30 milliárd dollárt költöttek európai cégek amerikai felvásárlásokra

Hírek2019. dec. 9.Növekedés.hu

Egymást követik az európai cégek vállalatfelvásárlási ügyletei. Növekedési lehetőségeket keresve milliárdokat költenek új, piaccal rendelkező kapacitások megszerzésére, különösen az Egyesült Államokban.

A Bloomberg adatai szerint az elmúlt hónapban közel 60 milliárd dollár értékű ilyen üzletkötést jelentettek be – olvasható a dw.com hírportálon. Üzleti szempontból 2015 novembere óta ez volt a legaktívabb időszak. Az összeg több mint felét amerikai vállalatok, 37 százalékát nyugat-európai cégek felvásárlására használták fel. 

A bevásárlási hullámot a francia luxuscikk-konglomerátum, az LVMH vezette, amely a Louis Vuitton és a Bulgari márkák tulajdonosa. Az amerikai ékszerkereskedő vállalat, a Tiffany megszerzéséért a cég 16,2 milliárd dollárt fizetett ki.

A svájci egészségipari vállalat, a Novartis egy New Jersey székhelyű, koleszterol gyógyszert gyártó céget, a The Medicines Companyt vásárolta fel 9,7 milliárd dollárért. A svájci jegyértékesítő vállalkozás, a Viagogo piaci versenytársának, a StubHubnak az eBay-tól való átvételében állapodott meg egy 4 milliárdos üzlet keretében. 

A vállalat-felvásárlási döntések alapvető célja, hogy a cégek nagyobb növekedési lehetőséghez jussanak, bizonyára azért, mert meghatározó piacaikon már erre nincs lehetőség” mondta a JP Morgan európai M&A részlegének vezetője, Dirk Albersmeier. Az európai vállalatok ezért voltak aktívak az elmúlt időszakban az Egyesült Államok piacán és véleményünk szerint ez a folyamat folytatódni fog. Az Egyesült Államokban nagyobb a növekedési lehetőség, mint Európában.

A mozgalmas november eredményeként a 2019-es év a vállalat-összeolvadások és felvásárlások szempontjából nem lesz olyan tragikus Európában, mint amilyennek az első hat hónapban látszott. Abban az időszakban az ügyletek volumene 33 százalékos visszaeséssel hat éves mélypontra süllyedt. A Bloomberg adatai szerint a lemaradás mértéke ma az elmúlt év azonos időszakához képest már csupán 15 százalék. 

A vállalatfelvásárlások csúcsidőszaka akkor érkezett el, amikor az európai cégek a gazdaság lassulásával, a világkereskedelmet terhelő viták következményeivel és a Brexit körüli bizonytalansággal küszködnek.

A teret nyerő rossz érzések az Egyesült Államokat – amely az erőteljes lakossági fogyasztásnak köszönhetően egészségesnek mondható, 2 százalékos ütemben növekszik –, a növekedési lehetőségekre vadászó vállalatok szemében vonzó helyszínné teszik. 

A tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok széles köre is indokolja, hogy az Egyesült Államok az egészséges pénzügyi helyzetben lévő európai cégek kedvenc vadászterületévé váljon. Ez utóbbiak ugyanis a hazai piacon, ahol sok vállalat magánkézben vagy családi tulajdonban van, nehezen találnak felvásárlási célpontot. E tekintetben nagyszámú, tőzsdén jegyzett vállalatával az Egyesült Királyság nagymértékben hasonlít az Egyesült Államokhoz. 

Több elérhető célpont van az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. A Brexit miatt azonban sokkal vonzóbb az Egyesült Államok.

mondta Dirk Albersmeier.

Az Egyesült Államok növekedési dinamikája és népességének összetétele jobb. A következő 20 év során a demográfia az Egyesült Államokban jóval kedvezőbben alakulhat, mint Európában és ez erőteljesebb növekedést tesz lehetővé az USA-ban, mint Európában.