Veszélyben a gyilkos európai hagyomány, amely vagyonokat mozgat meg

Elemzések2021. júl. 18.D.J.

A járvány előtt a bikaviadalok és a hozzájuk kötődő cégek Spanyolországban évi 1,5 milliárd euró forgalmat hoztak. Most viszont, részben épp a COVID miatt, az egész ágazat bedőlhet.

Ahogy a koncertek és a mozik, úgy a bikaviadalok helyszínei, az arénák is bezártak a COVID idején. Hosszú idő után az első bikaviadalt idén májusban tartották a spanyol fővárosban, de a járványügyi szabályok miatt a 24 ezres Las Ventasban csak 6 ezren foglalhattak helyet. De a nézőtér így is tele volt lelkes rajongókkal.

Annyira izgatott vagyok, hogy a viadal előtt végig is tanulmányoztam, hogy miféle bikák fognak felvonulni, ahogy azt is hogy milyen farmokról érkeznek

mesélte egy izgatott néző. De nincs mindenki ennyire feldobva attól, hogy a bikaviadalok újra visszatértek. A spanyol lakosságot élesen megosztja a téma. A különféle közvélemény-kutatások eredményei igen csak különbözőek.

Mindenesetre a számokból annyi kitűnik, hogy a lakosságnak kicsit több mint a fele ellenzi a véres játékokat.

A bikaviadalok száma már a koronavírus-járvány előtt is esett, részben azért, mert Spanyolországon belül is egyre több helyen kezdték korlátozni az efféle eseményeket.

Katalóniában például teljesen betiltották őket. A két meglévő arénából az egyik bevásárlóközpont lett a másikból pedig múzeum.

A bikaviadaloknak az se tesz jót, hogy nem igen lehet őket közvetíteni. Az utóbbi években a torreádorok közt az egyik legnagyobb sztárnak a 45 éves José Tomás számított, aki még a szakmáján belül is kifejezetten merésznek számít. Viszont hiába rajongják körbe az arénákban a híre nem jut messzire, mivel kifejezetten elzárkózik attól, hogy a viadaljait a TV közvetítse.

De még így is a járvány előtti évben a bikaviadalokat és a bikafuttatásokat a spanyol lakosság 8 százaléka kereste fel.

Bikaviadalok és bikafuttatások száma Spanyolországban a COVID járvány előtti években

2014 1868
2015 1736
2016 1598
2017 1553
2018 1521
2019 1425
Forrás: statista.com

Bár bikaviadalok vannak Portugáliában, néhány latin-amerikai országban és Dél-Franciaországban is, sehol nem mozgat meg annyi embert és pénzt ez a brutális tradíció, mint a spanyoloknál. Egy helyi ágazati egyesület az ANOET számai szerint

a bikaviadalok évente mintegy 1,5 milliárd euró forgalmat termelnek, az ágazatban pedig 54 ezren dolgoznak.

Köztük találjuk persze a farmereket is, akik kifejezetten az arénáknak tenyésztik a bikáikat. Az egyikük Juan José Rueda családja például több mint 130 éve ad el állatokat az arénáknak. Egy átlagos évben úgy 120-at, darabját átváltva 5,3 millió forintért.

A reflektorfényben persze a torreádorok fürödnek, náluk viszont a fizetéseknek akkora a szórása mint az énekeseknél. Vannak kis feltörekvő tehetségek, akik másodállásban vállalnak el egy-egy viadalt pár tízezer forintért és akadnak nagynevű hírességek is, akik átváltva egyetlen szereplésért megkeresnek akár 10-20 millió forintot is.

Ha a pénzről van szó a viadalok körül az egyik legnagyobb vitákat általában a különféle állami és uniós támogatások pattintják ki.

Egész a tavalyi évig a mezőgazdasági támogatási rendszeren keresztül mintegy évi 130 millió euróval támogatta az EU a bikaviadalokat. Egész pontosan magukat a tenyésztőket. A pénzcsapokat tavaly azonban elzárták. De így is a spanyol államtól a szereplők 570 millió eurót kapnak.

A bikaviadalok szénája tehát nem áll jól. A támogatások csökkennek, a járvány miatt alig vannak rendezvények a közhangulat pedig egyre inkább a szervezők ellen fordul.

A gyilkos tradíció nagy támogatói között ott találjuk Ismael Díaz-t, aki a karrierjét főleg gasztronómusként építette ki. Szerinte az arénáknak tenyésztett bikák különösen jó körülmények között nevelkednek. Míg az emberi fogyasztásra szánt marhák sokszor zsúfolt helyekre vannak összeterelve és életük során van hogy a napfényt se látják, addig a bikaviadalokra szánt állatok tágas mezőkön nevelkednek.

Ráadásul 5-6 évet is élnek a viadal előtt, szemben a húsukért tenyésztett egyedekkel, amelyeket általában 18 hónaposan levágják.

Persze mindennek a szépséghibája az hogy aki már látott egy tipikus spanyol bikaviadalt az kénytelen szembesülni azzal, hogy maga a küzdelem gyakorlatilag egy tradíciókkal feldíszített állatkínzás.

A probléma ettől még áll: ha betiltják, farmerek tömegei mehetnek tönkre, mivel az állatok amelyeket tenyésztenek, a húspiacon nem igen adhatóak el.

Ha a bikaviadalok megszűnnek, akkor az arénáknak tenyésztett fajta a toro bravo akár ki is halhat.