5 tipp, mivel győzzön meg egy kockázati tőkést, hogy fektessen be a vállalkozásába

Hírek2017. dec 16.Növekedés.hu

Ha vállalkozóként van egy jó ötlete, ám nincs elég pénze annak megvalósításához, nemcsak a bankokat érdemes felkeresnie. Egy kockázati tőkést is meggyőzhet arról, hogy a saját pénzével támogassa az üzleti elképzeléseit. Számolni kell azonban azzal, effajta forrást csak akkor lehet kapni, ha a befektető nagy esélyét látja annak, tőkéjét legalább évi kétszámjegyű hozammal visszakapja, általában 3-5 év alatt. Van 5 tippünk arra, mit tegyen, ha szeretne kockázati tőkéhez jutni.

1. Végezzen piackutatást

Mielőtt elmenne egy kockázati tőkéshez, bizonyosodjon meg arról, hogy a terméke vagy a szolgáltatása piacképes, azaz van rá kereslet. E célból végezzen tesztelést valódi vásárlókkal, készítsen piaci felmérést leendő ügyfelekkel. Ha mindezek eredménye pozitív, máris indulhat a befektetőkeresés.

2. Vázoljon reális terveket

Óvakodjon a nagyotmondástól, az olyan kijelentésektől, mint például „megcéloztunk egy tízmilliárdos piacot, ha annak csak az öt százalékát sikerül megszerezni, az máris 500 milliós forgalom évente”. Vagy ne azzal érveljünk egy mobilalkalmazás kifejlesztése mellett, hogy „tuti a siker, hiszen mindenkinek van mobilja”. Annak, aki új ügyfeleket akar szerezni – pláne ha kezdő vállalkozó – nem irreális számokkal kell dobálóznia, inkább dolgozzon ki egy részletes tervet arra, hogyan szeretné folyamatosan növelni a forgalmát. Aki tudja, hogy mire képes, de azt is, hogy mire nem, sokkal meggyőzőbb. A legüdvözítőbb, ha a vállalkozó nem a kockázati tőkésnek, hanem a piacnak akar megfelelni.

3. Térképezze fel, akitől tőkét kér

A kockázati tőkések megnyerésének egyik fontos kelléke, ha megpróbáljuk kideríteni, mi a befektetési filozófiájuk. Szeretik-e például, ha egy összetartó csapat irányítja a vállalatot, vagy inkább abban az egyszemélyes vezetésben hisznek. Ugyanakkor a befektetőnek való megfelelést, a vele való azonosulást nem szabad túlzásba vinni, később úgyis kiderül, ha valaki csak azért hordott össze mindent, hogy valahogyan pénzhez jusson.

4. Ne vigye túlzásba a prezentációt

Aki pénzt kér, annak ki kell állnia a potenciális befektetők elé, és meggyőznie őket. Semmiképpen nem szabad azonban e célra túl sok slide-ot, több száz soros PowerPoint-diákat mutattni. A vizuális eszközöket a mondanivaló alátámasztására kell használni, ne helyette. Célravezetőbb lehet egy videó, amely a termék működését magyarázza el. De az se legyen túl hosszú, ne merüljön el a részletekben és főként, ne helyettesítse a valódi mondandót.

5. Bízzon magában

A befektetők szeretik, ha egy vállalkozónak van önbizalma, de rosszul vannak attól, ha elbizakodott. Ezért ne mondjon olyanokat, hogy “a termékünknek nincs párja”, vagy, hogy “lemossuk a konkurenseinket”. A kockázati tőkések jobban szeretik azokat, akik pontosan azonosítják a piaci versenytársaikat és tudják azt is, hogyan szeretnének részesedést szerezni az ő kárukra. Ezért győzze meg a befektetőket azzal, hogy egyértelművé teszi, felkészült arra is, amire nem lehet, hogy kitartó és ellenálló a váratlanul felmerülő problémákkal szemben.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.