Vállalatok, ahol a legboldogtalanabbak a munkavállalók

Elemzések2020. feb. 3.D.J.

Az IT cégeknél különösen sok a kiégett alkalmazott.

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy technológiai cégnél dolgozni maga a megtestesült álom. Hisz a legtöbb IT óriásnál rugalmas a munkabeosztás, jó a fizetés, és sokszor még a kikapcsolódási lehetőségről is gondoskodik a vezetőség. A Google-nál például, aki a gép előtt ülve úgy érzi, hogy a végtagjai kezdenek elgémberedni az masszőrt is kérhet. Az alkalmazottaknak pedig az autó-vezetéssel vagy a buszozással se kell bajlódniuk, hisz akár a társaság különjáratait is igénybe vehetik. A Szilícium-völgyben se szeri se száma az ehhez hasonló plusz szolgáltatásoknak. Csak hogy a felszín alatt koránt sem rózsás a kép.Az utóbbi években az anonim felmérésekben rendre az derült ki, hogy a tech vállalatoknál rengeteg a kiégett dolgozó. Dan Lyons, aki a témáról még könyvet is írt, azt mondta: a helyzetet tovább tetézi, hogy egyre több olyan cég van, amelynél ugyan lehet pingpongozni és csocsózni is, viszont az alkalmazottak alapvető igényeivel nem foglalkoznak. A karrierépítésre sokszor alig van lehetőség. Amerikában rengeteg fiatal alapból egészségügyi biztosítást sem kap a munkáltatótól. Közben a túlórákat elvárja a menedzsment. A teljesítési kényszer óriási, ami miatt jó páran már a 20-as éveikben kiégnek.

Hogy mekkora a baj azt jól jelzi, hogy a munkahelyi stressz csak az USA-ban közvetetten évente 120 ezer ember halálát okozza. Az IT szektorban ráadásul a beosztottak egy része már szégyelli a munkahelyét. A technológiai cégekre ugyanis egyre többen úgy tekintenek, mint valamiféle kezelhetetlen monstrumokra, amelyek a tőkéjük jelentős részét azzal szerzik, hogy pénzre váltják a felhasználók adatait. Egy 30 éves szoftvermérnök a Guardiannek azt mondta: „Soha nem mondanám el, hogy a Facebooknak dolgozok”.

Mindezek fényében a Blind nevű közösségi oldalon készült felmérés eredményei nem is annyira meglepőek. A 10 ezer ember megkérdezésével készült kutatás azt vizsgálta, hogy az amerikai nagy cégeknél hol a legboldogtalanabbak a dolgozók. A 15-ös listát a technológiai társaságok uralják: többek közt az IBM, a Twitter és az eBay is bekerült a felsorolásba.

A negatív lista élen egy szoftveres tároló-megoldásokról elhíresült cég a Nutanix végzett, amelyik még 2016-ban lépett ki a tőzsdére. A dobogóra felkerült a közösségi iroda-hálózatot építő WeWork is. A New York-i cég botrányos hétköznapjairól mi is írtunk korábban (az egykori cégvezér Adam Neumann néha alkoholos befolyásoltság alatt ordítozott a beosztottakkal). A harmadik helyet a legnagyobb amerikai bank a JPMorgan Chase szerezte meg.

A Blindnál készült felmérés részletes eredményeit alább közöljük.

Cégnév Boldogtalan alkalmazottak aránya (%) A vállalat mely szektorban működik?
Nutanix 76 informatika
WeWork 70 ingatlan
JPMorgan Chase 69 pénzügy
Symantec 68 informatika
VISA 66 pénzügy
Qualcomm 66 telekom
Intuit 65 informatika
Oracle 63 informatika
Grab 63 közösségi közlekedés
eBay 63 e-kereskedelem
Nvidia 61 számítástechnika
IBM 59 informatika
Expedia 59 turisztika
Splunk 59 informatika
Twitter 55 közösségi média

Forrás: BusinessInsider