Lítiumakkumulátor-gyár épülhet Csehországban

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

A cseh energetikai nagyvállalat, a CEZ egy lítiumakkumulátor-gyár építésének lehetőségét fontolgatja.

Szakértői becslések szerint a világ lítiumkészleteinek 3 százaléka Csehországban található. Az ásványvagyon zöme Cínovec térségében fekszik, ami a lítium legnagyobb európai lelőhelye.

A bányászat már ma is zajlik a határ német oldalán, ahol a lítiumkészlet mintegy harmada található.

A többségi állami tulajdonban álló vállalat a tavalyi év novemberében előzetes megállapodást kötött az ausztrál European Metals Holdings (EMH) bányavállalattal a lelőhely kiaknázásában történő együttműködésről. A megállapodás véglegesítése esetén a CEZ mintegy 853 millió koronáért (körülbelül 11,5 milliárd forintért) 51 százalékos üzletrészt szerezne az EMH bányászati jogokkal rendelkező leányvállalatában, a Geodet-ben - számolt be a radio.cz hírportál.

Az akkumulátorgyárat a CEZ autóipari beruházókkal együtt építené meg.

A CEZ szóvivője, Roman Gazdik arról számolt be, hogy vállalata a szlovák InoBat vállalattal is együttműködést alakított ki, amely Szlovákiában tervezi egy lítiumakkumulátor gyár felépítését. Álláspontja szerint a hasonló projektek az autóipar átalakulása és a klímavédelem miatt elsőbbséget élveznek az Európai Unióban. Megítélése szerint az egyik vezető autógyártóként Csehország logikus szereplője az akkumulátoripar fejlesztésének.