6 tudományosan alátámasztott trükk, amelyekkel intelligensebbnek tűnhetünk

Hírek2019. júl. 30.Növekedés.hu

Bár az intelligencia nagyrészt örökölt genetikai tulajdonságaink és a környezeti tényezők függvénye, pár tudományosan alátámasztott trükkel még intelligensebbnek tűnhetünk anélkül, hogy hitelünket veszítenénk.

1. Jegyezzük meg munkatársaink nevét 

A Make It Matter nevű cég egyik kutatása során ezer alkalmazottat kérdezett meg arról, hogyan vélekednek arról, ha főnökük a nevükön szólítja őket. A legtöbben úgy nyilatkoztak, ettől az egyszerű gesztustól már megbecsült munkatársnak érzik magukat, ráadásul a megkérdezettek közül legalább ennyien gondolták úgy, hogy ettől sokkal intelligensebbnek tűnik a vezetőjük.

2. Legyünk kipihentek

Aki többet alszik, intelligensebbnek látszik a Journal of Experimental Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A skóciai St. Andrews Egyetem kutatói először közel 200 semleges arckifejezésű gyermek és felnőtt arcképét elemezte: megmérték a szemhéj nyitottságát és a száj görbületét is. Ezután az emberekkel azt értékeltették, mennyire tűnnek intelligensnek az egyes arcok. Az eredmények szerint az enyhén legörbülő szájú és megereszkedett szemhéjjal rendelkező arcú embereket kevésbé tartották intelligensnek. Ez azért lehet, mert ezt a két jegyet a fáradtsággal és a rosszkedvvel társítjuk, amelyek rombolhatják a szellemi teljesítményt.

3. Mindig fogalmazzunk egyszerűen

A Princeton Egyetem egyik 2012-es tanulmánya arra mutat rá, hogy a szükségtelenül hosszú szavak hatására kevésbé tűnünk intelligensnek. Egy kísérlet során kutatók elkészítették egy disszertáció rövidített változatát: a hosszabb szavakat lecserélték rövidebb verziójukra. Ezután arra kérték a kísérleti alanyokat, értékeljék az eredeti és a lerövidített változatot is. Nem meglepő módon az emberek a rövidített verzió íróját tekintették intelligensebbnek.

4. Figyeljünk az előadásmódra

Leonard Mlodinow a „Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior” című könyv szerzője szerint rengeteg minden múlhat azon, hogyan adjuk elő a mondanivalónkat. Ha például két beszélő ugyanazt a szöveget mondja el, de egyikük időnként változtat a hangerőn, vagy beszédtempóján, és tart párszor hatásszünetet is, akkor az illetőt hitelesebbnek és intelligensebbnek fogják gondolni, összehasonlítva azzal, aki végig monoton hangon beszél.

5. Kérdezzünk és kérjünk tanácsot

A legtöbben vonakodnak attól, hogy másoktól kérjenek tanácsot, mert attól félnek, hogy így kevésbé hozzáértőnek fognak tűnni. Ám a Harvard Egyetem kutatásából pont az ellenkezője derül ki: azok a személyek, akik többször kérnek útmutatást, nemhogy kevésbé hozzáértőnek, de még sokkal intelligensebbnek tűnnek. Azok ugyanis, akik nem félnek tanácsot kérni, jobban fel tudják mérni egy feladat nehézségét, ami kompetens személy látszatát keltheti.

6. Tartsunk fent szemkontaktust

 A Loyola Marymount University professzorainak kutatásából kiderült, ha partnerünk szemébe nézünk beszélgetés közben, intelligensebbnek tűnhetünk, és meggyőzőbb lehet a mondanivalónk. A kutatók filmre vették a párokat, akik egy megadott témáról beszélgettek, majd arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék egymást intelligencia alapján. Azok a személyek, akik szemkontaktust tartottak a beszélgetés közben, magasabb pontszámot értek el a kísérlet során, mint azok, akik nem néztek egymás szemébe.