Az olasz Szenátus megvétózta a marihuána legalizálását

Hírek2019. dec. 24.Növekedés.hu

Pedig a Parlament korábban már engedélyezte az alacsony hatóanyagú cannabis-alapú termékek forgalmazását.

A Coldiretti mezőgazdasági szövetség szerint a cannabis (marihuána) alapanyagát biztosító kender termesztése 2013 óta 400-ról 4 000 hektárra nőtt Olaszországban- olvasható a thelocal.it hírportálon

Az olasz Parlament a közelmúltban, a 2020-as költségvetés módosítását követően jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely feloldja a 0,5 százalék pszicho-aktív THC összetevőnél kevesebbet tartalmazó cannabis-termékek fogyasztásának tilalmát. 

Az olasz Szenátus vezetője azonban az utolsó percben megakadályozta a törvény hatályba lépését. Maria Elisabetta Casellati közölte: „a módosítás technikai okok miatt elfogadhatatlan”. 

A Szenátus döntése ellen fellebbezési lehetőség nincs. 

A Parlament korábbi döntését, amely szerint fogyasztása jogszerűvé válik, Olaszország-szerte a farmerek és a kereskedők győzelmének tekintik.

Utóbbiak azzal vádolták a korábbi minisztert, Matteo Salvini-t, hogy „boszorkányüldözést” folytat az olasz cannabis-termesztők ellen. A korábbi belügyminiszter fogadkozott, hogy minden olyan üzletet bezár, amely az úgynevezett „könnyű marihuánát” forgalmazza. 

Az elmúlt év májusában Olaszország Legfelsőbb Bírósága megerősítette, hogy a marihuána árusítása törvénysértő, de mérlegelési lehetőséget biztosított a bíráknak, hogy döntésük során vegyék figyelembe az adott esetben tetten ért marihuána „kábító hatását”.