Kevés a női bankvezető Magyarországon

Elemzések2019. nov. 12.Növekedés.hu

A globális bankszektorban körülbelül ugyanannyi nő dolgozik, mint férfi. Ugyanakkor a bankvezetők körében még az egyenjogúságban éllovas északi államokban is felborul a mérleg a férfiak javára. Itthon mintha kifejezetten kevés nő jutna senior pozícióba, a hazai lakossági bankokat férfiak vezetik, Hegedüs Éva, a Gránit Bank vezetője a kivétel.

A francia Christine Lagarde, vagyis egy hölgy lett a legfontosabb európai bankár, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke. Az európai politikai tisztviselők körében is folyamatosan javul a nők aránya, amit talán a legjobban a német Ursula von der Leyen kinevezése jelképez, hiszen ő lett Európa de facto politikai vezetője, az Európai Bizottság elnöke. Az IMF-et Krisztalina Greorgieva vezeti. 

Azért Nyugaton sem rózsás minden

Ezek fontos és emblematikus női sikerek, de valójában a bankvezetés sem Európában, sem Észak-Amerikában nem egyenjogú szakma. Ha belegondolunk egy bank működésébe, talán nem meglepő, hogy a nők aránya sokszor eléri vagy meg is haladja a férfiak arányát. Természetesen a következő pozíciók nem kifejezetten női, vagy férfi szakmák, de a tapasztalatok szerint 

  • a fiókokban az ügyfelekkel foglalkozó (front office), a pr-, a reklám-, a kommunikáció, vagy a hr területén dolgozó banki munkatársak között több a nő,
  • az elszámolás (back office), a számvitel és a pénzügy területen nagyjából egyenjogúság van.
  • ugyanakkor az elemzők és a szenior vezetők között valamiért sokkal több a férfi.

Kanada a bajnok

Mindezt a számokkal is alátámasztva: Finnországban és Franciaországban a 60 százalékot is megközelíti a bankokban a női dolgozók aránya, míg Olaszországban, Hollandiában, vagy Svédországban csak 40 százalék ez a szint. 

Ebből az adatból aligha lehet érdemi következtetéseket levonni, hiszen azt még ki lehetne hozni, hogy Finnország előrébb jár a női egyenjogúságban, mint a hagyományosabb berendezkedésű Olaszország, de Franciaország vajon miért előzi meg Svédországot?

Az viszont már tényleg elgondolkodtató, hogy ugyanezen, éllovasnak mondható országokban a női bankvezetők aránya a 15-25 százalékot sem haladja meg. 

A Catalyst cég kutatása szerint 2018-ban globálisan a nagybankok felsővezetői között csak 12,2 százalék volt a nők aránya. A senior munkatársak között Kanadában volt a legnagyobb a női vezetők aránya, 37 százalék, de megdöbbentő módon az azonos besorolású női és férfi vezetők között még az Egyesült Államokban és Kanadában is mintegy 30 százalékos fizetésbeli különbség volt. Ki fogják találni: a férfiak javára.

De azért ne kárhoztassuk mindezért a pénzügyi szektort, sajnos ez nem pénzügyi, sokkal inkább vállalat-vezetői sajátosság. Az amerikai Fortune 500 vállalat élén álló női vezetők aránya rendre 10 és 15 százalék közötti.

Magyarországon egy szem fecske

Ha Magyarországot nézzük, elsőre talán nem is annyira riasztó a lemaradás, hiszen például a Magyar Bankszövetség nyolc tagú vezetésében két hölgy is helyet kapott, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és Búza Éva, a Garantoiqa-Hitelarancia Zrt. vezérigazgatója. 

Ugyanakkor a klasszikus lakossági bankok közül voltaképpen csak Hegedüs Éva cégvezető, és ha végighaladunk a hazai bankok listáján vagy belekukkantunk a legnagyobb magyar bankok top-menedzsmentjeibe, mindenütt nagyon kevés a nő. 

Az említetteken kívül Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza első embere ide sorolható ide, de például az OTP-ben az igazgatóság és felsővezetés fül alatt 14 férfi arcképe néz ránk.

A KH vezetésében az fb-ben kapott helyet egy hölgy, az Erste (amelyet Papp Edit személyében már vezetett is nő) esetében jobb a helyzet, a testületekben több női tag is van. 

Szintén vegyes az UniCredit felsővezetése, ahol több, részben külföldi hölgynek is vezető szerepe van a menedzsmentben. A CIB „férfias” igazgatóságot és színesebb fb-t működtet.

A Magyar Nemzeti Bankban sem találunk sok hölgyet. A felsővezetők mind férfiak, a monetáris tanácsban Parragh Bianka, az ügyvezetésben a tíz vezető közül Szombati Anikó képviseli a női nemet.

Globálisan 

Kivételek tehát vannak, de azért a magyar bankszektor felsővezetései nagyon maszkulinak. Mindezt egyáltalán ne gondoljuk természetesnek, olyan országokban, például Kínában és Indiában, ahol talán nem gondolnánk, hogy a nők vezetői szerepe nagyon jellemző, kifejezetten fontos posztokon is voltak nők.

Ők persze itthon nem ismertek, de Arundhati Bhattacharya, a már visszavonult indiai bankárnő a Forbes szerint a világ 25-ik legbefolyásosabb asszonya volt, amikor a State Bank of India elnökeként dolgozott. 

Az amerikai JP Morgan Chase-nek, a Bank of Americanak vagy a Citinek bizonyos időszakokban több női felsővezetője volt, mint férfi.

Az American Banker kiadvány minden évben elkészíti a befolyási listájukat.

Érdekesség, hogy a legutóbbi listán, miközben azon sok vezérigazgató is helyet kapott, mégis egy működtetési és technológiai vezető (CTO), Cathy Bessant, a Bank of America vezetője lett az első.