Trump vagy Biden: ki mellé állnak az amerikai milliárdosok?

Elemzések2020. szept. 21.D.J.

Van olyan pénzember a tengerentúlon, aki 2019 óta mintegy 16 milliárd forintot adott az egyik nagy pártnak.

Amerikában az utóbbi időben a szupergazdagok egyre fontosabb szereplői lettek a politikai életnek. Míg 10 éve a legtehetősebbek „csak” 32 millió dollárt adtak a két vezető pártnak, addig 2018-ban ez az összeg már 611 millióra rúgott. Ma már ott tartunk, hogy a választási kampányok mintegy 10 százalékát a milliárdosok pénzelik.

Egy ilyen közegben nem mindegy, hogy ki tud több pénzembert maga mellé állítani.

Az elmúlt ciklusban néhány republikánus párti tőkés – például a Mars csoport alapítójának az örököse Jacqueline Mars – átállt a demokraták oldalára. Joe Biden kampányába most csőstül ömlik a pénz. Ám a legnagyobb politikai donorokból Trump így is sokat meg tudott tartani. A 100 legbőkezűbb adakozóból 44 támogatja a republikánusokat. Az alábbi listában összegyűjtöttük azokat a milliárdosokat, akik az utóbbi egy évben a legtöbb pénzt ajánlották fel a két nagy amerikai párt egyikének.

1. Thomas & Kathryn Ann Steyer

Becsült vagyon: 1,6 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 54 millió dollár (16 milliárd Ft)

Akiket támogatnak: Demokrata Párt

Az esztendő elején Thomas Steyer még abban reménykedett, hogy ő lesz a következő amerikai elnök. A 63 éves üzletember azonban hamar belátta, hogy nem sok babér terem neki Washingtonban, ezért februárban kiszállt a jelöltségért folyó versenyből.

Vagyonát még a 80-as években alapozta meg, amikor létrehozta a Farallon Capital alapkezelőt.

Tíz éve csatlakozott Bill Gates kezdeményezéséhez a Giving Pledge-hez és megígérte, hogy legalább a vagyona felét karitatív célokra fogja fordítani. Van egy saját non-profit szervezete is. A NextGen Climate kifejezetten a klímaváltozás ellen igyekszik fellépni. A Steyer házaspár évek óta a demokraták legnagyobb támogatójának számít.

2. Richard & Elizabeth Uihlein

Becsült vagyon: 2-4 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 40,1 millió dollár (12,2 milliárd Ft)

Akiket támogatnak: Republikánus Párt

A házaspár még 1980-ban alapította meg az Uline nevű szállító vállalatot, amelynek ma már több mint hatezer alkalmazottja van. Kisebb konzervatív lapok tucatjait támogatják.

Trump mögött már négy éve is kiálltak. Akkor a kampányába 22 millió dollárral száltak be.

A New York Times egyszer úgy írt róluk, mint a „leghatalmasabb konzervatív párról, akiről sose hallottál”. Általában kerülik a nyilvánosságot. A pandémia kirobbanása óta viszont élesen kritizálták a járványt érintő korlátozó intézkedéseket.

3. Timothy Mellon

Becsült vagyon: 1 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 40 millió dollár (12,1 milliárd Ft)

Akiket támogat: Republikánus Párt

A 77 éves üzletember a Pan Am Systems szállító holding többségi tulajdonosa. A politika porondjára két éve lépett fel, még a félidős választások idején. Akkor a republikánusok körében olyan ismeretlen volt, hogy a Pártban az adománya után néhányan kénytelenek voltak a Google-ban utána nézni, hogy kitől kapták a bőkezű adományt.

Azóta viszont a republikánusok egyik fő támogatójává avanzsált.

Az életrajza, mely először négy éve jelent meg, kisebb botrányokat keltett, mivel az írásában kritizálta a fekete közösségeket, amiért „nem hajlandóak javítani a helyzetükön”.

4. Stephen & Christine Schwarzman

Becsült vagyon: 18 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 28 millió dollár (8,5 milliárd forint)

Akiket támogatnak: Republikánus Párt

Stephen Schwarzman az egyik vezető eszközkezelő és tőkepiaci szolgáltató a Blackstone Group első számú embere. A dúsgazdag milliárdos Trump személyes jóbarátja. Egy időben annak a Stratégiai és Politikai Fórum tanácsadó testületnek is a tagja volt, amely kifejezetten Trump dolgát igyekezett segíteni.

5. Sheldon & Miriam Adelson

Becsült vagyon: 33 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 27 millió dollár (8,2 milliárd forint)

Akiket támogatnak: Republikánus Párt

A kaszinómágnás Sheldon Adelson és a felesége az egyik legnagyobb politikai adományozónak számít az Egyesült Államokban. Harminc év leforgása alatt közvetve 308 millió dollárt adtak a republikánusoknak. Nevada államban az ő családjuk a leggazdagabb. Viszont újabban Trump egyes források szerint nincs velük megelégedve.

Az elnök állítólag szeretné, ha nagyobb összeggel szállnának be az idei kampányba.

6. James & Marilyn Simons

Becsült vagyon: 23 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 20 millió dollár (6 milliárd Ft)

Akiket támogatnak: Demokrata Párt

A pénzügyi befektetők között Soros György után sokáig James Simons számított a második legtehetősebbnek. Amerika 21-dik leggazdagabb embere bőkezű filantróp hírében áll. A politika mellett főleg egészségügyi és oktatási célokra fordítja az adományait. Négy éve Hillary Clinton kampányát valamivel kevesebb mint 10 millió dollárral támogatta.

Joe Biden megválasztása mellett több mint dupla ekkora összeggel állt ki.

7. Karla Jurvetson

Becsült vagyon: 1 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 20 millió dollár (6 milliárd Ft)

Akiket támogat: Demokrata Párt

A Szilícium-völgy egyik legsikeresebb kockázati-tőke befektetőjének Steve Jurvetsonnak volt a felesége. A pár 2018-ban vált el. Mióta Trumpot megválasztották Karla lett a demokraták elsőszámú női támogatója. Már a 2018-as félidős választásokon is 12 millió dollárt adott a pártnak.

8. Michael Bloomberg

Becsült vagyona: 55 milliárd dollár

Felajánlás a 2019/2020-as időszakban: 19 millió dollár (5,7 milliárd forint)

Akiket támogat: Demokrata Párt

A 78 éves üzletember azzal szedte meg magát, hogy pénzügyi információkkal látta el a cégeket. A ma már 20 ezer embert foglalkoztató Bloomberg csoport nem csak a globális pénzügyi adatszolgáltatás, hanem többek közt a média területén is megvetette a lábát.

Akár csak Thomas Steyer, jó fél éve még Bloomberg is remélte, hogy demokrata színekben meg tudja nyerni a választást.

A saját kampányára pár hónap leforgása alatt több mint félmilliárd dollárt költött. Végül ez az összeg kidobott pénznek bizonyult. Tavasszal kénytelen volt kiszállni a versenyből. A tavalyi év óta a kampánya nagyságához képest a Demokrata Pártnak eddig csak viszonylag kis adományt adott: mintegy 19 millió dollárt.