USA elnökválasztás: Kiélezett a küzdelem, Trump akár még nyerhet is

Elemzések2020. nov. 4.D.J.

A választás még nem dőlt el, annyira szoros a küzdelem, hogy a két jelölt közül még bármelyik nyerhet. Trump bejelentette, hogy "rejtélyesen eltűnt a fölénye", ezért jogos, ha bírósághoz fordul. A kulcsfontosságú Michigan államban Biden nyerhetett, ami döntő lehet.

„Az a földcsuszamlás-szerű győzelem, amelyre a demokraták vágytak nem jött el”

– értékelte a választás korai eredményeit a CNN elemzője Dana Bash. A közvélemény-kutatások úgy tűnik ezúttal is alaposan mellélőttek. A felmérések magabiztos Biden győzelemről szóltak, ám az első adatok rácáfolnak az előrejelzésekre. Bash szerint beválhatott az a republikánus taktika, amely igyekezett Joe Bidenre ráaggatni a szocialista jelzőt, amely sok amerikai szemében óriási szitokszó.

Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy Donald Trump úgy tűnik, magabiztosan megnyerte Floridát.

Az elnökválasztásban, ahogy korábban megírtuk ez az egyik legfontosabb csatatér állam. Az elmúlt 56 évben itt bármelyik párt győzött, az megnyerte az országos választást is. Most 98 százalékos feldolgozottság mellett Trump viszonylag magabiztosan vezet. A nem végleges eredmények alapján majdnem 400 ezerrel több szavazatot gyűjtött, mint Biden, aki csak a szavazatok 47 százalékát kapta meg. A felmérések még 3 százalékos Biden előnyt jeleztek, magyarán az elmúlt négy évben az előrejelzések megbízhatósága, ha lehet még tovább romlott.

A fontos csatatér államok közül Florida az egyetlen, amely kifejezetten elől tart a szavazatszámlálásban. Ezért az eredmények körül még sok a kérdőjel.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a republikánusok több olyan államban is nyerni tudnak, ahol a felmérések szoros versenyt vártak: így például Michiganben, Georgiában és Pennysylvaniában. Trump Texasban vagyis a legnagyobb és emiatt a legfontosabb republikánus fellegvárban is jól áll: 83 százalékos feldolgozottság mellett 52 százalékkal vezet.

A brit fogadóirodákban magyar idő szerint hajnali 4 óta már Trumpot tartották a választás esélyesének, azóta azonban változott a helyzet.

Biden ugyan még mindig nyerhet – hisz ahogy várható volt a nyugati partot letarolta – ám erre legjobb esetben is egy roppant szoros versenyben kerülhet csak sor. A Biden-kampány egyelőre egyetlen pozitív meglepetést könyvelhet el: 80 százalékos feldolgozottság mellett nyerésre állnak abban az Arizonában, ahol eddig úgy tűnt, hogy a republikánusokat nem lehet kirobbantani a vezetésből. A demokratáknak még jó hír, hogy úgy tűnik a képviselőházban meg fogják őrizni a többségüket.

A friss nyilatkozatok alapján mindkét oldal nyeregben érzi magát. Biden azt mondta, hogy jó úton haladnak a siker felé. Trump pedig gyakorlatilag a végleges eredmények ismerete nélkül bejelentette a saját győzelmét.

Az elnök egyben csalással is megvádolta a kihívóit.

Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: "a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek" - írja az MTI.

Egy másik, a Twitter által szintén megjelölt bejegyzésében az elnök leszögezte: "mindez elég ok arra, hogy bíróságra menjünk. Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra".

Néhány kulcsfontosságú csatatér államban dől el a választás eredménye, ezek közül az egyik Michigan, ahol viszont Biden nyerhetett, ami döntő lehet a végeredmény szempontjából.

Ahogy sejteni lehetett a Wall Street csak örülne annak, hogy a regnáló elnök akár újabb négy évet is kaphatna a választoktól.

A szerdai nap során a hírre, hogy Trump a vártnál jobban teljesít, a vezető részvények elkezdtek emelkedni. Kínában érthető módon már nem repesnek ennyire. Mivel úgy tűnik, hogy a kereskedelmi háború akár folytatódhat is, ma hajnalban elkezdett zuhanni a jüan árfolyama.

Amerikában közben a kereskedők zavargásoktól tartanak. Néhány belváros, így például Washington központja úgy nézett ki a választás estéjén mintha a helyiek ostromra készültek volna. Több helyen is bedeszkázták az üzleteket. A boltosok félelme pedig nem volt alaptalan: magyar idő szerint hajnalban szélsőbalos és szélsőjobbos szervezetek is elkezdtek gyülekezni a fővárosban.