Vaskos meglepetések az olasz választásokon: Berlusconi még mindig formában

Elemzések2020. jan. 28.Szabó Anna

A kormány gerincét adó elitellenes 5 Csillag Mozgalom lényegében politikailag lenullázta magát a mostani tartományi választásokon. Matteo Salvini kikapott a számára kulcsfontosságú Emilia Romagnaban, délen pedig a 82 évesen is aktívan kampányoló Berlusconi favoritja ismét győzedelmeskedett.

Nem várt fordulatokat hozott a hétvégi olasz tartományi választás Olaszországban, ahol - még olasz viszonylatban is - komoly meglepetések születtek. Két tartományban rendeztek választást: a politikailag kulcsfontosságúnak számító Emilia Romagnaban, ami hagyományosan inkább a baloldal felé húz, most azonban 50-50 százalékos esélyt adtak a jobboldali Ligának és a Demokrata Pártnak egyaránt. A másik tartomány az inkább jobboldali szimpatizáns déli Calabria, ahol a Forza Italia, élén a 82 éves Silvio Berlusconival erősen kampányolt a finisben, de a baloldal jelöltje is esélyesnek számított. 

Az alaphelyzet és a protesthangulat elvileg nem kedvezett a kormányon lévő, de komoly belső válságot átélő elitellenes 5 Csillag Mozgalomnak, és a balközép Demokrata Párt viszonylag friss koalíciójának, ezért a közvéleménykutatók jelentős része a bevándorláspolitikája miatt sokak körében népszerű jobboldali Liga győzelmét prognosztizálták, de tévedtek.

Az eredmény a legutóbbi parlamenti választásokon győztes 5 Csillag katasztrofális vereségét hozta, ami alapjaiban rendítheti meg az olasz kormánykoalíciót.

A várakozásokhoz képest azonban Emilia Romagna tartományban nem hozta meg hőn óhajtott áttörést a vasárnapi választás Matteo Salvininek, a Liga vezetőjének, az 5 Csillag Mozgalommal létrehozott előző kormánykoalíció korábbi belügyminiszterének.

Az olasz politikus vezetésével tavaly szeptemberben kivált a Liga a kormányból, és azóta keményen dolgozott, hogy megbukjon az olasz kabinet, de ezidáig sikertelenül. Az Emilia Romagna-i választások előtt hatalmas erőket mozgósított, hogy elhódítsa a hetven éve balos tartomány vezetését, de annak ellenére kudarcot vallott, hogy a Liga jelöltje, Lucia Borgonzoni mögött a teljes jobboldal felsorakozott, a neofasisztákat is beleértve.

Salvini azonban több hibát is vétett a kampányában, ami most keményen visszaütött. Szavazói egy része otthon maradt, illetve a Giorgia Meloni vezette Olaszország barátai pártot támogatta, csak 4 százalékuk szavazott át a baloldalra.

A balközép Demokrata Párt jelöltje, Stefano Bonaccini a szavazatok 51,6 százalékát szerezte meg, szemben Lucia Borgonzoni 43,7 százalékával, azaz csaknem nyolc százalékpontot vert rá a jobbos összefogás jelöltjére. A párt listára leadott szavazatokban már kisebb volt a különbség, de itt is a baloldal nyert. A Demokrata Párt 34 százalékot ért el, a Liga 32 százalékot. A baloldal győzelme azért különösen értékes, mert a a 67,7 százalékos részvétel csaknem duplája a 2014-es 37,7 százaléknak.

Az eredmények ismeretében Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt vezetője a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, Emilia Romagna jelet küldött: Salvini ugyan tudja, hogyan kell a problémákat felemlegetni, de nem tud választ adni rájuk. A tartományban élők most erre válaszoltak.

Salvini duplán is csalódott lehet. Egyrészt, mert pártja nem tudta befogni a baloldal vezető pártját, másrészt mert a Berlusconi Forza Italiájától a Ligáján keresztül a neofasisztákig terjedő jobboldali összefogás is kevés volt a tartomány vezetéséért folyó harcban.

A BBC elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a harsányan bevándorlás ellenes politikus fél éven belül kétszer bukott el. Először, amikor az 5 Csillaggal közös kormányból kilépve reménykedett a kabinet bukásában, másodszor pedig most, amikor mindent egy lapra feltéve Emilia Romagna tartományra összpontosította kampányát. Reményei szerint egy esetleges győzelem esetén tovább fokozhatta volna a nyomást a kormányon, hogy az, a támogatottság elvesztése okán mielőbb mondjon le. 

Az elemzés ugyanakkor rámutat, Salvinit nem szabad leírni, hiába mondják azt ellenfelei, hogy “Salvini tüze saját magát oltotta ki”.

A mindig is baloldali tartományban ugyanis csak úgy sikerült a baloldalnak elhódítani a szavazók többségének szimpátiáját, hogy a Szardínia nevű baloldali mozgalom tömegével mobilizálta a szavazókat az amúgy is gyenge jobbos jelölttel szemben. 

Olaszországban a politika súlypontja jobbra tolódott – hívja fel a figyelmet Mark Lowen, a brit közszolgálati média olaszországi tudósítója. – Calabriát megnyerte a jobboldali összefogás, és Emilia Romagna tartományban is erősnek tűnik.

Az 5 Csillag jelentős meggyengülése pedig kétségeket vet fel a kormányzás tartósságát illetően. Salvini ezúttal rosszul számolt, de ne legyenek kétségeink, harcolni fog tovább. 

A Bloomberg szintén azt emeli ki az eredmények ismeretében, hogy Salvini minden bizonnyal csalódott, hiszen Emilia Romagnában az utcákat járva igyekezett népszerűsíteni a jobboldalt, mégsem volt sikeres, s ezzel egyelőre esély sincs arra, hogy kikényszerítse az idő előtti országos választást. Ugyanakkor elemzőjük felhívja a figyelmet, hogy az 5 Csillag hatalmas bukása – a korábbi egyharmados támogatottsága 5 százalékra esett vissza – megváltoztatja a kormányon belüli erőviszonyokat,

így Giuseppe Conte kormányfőnek könnyebb lesz az olyan populista követeléseket visszaverni, mint például az autópálya díjak felülvizsgálata, vagy az igazságügyi reform. 

Az Ansa olasz hírügynökség Nicola Zingarettit idézve azt írja, a baloldali pártvezető szerint Salvini kudarca, valamint a kormányon belüli erőviszonyok változása újabb lendületet adhat a Conte-kabinetnek. A miniszterelnök már be is jelentette, hogy részletes tervet készítenek a legfontosabb feladatokról, így az adócsökkentésekről, a magán és állami beruházások fellendítéséről, valamint a minősíthetetlenül lassú igazságszolgáltatási rendszer felgyorsításáról.