Vége a vodkának a hazai éttermek jó részében 

Elemzések2022. márc. 28.D.J.

A vodka nem csak nálunk, hanem Nyugat-Európában és Amerikában is meglett bélyegezve, pedig a közhiedelemmel ellentétben nem minden vodka orosz.

A fővárosban már nem olyan egyszerű lehajtani egy kis vodkát, mint egy hónapja volt. Az étlapokról ugyanis egy sor helyen felszívódott, mióta kitört az ukrán háború. Mint iparági forrásoktól a növekedés.hu megtudta: Budapesten és környékén körülbelül az éttermek fele megszabadult az Oroszországhoz köthető alkoholos italoktól.

Ha viszont nem csak az éttermeket nézzük, hanem az összes vendéglátóhelyet, beleértve a bárokat és a kocsmákat is, akkor ezaz arány valamivel alacsonyabb.

Viszont voltak olyan éttermesek, akik annyira szolidaritást vállaltak az ukránokkal, hogy még azokat az italokat is kivették a kínálatból, amelyek oroszosan hangzanak, pedig valójában nem is onnan származnak.

Mindenesetre a kezdeti lelkesedés kezd alábbhagyni. Pár helyen a kitiltott nedűk már elkezdtek visszaszivárogni a felhozatalba.

Nyugaton a helyzet nyugtalan

A vendéglátósok Nyugat-Európában és az USA-ban is úgy kerülik újabban a vodkát, mint ördög a szenteltvizet. Az olyan italdisztribútorok, mint a Fedway vagy az Allied szerint a rendeléseiket sorra mondják le a partnereik.

Texas, Ohio, Utah és New Hampshire államokban eleve tiltott a boltoknak, hogy a készleteiket orosz rendelésekkel töltsék fel. Amikor egy bár tulaját arról faggattak, hogy mit kezdenek a meglévő vodka készletekkel közölte, hogy felszolgálni ugyan nem fogják, de ha már fizettek érte akkor majd használják mondjuk kézmosásra vagy a WC letakarítására.

A vodka úgy lett a nagy vesztese a mostani kitiltásoknak, hogy Amerikában mindössze a vodka import 1,2 százalékát hozzák be Oroszországból. De a vásárlók most nem vevők a nüanszokra.

Vannak, akik a helyi ukránoknak is nekimennek, csak azért mert orosznak nézik őket.

New Yorkban működik például Orosz Samovar néven egy étterem, amelyet egy ukrán-orosz házaspár vezet. Az alkalmazottaik is többnyire ukránok. A hely neve miatt viszont jó pár atrocitás érte őket.

Este volt, hogy az emberek az ajtónkat rugdosták

meséli az egyik tulajdonos Vlada Von Shats, aki elárulta: arra is akadt példa, hogy telefonon lenácizták őket. San Diegoban a CBS beszámolója szerint egy látogató az egyik orosz étterem tulajdonosával egyenesen közölte: Putyin bűnei miatt fel fogja robbantani a vendéglátóhelyet, hogy ezzel vegyen revansot Ukrajnáért.

Fenyegetőzéseket és durva szavakat szerte Európában is kapnak az orosz vendéglátósok.

A konyhafőnökök körében az egyik bevett taktika lett, hogy a fogásaikat, amelyek eddig orosznak voltak címkézve a háború óta kelet-európainak hívják.

Ebben a helyzetben sok orosz tulaj igyekszik látványos gesztusokkal jelezni a nyilvánvalót: vagyis, hogy nekik semmi közük Putyinhoz és a most zajló háborúhoz. Az egyik ismert vodka gyártó a Stoli Csoport orosz vezetője Yuri Shefler a társaság weblapján külön jelezte, hogy őt húsz éve kergették el Oroszországból és azóta nem is járt a szülőhazájában.

Az üzemeik pedig eleve Lettországban vannak.

Azon, hogy a vodkát ne feltétlenül kössék össze az emberek Oroszországgal, egy hazai cég is dolgozik: a Rézangyal termékeket is gyártó Angyalgyár Kft. 100 százalékban Magyarországon készült vodkával lép például a piacra. A társaság a közleményében külön jelezte: noha a vodka származási helye a közhiedelemben Oroszország, a piacon kiváló minőségű lengyel, finn és svéd versenyzők is aktívak, a luxuskategóriában pedig – mint számos egyéb téren – a franciák viszik a prímet.

Az éttermesek körül egyébként a hangulat nem csak itt Európában és Észak-Amerikában ilyen felpaprikázott.

Még a Japánban működő orosz helyeket is sorra érik az inzultusok. Az egyiküknek a Rosian Piroshiki-nek a netes oldalán, a kritikák közé valaki egy halott orosz katonákat ábrázoló képet is berakott.