A Budapest Építészeti Nívódíja emléktábla-avatója a Bölcs Várban

Hírek2020. márc. 9.Növekedés.hu

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett 2019. évi Budapest Építészeti Nívódíja pályázat fődíját szimbolizáló emlékplakettet ünnepélyes keretek között avatták fel a Bölcs Várban. Az eseményen jelen volt és köszöntő beszédet mondott: Mártonffy Miklós, Budapest korábbi főépítésze, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke és Biri Balázs építész, a generálkivitelező Hetedik Műterem képviseletében.

Mint ismeretes,

2019. novemberében a régi budai városháza gyönyörűen felújított épülete, azaz a Bölcs Vár nyerte el a 2019-es Budapest Építészeti Nívódíja 2019. pályázat fődíját, amely fődíjat szimbolizáló emlékpakett ünnepélyes felavatására 2020. március 5-én került sor.

Az ünnepségen jelen voltak a Bírálóbizottság prominens képviselői mellett a díjnyertes pályázat tervezői és kivitelezői is. Köszöntő beszédet mondott Mártonffy Miklós, Budapest korábbi – a pályázat idején hivatalban lévő – főépítésze, Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke és Biri Balázs építész is.

A Budapest Építészeti Nívódíjra olyan épületek pályázhattak, amelyek Budapest közigazgatási területén belül találhatóak és a főváros építészeti arculatát vagy egy adott városrész, kerület megjelenését, kihasználtságát és annak miliőjét hivatottak megújítani.

A verseny rangját jól szemlélteti, hogy a Bölcs Vár a fődíjért olyan ikonikus épületekkel, építészeti projektekkel volt versenyben, mint az Újpesti Piac és Vásárcsarnok komplex megújítása, a MOME campusfejlesztése, a Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös irodaháza, a Nexon, Váci úti irodaépülete vagy a Láng Művelődési Központ példaértékű rekonstrukciója.

A benyújtott anyagokat egy szakértő zsűri bírálta el, egy előzsűrizési és egy bizottsági ülés keretében. A Bírálóbizottság tagjai voltak: Szalay-Bobrovniczky Alexandra, korábbi humán főpolgármester-helyettes (a bizottság elnöke), Mártonffy Miklós Budapest korábbi főépítésze, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Dr. Meggyesi Tamás Ybl-, és Széchenyi-díjas urbanista, Csillag Katalin Ybl-díjas építész, Ferencz István DLA Príma-, Ybl-, Steindl Imre-, és Pro Architectura díjas építész, Sugár Péter DLA Ybl-, és Pro Architectura díjas építész, a BME Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezetője. Az első fázisban a bírálók 11 pályaművet választottak ki, amelyeket helyszíni bejárás során is megtekintettek, majd ezt követően egy későbbi bizottsági ülésen választották ki a legjobbaknak ítélt pályamunkákat. Ezeket a nagyszerű építészeti alkotásokat most részletes projekt leírással és látványos fényképekkel illusztrálva tekinthetik meg az érdeklődők a Bölcs Várban.

A Bölcs Vár komplett műemléki felújításának, udvarai lefedésének és tetőtér-beépítésének engedélyezési és kiviteli terveivel fődíjat szerzett építészcsapat a munka során elsősorban a barokk időszakban kialakult állapotból indult ki, majd minden ettől eltérő időszakot ehhez igazítva mutatott be. A kortárs kiegészítések nem tolakodóak, a modern technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami egy ilyen régi épület esetében már önmagában is komoly kihívást jelentett. A belsőépítészek munkáját dícséri, hogy a bútorok is konzekvensen, letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket.

Az épület megújulásában fontos üzenetet hordoz: ÍGY IS LEHET. Igényesen, minden részletre kitérően, időtálló anyagokkal.

Mindemellett a fő mondanivaló, hogy a történelem, így az építészettörténet sem áll meg, ezért első körben kötelességünk, hogy feltárjuk és megértsük a meglévő emlékeket.

Új funkció esetén azonban jogunk van az épített anyagokat értelmezni, a különböző korok lenyomatait rendszerezni, hogy továbbra is egységes egészként, és ne véletlenszerű idézetként jelenjenek meg.

A felújítás után a Bölcs Vár épülete a Budai Vár egyik új ékköve lett, amely az építész szakma kiválóságainak elismerése mellett a turisták és a látogató közönség tetszését is elnyerte. A Bölcs Vár 2019-ben a Budapest Építészeti Nívódíja mellett elnyerte az UNESCO Nemzetközi Műemlékvédelmi Szervezete által alapított ICOMOS-díjat, a magyar építészeti kultúrát és értékeket megőrizni hivatott alkotásokat elismerő Pro Architectura-díjat, valamint a 2019-ben már tizenkilencedik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíjat is.