"Zokszó nélkül távozom, ha nem járok sikerrel" - Nagyon elszánt a Nissan új vezére

Hírek2020. feb. 20.Növekedés.hu

A Nissan új vezérigazgatója bejelentette: tudomásul veszi, hogy késedelem nélkül elbocsátják, amennyiben Japán második legnagyobb autógyártóját nem sikerül újra felfelé ívelő pályára vezetni.

A vállalat jelenleg az eladások csökkenésével és a korábbi elnök, Carlos Ghosn körüli botrány következményeivel küszködik, írja a yahoo.com hírportál.

Éves üzemi eredménye 11 éve nem volt ilyen rossz, mint az elmúlt esztendőben; közel egy évtizede először kellett veszteséges negyedévet elkönyvelnie. A közelmúltban a Nissan éves osztalék-előrejelzését a 2011-es pénzügyi év óta legalacsonyabb szintre csökkentette.

Az 53 éves Makoto Uchida, aki decemberben került a tisztségébe, korábban a Nissan China vezetőjeként dolgozott. Szeptember óta ő a harmadik vezérigazgató.

A vállalat romló gazdasági helyzete növekvő nyomást gyakorol az új vezetőre. Az autógyártó közgyűlésén agresszív követeléseket fogalmaztak meg vele szemben: többek között csökkentenie kell a vállalat vezetőinek fizetését, és jutalmat kell kitűznie annak, aki visszahozza Japánba a Libanonba szökött Carlos Ghosn-t.

A külső szemlélők számára is egyértelművé fogjuk tenni, hogy a vállalatot hatékonyan irányítjuk. Személyesen vállalok kötelezettséget az előrelépésért: ha a körülmények bizonytalanok maradnak, zokszó nélkül tudomásul veszem, hogy azonnal eltávolítanak

 - mondta Makoto Uchida.

Az új főnöknek bizonyítania kell: fel tudja gyorsítani a költségszint csökkentését, és képes újraépíteni a 85 éves japán autógyártó óriás nyereségtermelő képességét. Igazolnia kell, hogy birtokában van a francia Renault-val való partneri kapcsolat helyreállításához szükséges készségnek.

Az új vezérigazgató azt ígérte, hogy májusra elkészíti a vállalat kilábalási terveit.

Ha megkapom a szükséges türelmet, napról napra érzékelhetővé válik majd, hogy a pozitív változások elkezdődtek

- mondta Makoto Uchida.

A Nissan-részvények árfolyama a legutóbbi eredményadatok közzététele után több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt.