100 millió eurós beruházással akkumulátorgyár épül Szlovákiában

Hírek2020. feb. 20.Növekedés.hu

A szlovák kormány a napokban 5 millió euró támogatást hagyott jóvá az InoBat Auto autógyártó vállalat számára ahhoz a 100 millió eurós beruházáshoz, amit a cég elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok kutatására, fejlesztésére és gyártására fordít.

A szlovákiai cég az amerikai WildCat Discovery Technologies társasággal közösen végzi a beruházást, a gyár építése 2020 második negyedévében kezdődhet, és 2021 végén fejeződhet be. Az első évben 1500 akkumulátort fog gyártani, ám a végső kapacitása évi 150 ezer akkumulátor lesz. A teljes beruházás értéke akkorra eléri az egy milliárd eurót.

A felépítendő gyár helyszínét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, annyit lehet tudni, hogy Nyugat-Szlovákiában épül meg, olyan régióban, ahol nagy a munkanélküliség. Az üzem várhatóan 1500 főt foglalkoztat majd.

A Wildcat Discovery Technologies partnerei között van egyebek mellet az Apple, a Samsung, a BMW, a Daimler, a Toyota,  és a BASF. Az új akkumulátorgyár elláthatja a közép-kelet-európai autógyárakat, és forradalmasítja az akkumulátorgyártást egész Európában – remélik a szlovák cég vezetői.