Újra lehet Trump-Clinton csata a következő elnökségért

Elemzések2022. feb. 22.D.J.

Ahogy a regnáló elnök Joe Biden népszerűsége esik, egyre nagyobb az esély rá, hogy a demokraták helyette másvalakit fognak indítani a következő elnökválasztáson. Előfordulhat, hogy épp Hillary Clintont.

A történelem ismétli önmagát – ez a híres mondás az amerikai politikára könnyen lehet, hogy a szokottnál is jobban fog passzolni. Hisz azt sem lehet kizárni, hogy 2024-ben megint Hillary Clinton és Donald Trump fognak egymás ellen indulni. Épp mint 2016-ban.

Az biztos, hogy Trump szeretne a republikánusok erős embere maradni.

Ahogy a párt kapcsán Joe Walsh, volt képviselő a CNN-nek mondta: "Ez Trump pártja". Még nem jelentette be a 2024-es indulását, de minden bizonnyal csak azért nem, mert még kivárja, hogy miként sikerülnek most ősszel a félidős választások. Ahhoz, hogy két év múlva ringbe tudjon szállni, fontos, hogy az emberei jól szerepeljenek a voksolásokon.

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter felszólal New York állam demokrata párti nagygyűlésén New Yorkban 2022. február 17-én. New York államban november 8-án tartank kormányzóválasztást. A szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo 2021 augusztus 10-én jelentette be lemondását.
MTI/AP/Seth Wenig

Jöhet a harmadik vereség?

Hillary Clintoin eddig kétszer akart elnök lenni. Először 2008-ban, de akkor már a demokrata előválasztásokon elbukott Barack Obamával szemben. Aztán 2016-ben ő lett a párt elnökjelöltje. Ugyan a kampánystábja szentül hitte, hogy azzal járnak a legjobban, ha Trump lesz az ellenfelük, hisz ellene könnyű győzni, végül a könnyűnek hitt ellenfél nyerte a választást.

Trump győzelmén Hillary nem tudta túltenni magát.

Amit jól mutat, hogy alig pár hónapja úgy gondolta, hogy jó ötlet, ha nyilvánosan felolvassa, azt a győzelmi beszédet, amit akkor tartott volna, ha 2016-ban mégis őt szavazzák meg elnöknek.

Lebonyolíthatod a legjobb kampányt, akár jelölt is lehetsz, akkor is ellophatják tőled a választást

fogalmazott egyszer Hillary. Ez pedig egy jellemző idézet tőle, ugyanis soha sem vállalta a felelősséget azért, hogy egy „elveszíthetetlen” választáson végül mégis vesztett. Rengeteg hibát talált a körülményekben, a választókban, de magában és a kampányában egyet se. Annak ellenére se, hogy 2016-ban közel 100 millióan maradtak otthon a választás napján és 25 százalékuk épp azért, mert egyik jelöltet vagy a kampányát se találták szimpatikusnak.

Négy évvel korábban, amikor Barack Obama és Mitt Romney közül lehetett választani ezaz arány csak 13 százalék volt.

Bár az indulását Hillary nem jelentette be, mégis a tengerentúlon a lehetséges visszatérése az utóbbi hónapokban az egyik legforróbb téma lett a politikai sajtóban.

A Wall Street Journal-ban például Andrew Stein, New York állam közgyűlésének egyik volt tagja, másodmagával írt egy véleménycikket, melyben leszögezte, hogy a demokratáknak Hillary lehet a legjobb választás 2024-ben. Az indoklása szerint a regnáló elnök Joe Biden népszerűsége a mélybe zuhant.

Most épp a közvélemény-kutatások átlaga alapján mindössze a választók 41 százaléka támogatja.

Stein úgy véli, ha a félidős választásokon a mostani vezetés felsül akkor egyértelmű, hogy Biden-nek vagy az alelnökének Kamala Harris-nak kevés esélye lesz 2024-ben. Ezért szerinte olyan elnökjelölt kell két év múlva, aki megtestesíti a változást, amelyre az amerikaiak vágynak.

Az ötletért nem mindenki rajong. A CNN-nek kétségei vannak Hillary kapcsán, a Boston Herald viszont egyenesen rémálomnak nevezte az esetleges indulását. De például a washingtoni székhelyű The Hill újságnak tetszik az elképzelés. Mindenesetre beszédes, hogy Bill Clinton egykori tanácsadója, Dick Morris szerint komoly esély van rá, hogy Clinton tényleg el fog indulni a választáson 2024-ben.

Annak ellenére, hogy 2016-ban már bebizonyította, hogy nem tudja kellő számban mozgósítani a demokrata szavazókat.

Tény, hogy a mostani kormányzó párt nincs könnyű helyzetben. Mivel az infláció elszállt és a gazdaság megítélése nem túl fényes, ráadásul a választási ígéretek egy részéből végül nem lett semmi, Biden elnök népszerűsége esik. Nemrég készült egy kutatás, amely alapján a demokratáknak csak a 36 százaléka szeretné, ha Biden 2024-ben újraindulna.

A biztos győzelemhez valószínűleg tényleg kéne egy friss jelöltet találni. Ám a megújulást, aligha az a Hillary Clinton tudná a legjobban képviselni, aki már évtizedek óta a politikai elit része. Elvégre nyolc évig volt New York állam szenátora, négy évig volt külügyminiszter és már kétszer indult az elnöki posztért, sikertelenül.