A családi cégek sikeresebbek a többinél

Hírek2018. okt. 23.Növekedés.hu

Világszerte sikeresebbek a családi vállalkozások, mint versenytársaik, függetlenül  a konkurens cégek nagyságától. A családi vállalkozások óvatosabbak, és általában hosszabb távra terveznek, mint versenytársaik – állapította meg a Credit Suisse bank nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzése.

Ők a Kardashian család hölgy tagjai
A tíz évet felölelő vizsgálatba ezer tőzsdei céget vontak be minden ágazatból, Európából, Ázsiából  és az Egyesült Államokból, a kontrollcsoportban hétezer, nem családi tulajdonban lévő vállalat teljesítményét elemezték. Az elemzők azokat a tőzsdén szereplő vállalatokat minősítették családi vállalkozásnak, amelyben az alapítók, vagy azok leszármazottai a törzstőke, vagy a szavazatok 20 százalékával rendelkeznek.

A vizsgálatból kiderült, hogy a családi vállalkozások sokkal óvatosabb üzletpolitikát folytatnak, nem rövid távra terveznek, s nem élnek a negyedéves tőzsdei adatok bűvöletében. Ugyanakkor részvényeik árfolyama felülmúlja a részvénypiac átlagos teljesítményét. Kevésbé függnek a külső finanszírozástól,  s többet fordítanak kutatásra-fejlesztésre.

A legjobb üzleti eredményeket felmutató családi vállalkozások Németországban, Olaszországban, Kínában és Indiában vannak. Részvényeik árfolyamának az alakulását tekintve Európában a német cégek a legerősebbek, majd a hollandok következnek. A családi vállalkozásban működő német cégek közül az első helyen a Nemetschek szoftvercég áll,  a következő az orvostechnikában érdekelt Sartorius, illetve a Grenke lízingcég és a Sixt autókölcsönző áll. A lista előkelő helyén szerepelnek olyan nagy európai vállalkozások is, mint a luxusmárkákat (pl. Gucci, Yves Saint Lauren, Balenciaga) forgalmazó Kering csoport és a Christian Dior, vagy az olasz Fiat.