A British Steel fizetésképtelensége ötezer munkahelyet veszélyeztet

Hírek2019. jún. 1.Növekedés.hu

Elindult a felszámolási eljárás az Egyesült Királyság második legnagyobb acélgyártója, a British Steel ellen. Mintegy ötezer munkahely került közvetlen veszélybe és kétséges a közel húszezer főt foglalkoztató beszállítói kör helyzete is - olvasható a bbc.com hírportálon.

A döntés azt követően született meg, hogy a kormány és a vállalat tulajdonosa, a Greybull befektetési társaság közötti tárgyalások zátonyra futottak.

A felszámolási folyamat kezdeteként a vállalat feletti irányítást egy, a kormány által kirendelt biztos vette át. A felügyelet elrendelésére azért volt szükség, mert a British Steel, annak részvényesei és a kormány nem voltak képesek, illetve a jövőben sem lesznek képesek a tevékenység finanszírozására. 

A kirendelt biztos közölte: a bíróság kimondta a British Steel Ltd felszámolását. Pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy a termelés zökkenőmentesen folytatódjon. A vállalat tehát tovább működik, leánycégei fizetőképesek és tevékenységük zavartalan.

Egyidejűleg megkezdődött egy lehetséges vevő felkutatása is. A munkát az Ernst and Young, a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó szervezete segíti.

Amennyiben nem sikerül vevőt találniuk, a céget bezárják és a dolgozókat elbocsátják.

Megértem, hogy ez nehéz időszak a vállalat alkalmazottjai számára és szeretném megköszönni együttműködési készségüket. A felszámolás során a vállalat kiszolgálja vevőit, én pedig felmérem a rendelkezésre álló lehetőségeket

- mondta a felszámolóbiztos, David Chapman.

A British Steel-nek körülbelül ötezer alkalmazottja van. Közülük háromezren a központi telephelyen, Scunthorpe-ban, további 800-an Teesside-on és észak-kelet Angliában dolgoznak. A többiek Franciaországban, Hollandiában és a világ különböző részein működő kereskedelmi irodában tevékenykednek. Fizetésüket e héten a Greybull utalja, a továbbiakban a kormány.

Roy Rickhuss, az acélmunkások szakszervezetének, a Community-nek a főtitkára úgy vélekedett:

Ez a hír csak tetőzi a dolgozók és mindenki más aggodalmát, aki kapcsolatban áll a British Steel-lel, de legalább véget vet a Greybull tulajdonlása idején kialakult bizonytalanságnak és lehetőséget ad egy más jövő kimunkálására. Most az a legfontosabb, hogy higgadtan értékeljük a helyzetet és a munkahelyek megmentésére összpontosítsunk.

Az indiai Tata konglomerátum 2007-ben lépett az Egyesült Királyság acélpiacára, amikor megvásárolta az angol-holland Corus csoportot. A cég 2010-ben a Tata Steel Europe nevet vette fel. 

Néhány nehéz évet közvetően, a 2016-os acélválság mélypontján a Tata eladta a Scunthorpe hosszú termékeket gyártó divízióját egy magánkézben lévő befektetési társaságnak, a Greybull Capital-nak, jelképes, 1 font (370 Ft-nak megfelelő összeg) vételárért.

A Greybull a „British Steel” nevet adta a vállalatnak.

A jelenlegi gondok fő oka, hogy a Brexit bizonytalanságai miatt az európai ügyfelek megrendelései visszaestek. Problémát jelent az angol fontnak a 2016 júniusi, EU-népszavazás óta tapasztalható gyengélkedése és az egyre szélesebbé váló amerikai-kínai kereskedelmi háború.

A Greybull a napokban közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „a British Steel pénzügyi egyensúlyának megteremtése mindig is nagy feladat volt. A vállalat sok nehézségen túljutott és egészen a közelmúltig úgy tűnt, sikerül megtalálnia az egészséges fejlődéshez vezető utat. 

A dolgozók, a szakszervezetek és a cégvezetés szorosan együttműködve dolgozott az üzletvitel erősítése érdekében. A Brexittel kapcsolatos problémák azonban megoldhatatlannak bizonyultak.”

A gazdaságfejlesztési ügyekért felelős miniszter, Greg Clark leszögezte: a kormány „kifejezte cselekvési készségét”, amikor áprilisban 120 millió font áthidaló kölcsönt (mintegy 44,5 milliárd forint) nyújtott a British Steel-nek. Hozzátette:

a kormány csak a törvényes keretek között cselekedhet, így egy acélipari vállalatnak csak kereskedelmi alapon nyújthat támogatást. Szakértői vélemények szerint törvénytelen lett volna olyan feltételek mellett garanciát vagy hitelt nyújtani, amelyet a vállalat vagy bármely más fél javasolt.  

A Munkáspárt árnyék-minisztere, Rebecca Long Bailey a vállalat államosítására szólított fel. Kijelentette:

a kormánynak gyorsan kell cselekednie, hogy megmenthesse ezt a stratégiailag fontos iparágat és azoknak a közösségeknek a megélhetését, akik ott dolgoznak. Közösségi tulajdonba kell venni a British Steel-t.