Újra kamatot emelt az MNB – 4,3 százalék az irányadó ráta

Elemzések2022. jan. 27.Harsányi Péter

Az alapkamat keddi 0,5 százalékos megemelését követően csütörtökön 0,3 százalékponttal 4,3 százalékra emelte az MNB az egyhetes betéti kamatlábat, mely az irányadó kamat szerepét tölti be Magyarországon. A növekedés.hu által megkérdezett bankok várakozásai alapján 4,7-5,0 százalékon tetőzhet az év közepe magasságában az irányadó kamatszint hazánkban. Az alapkamat és az egyhetes betét összezárására is ekkortájt kerülhet sor.

0,3 százalékponttal 4,3 százalékra emelte az MNB az egyhetes betéti kamatlábat, avagy az effektív kamatszintet. A lépésre a megnövekedett inflációs kockázatok miatt volt szükség.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank keddi sajtótájékoztatóján rámutatott, megnőtt a kockázata, hogy az árdinamika a jelenlegi magasabb szintekről csak lassabban mérséklődik.

A 7 százalék feletti inflációs várakozások hűtése céljából az MNB lendületes alapkamat-emelési ciklusba vált át.

Ennek tükrében a jelenleg 2,9 százalékon álló alapkamatot gyorsabban felzárkóztathatja a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti kamatlábhoz. Ezzel párhuzamosan az egyhetes betéti kamatlábakat komolyabb sokk hiányában havi rendszerességgel tovább emelheti a Monetáris Tanács.

Forrás: MNB

A növekedés.hu által megkérdezett bankok várakozásai alapján 4,7-5,0 százalékon tetőzhet az év közepe magasságában az irányadó kamatszint hazánkban. A folyamat segíti a pénzpiacokon a gyorsabb alkalmazkodást és az infláció hatékonyabb leszorítását.

A jegybanki támogató lépések kifutásával érdemben szűkül a pénzpiacokon a likviditás. Ez a kamatszínvonal megemelkedését és az infláció mérséklését segíti elő.

Infláció

Az MNB az idén 5 százalék körüli, jövőre pedig 2,5-3,5 százalék közötti inflációt vár.

Az inflációs pálya szempontjából azonban nagy kockázatot jelentenek a tavaly év végi és az idei év eleji átárazások. Amennyiben januárban és februárban jelentősebb árnyomás körvonalazódik, abban az esetben az MNB dinamikusabban folythathatja a szigorítási ciklust.

Kötvényvásárlások

Az MNB leállította emellett az állampapírvásárlási programját.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a jelenlegi összkép alapján a jegybank várhatóan nem adja el a mérlegében felgyülemlett kötvényállományt. Ezáltal pedig elkerülhető a kötvénypiaci hozamok gyorsütemű, jelentősebb megemelkedése.

A Magyar Nemzeti Bank számára ugyanis kiemelt fontosságú a kötvénypiac stabilitása. Emiatt szükség esetén, átmeneti jelleggel az MNB akár nyitott a kötvényvásárlási program újraindítására is.