Végre egy sorozat, amit érdemes követni - Pazar lett az új Trónok Harca

Elemzések2022. aug. 19.D.J.

A Sárkányok háza felülmúlta a várakozásainkat. Az intrikákkal és a pompás látvánnyal már a nyitórész se spórol.

Mielőtt a Trónok harca színre lépett volna még 2011-ben, a fantasy egy lesajnált műfaj volt a TV-s körökben. A nagyvásznon hiába aratott a Gyűrűk Ura trilógia, a televízió csatornákon a fantasy műfajt csupa olcsó, B-kategóriás produkció képviselte.

Az HBO nem keveset kockázatott annak idején, amikor úgy döntöttek, hogy egy fiktív, középkori világban fog játszódni a következő nagy dobásuk, de végül pár évad után a Trónok harca világjelenség lett.

A kitalált királyságokról szőtt történet olyannyira megragadta a nézők figyelmét, hogy a sikerét ma már szinte minden nagy csatorna próbálja lemásolni.

Valóságos fantasy dömping vette kezdetét. A Netflix főleg a lengyel alapokon nyugvó Vajákból szeretné kikupálni a cég zászlóshajóját. Az Amazon pedig a hírek szerint 1 milliárd dollárt költ majd el a Tolkien világában játszódó TV-sorozatokra. A vállalat vezetője Jeff Bezos kifejezetten azt kérte a filmeseitől, hogy léptékben kövessék az HBO siker-szériáját.

Ám úgy tűnik, hogy a következő nagy fantasy szenzáció megint egy Trónok harca sorozat lesz.

Az eredeti széria előtt több mint száz évvel játszódó Sárkányok háza ugyanis egészen pompásan kezd. Az első rész, melyet a nagyközönség itthon hétfőtől tud megnézni, felülmúlta a várakozásainkat.

Az új széria mindent megőrzött, amitől a Trónok harca korai évadjai annyira jók voltak: vannak szerethető és utálható karakterek, ármány és némi misztikum.

Bár egy kitalált univerzumba kalauzol minket a Sárkányok háza, mégis néha olyan mintha egy királydrámában lennénk, amelyben az esendő hősökről nem tudni, hogy vajon megérik-e a történet végét. 

Az eredeti széria előtt több mint száz évvel játszódó Sárkányok háza ugyanis egészen pompásan kezd.

Némi negatívum lehet, hogy, aki nem mozog otthonosan George R. R. Martin világában annak nem fog minden nüansz átjönni és csak kapkodni fogja a fejét, amikor a szereplők újabb és újabb nevekkel hozakodnak elő. Ám nem kell megijedni: Westeros történelméből nem kell gyorstalpalót végezni, ahhoz, hogy követni tudjuk a cselekményt.

Lehet hogy nem lesz minden részlet rögtön világos, de a főbb konfliktusokat és szereplőket roppant egyértelműen vázolja fel a nyitórész.

A történet követését megkönnyíti, hogy ezúttal a cselekmény nem ugrál az epizód közben több száz kilométereket. A nyitórész szinte végig egyetlen városban: a westerosi birodalom szívében, Királyvárban játszódik. Az udvari intrikákat pazar tálalásban kapjuk: nem túlzás azt állítani, hogy „A tűz és jég dala” világa soha nem volt még ennyire monumentális.

Az biztos, hogy a készítők - nevesen Ryan Condal és Miguel Sapochnik - nagy fába vágták a fejszéjüket. Az eredeti Trónok harca eleinte öt terjengős regényre támaszkodhatott, amelyek már tele voltak frappáns jelenetekkel és remek karakterekkel.

Ezúttal viszont az a Tűz és Vér című könyv adja az alapokat, melyben George R.R. Martin eredetileg úgy mesélte el a Westerost uraló Targaryen-ház történetét, mintha egy történelemkönyvet írt volna. A részletek elnagyoltak. A sorozat-írók feladata volt, hogy a "sárkánykirályokról" szóló - néhol kissé száraz történelemleckébe - életet leheljenek.

A legnagyobb meglepetés, hogy ezt az akadályt egyelőre remekül vették.

Bár az alkotók korábban utaltak rá, hogy a meztelenkedésből vissza fognak venni, egyelőre ennek nem sok nyoma van. A Trónok harca világra továbbra is nyers: a véres kivégzések mellett a szexualitásnak is fontos szerep jut, de szerencsére sosem öncélúan.

Trónok harca világra továbbra is nyers: