Csak minden 6. magyarnak marad szabadon elkölthető pénze a hónap végére

Hírek2019. jún. 1.Sz.A.

A magyarok csupán 16 százaléka állítja azt, hogy marad szabadon elkölthető jövedelme egy hónap végén – derül ki egy friss nemzetközi kutatásból. Ezzel a felmért 14 európai ország közül csak Görögországot előzzük meg.

Összesen 14 EU-tagállamban – köztük Magyarországon – mérte fel az Európai Külkapcsolatok Tanácsa az emberek véleményét különböző kérdésekben. Ezek egyike azt tudakolta a megkérdezettektől, hogy egy adott hónapban rendelkeznek-e szabadon elkölthető jövedelemmel, vagyis az alapvető megélhetési havi költségek kifizetése után marad-e még valamennyi összeg a pénztárcájukban például szórakozásra, utazásra.

A 14 vizsgált EU-tagállam között egyaránt szerepeltek gazdagabb nyugat-európai, illetve kevésbé jobb módú kelet-európai országok is.

A 14 tagállam összesített átlageredménye szerint a megkérdezettek kevesebb, mint harmada állította azt, hogy a hónap végére még marad szabadon elkölthető jövedelme.

Csupán a németek harmada, illetve az olaszok, franciák mintegy negyede válaszolta azt, hogy van mit szabadon elkölteni.

Hátulról a második a magyar adat

A magyar adat a második legrosszabbnak számít, mivel csak a megkérdezettek 16 százaléka, vagyis mintegy hatoda nyilatkozott úgy, hogy az alapvető kiadások megfizetése után még marad valamekkora összeg a pénztárcájában. Ezzel csak az 5 százalékos arányt felmutatni képes Görögországot előztük meg. A térségbeli országok közül Csehország mutatója a legjobb, miután a csehek több mint harmada (36 százaléka) rendelkezik diszkrecionális jövedelemmel egy adott hónapban. Ezzel Csehország több nyugat-európai államot is maga mögé utasít.

A 30 százalékos szlovák adat is jóval magasabb a magyarhoz képest, illetve a lengyelek és a románok esetében is a megkérdezettek közel negyedének (24, illetve 23 százalék) marad pénze egy adott hónapban a létszükségleti kiadásokon túlmenő költekezésre.

Dánia az élen

A felmért 14 ország közül Dánia érte el a legjobb mutatót, mivel a megkérdezettek közel fele (48 százaléka) válaszolta azt, hogy marad diszkrecionális jövedelme a hó végére. Dániától nem sokkal maradt le a 46 százalékos mutatóval bíró Svédország.

Persze az adatokat azért érdemes kellő óvatossággal kezelni, hiszen az emberek önbevallásán, nem konkrét számokon nyugvó felmérés valamelyest torzíthatja a valódi helyzetet. Talán ezzel is magyarázható a kiemelten jó cseh adat, valamint az, hogy Franciaország eléggé hátul áll a rangsorban.