást is a fenti országokba telepíteni.

Kétségkívül, ha Mexikó fejlettsége hatalmasat ugrik emiatt (ami már most is zajlik), az a dél felől való illegális bevándorlást is mérsékelné az USA irányába, hisz akkor már

Mexikó maga is megfelelő cél a Közép-Amerika politikailag és gazdaságilag ingatag államaiból elmenekülők számára.