Újabb határidő közeleg! Mennyien vesznek részt a hitelmoratóriumban?

Elemzések2021. szept. 6.Harsányi Péter

Mekkora a hiteltörlesztési moratóriumban résztvevő lakossági és vállalati hitelállomány? Erről kérdeztük a kereskedelmi bankokat. A részvételi arány az idő múlásával jellemzően csökken, mivel a hitellel rendelkezők egyre jobban megerősödnek a gazdaság újraindulásával párhuzamosan. A régiós tapasztalatok alapján a moratórium lejárta után a lakossági ügyfelek több mint 95 százaléka vissza tud térni a normális hitelfizetéshez.

A megkérdezett bankok válaszai alapján 27 és 50 százalék között mozog a hitelmoratóriumban résztvevő lakossági hitelállomány nagysága.

Az idő előrehaladtával az arány jellemzően csökken. Egyre több ügyfél lép ki a moratóriumból és folytatja hiteleinek törlesztését.


 

Moratóriumban résztvevő lakossági hitelállomány, százalék

OTP Bank

39

Erste Bank

27

Raiffeisen Bank

kevesebb, mint 50

Budapest Bank

50

Takarékbank

28

K&H Bank

28

CIB Bank

41

MKB Bank

28

Vállalati oldalon még alacsonyabb a részvételi arány. A vállalatok 15-33 százaléka vesz részt a hiteltörlesztési moratóriumban.

 

Moratóriumban résztvevő vállalati hitelállomány, százalék

OTP Bank

15

Erste Bank

16

Raiffeisen Bank

kevesebb mint 20

Budapest Bank

33

Takarékbank

31

K&H Bank

24

CIB Bank

50, 25*

MKB Bank

19

* kkv-k 50 százaléka, vállalati ügyfelek kevesebb mint negyede vesz részt a hitelmoratóriumban

Kilátások és régiós tapasztalatok

A régió több országában már hónapokkal ezelőtt kivezették a hiteltörlesztési moratóriumot. A tapasztalatok alapján azt lehet elmondani, hogy a lakossági ügyfelek több mint 95 százaléka vissza tudott térni a normális hitelfizetéshez.

Magyarországon ez az arány még magasabb lehet, hiszen a moratóriumot akkor vezeti ki a kormány, amikor már újraindult és megerősödött a gazdaság.

A foglalkoztatottság csúcson van, több mint 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, amit az átlagbérek 8 százalékos emelkedése kísér az idén. A munkaerőhiány a második félévben több ágazatban is visszatér, egyre jobban erősödik a vállalkozások munkaerő iránti kereslete. Ha tehát valaki munkát szeretne, az el tud helyezkedni.

A Raiffeisen Bank adatai alapján a hiteltörlesztési moratóriumban lévő ügyfelek 80 százaléka ráadásul semmilyen bevételcsökkenést nem szenvedett el a járványhelyzet alatt.

Jelentős ösztönző továbbá, hogy az ingatlanárak a jelzáloghitelek felvétele óta jellemzően emelkedtek. Emiatt a jelzáloghitelesek mindent megtehetnek annak érdekében, hogy fizessék a hiteleiket és ne kelljen megválniuk az egyre többet érő otthonaiktól.

Pozitív kockázatok

A nem-teljesítő hitelállományt mérsékelheti, hogy a vártnál lényegesen erősebb lett a második negyedéves GDP adat, miközben nemzetgazdasági szinten gyakorlatilag helyreállt a munkaerőpiac.

Emellett további időt hagyhat a nehezebb helyzetbe került adósoknak a hitelmoratórium esetleges újabb meghosszabbítása a szeptember 30-i határidőn túl.

Jótékony hatás

A fizetési moratórium a koronavírus idején jelentősen támogatta a gazdasági szereplők likviditási helyzetét, valamint hozzájárult a foglalkoztatás és a háztartások vásárlóerejének fennmaradásához.

Az MNB becslései szerint 2020-ban a moratórium következtében a vállalatok körében 1100 milliárd forintnyi összeg szabadulhatott fel, ami az éves vállalati bérköltség több mint 6,5 százaléka.

A lakossági hitelmoratórium hatására pedig a háztartásoknál mintegy 600 milliárd forint maradhatott, ami az éves nettó keresettömeg közel 4,5 százaléka.