Ebben a két államban dőlhet el az amerikai elnökválasztás

Elemzések2020. szept. 16.D.J.

A novemberi választás két kulcsszereplője Florida és Texas lehet.

Nagyon úgy tűnik, hogy novemberben az amerikai elnökválasztáson Joe Biden mellett fog kiállni a legtöbb szavazó. A kérdés csupán az hogy ez vajon elég lesz-e ahhoz, hogy megnyerje a választást?

Az Egyesült Államokban a választási rendszer ugyanis egészen sajátságos. A szavazók csak arról dönthetnek, hogy az állam, ahol élnek ki mellett tegye le a voksát. A következő elnökről az 50 állam együtt dönt méghozzá, úgy hogy minden államnak van egy adott szavazati száma.

A legnépesebb Kaliforniának például 55, míg a félmilliós Wyomingnak csak három.

Az elektori szavazatok száma államonkénti bontásban

usa választási rendszer

Forrás: wikipedia

Két kisebb kivételt vagyis Maine-t és Nebraskát leszámítva minden államban a helyi nyertes viszi az összes elektort. Aki novemberben az 538 elektori szavazatból összegyűjt legalább 270-et, az lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A rendszer nem teljesen igazságos.

Előfordulhat, hogy a kevésbé népszerű jelöltből lesz a nyertes. Négy éve pontosan ez történt. Hillary-re 65,8 millióan szavaztak, míg Trumpra 62,9 millióan. Mégis az extravagáns milliárdos lett az elnök.

A 2016-os amerikai választások térképe

(Kék: demokrata győzelem - Piros: Republikánus győzelem)
A 2016-os amerikai választások térképeForrás: cfainstitute.org

Ami a novemberi elnökválasztást illeti: több olyan állam is van, ahol a szavazás gyakorlatilag már eldőlt. Kész csoda lenne, ha ősszel Kaliforniában vagy New Yorkban nem Biden zsebelné be az elektori szavazatokat. Épp így Trump is szinte biztosra veheti, hogy Alabamában, Kansasban, Észak- és Dél-Dakotában vagy Utahban ő lesz a nyertes. Ahogy azt korábban is megírtuk: jelenleg a népesebb és sokszínűbb régiók a demokraták felé húznak, a vidék viszont inkább a republikánusok oldalán áll.

A 2016-os amerikai választások megyei szintű térképe

(Kék: demokrata győzelem - Piros: Republikánus győzelem)
A 2016-os amerikai választások megyei szintű térképeForrás: wikipedia

Viszont vannak államok, ahol az őszi szavazás kimenetele még mindig két esélyes. Ebbe a körbe tartozik például Georgia, Michigan, Pennsylvania vagy Észak-Karolina is. De a novemberi elnökválasztásnak igazán két nagy csatatere lesz.

Ebből az egyik Florida, ahol 29 elektori szavazat lesz a tét.

Az elmúlt 56 évben itt bármelyik párt győzött, az megnyerte az országos választást is. Nem véletlen, hogy a floridai eredményeket elnökválasztás idején árgus szemekkel követik az elemzők. A harc mindig kiélezett. Obama például a dél-keleti államban 51 százalékos többséggel győzőtt John McCain ellenében. Trump négy éve ennél is nagyobb harcban nyert, méghozzá úgy, hogy mindössze 49 százalékot szerzett. Hála a viszonylag erős független jelölteknek, Hillary végül valamivel kevesebbet, a voksok 47,8 százalékát kapta meg. Hiába lakik itt több mint 21 millió ember: volt hogy alig 500 szavazatnyi különbség volt a két fő jelölt között.

Florida etnikai értelemben az egyik legsokszínűbb állam az USA-ban.

A délen élő kubaiak jellemzően konzervatívok, míg Orlando környékén a Puerto Ricó-iak inkább liberálisnak számítanak. Vannak megyék és városok, mint Jacksonville és Duval, ahol a republikánusok egészen erősek. A közelükben viszont akadnak olyan települések - például Tallahassee és Gainesville - amelyek tele vannak demokrata egyetemistákkal.

A közvélemény-kutatások most Biden győzelmét jósolják Floridában, de az előnye egészen csekély, alig két százalék úgy hogy a nyáron még hét százalékkal vezetett.

A másik nagy választási csatatér Texas lehet. Texast általában úgy tartják számon, mint a republikánusok legnagyobb fellegvárát. Ha minden jól menne akkor Trump itt magabiztos győzelmet aratna. Ami már csak azért is fontos lenne, mert ez a második legnépesebb állam Kalifornia után. Aki Texasban nyer az 38 elektori szavazattal sétálhat el. Michigan, Wisconsin és Arizona együttvéve se számít annyit, mint Texas.

Csakhogy a republikánus fellegvár elkezdett omladozni.

Miután a koronavírus megrengette a gazdaságot a két jelölt közötti különbség elkezdett olvadni. A nyáron már volt, ahol a kutatások Biden győzelmét mérték. A statisztikai adatelemzéssel foglalkozó FiveThirtyEight-nél most úgy látják, hogy Trump vezet, de az előnye mindössze 1 százalék. Ha a republikánusok elvesztik Texast, akkor Trump szinte biztos, hogy búcsút mondhat a második ciklusnak.