A földi pokol napjait élik az ostrom alatt álló Bahmutban

Hírek2023. márc. 5.Sz.A.

Továbbra is zajlanak a harcok Bahmut teljes elfoglalásáért. A majdnem teljesen bekerített várost még mindig nem adták fel az ukrán védők, az ukrán hadsereg szerint több orosz támadást is visszavertek szombaton.

Bahmutban utcáról utcára zajlanak a harcok, de az orosz erők még nem tudták bevenni  a várost erősítette meg a BBC-nek Olekszandr Marcsenko, a város polgármester-helyettese.

- A The Guardian napi háborús beszámolója szerint három civil lakos is meghalt, miközben megpróbálták elhagyni a várost egy pontonhídon. 

- A város maga a földi pokol, a lakosságot a rendőrség segítségével próbálják kimenekíteni,  a belvárosban többezer civil rekedt, akiket önkéntesek látnak el meleg étellel és vízzel - írja a lap.

- A borzalmas körülmények ellenére a lakosság egy része nem hajlandó hátrahagyni otthonát, a gyerekek kimentése csak a szülők felügyeletével történhet meg.

- Az orosz tüzérség a városból kivezető utolsó szabadon maradt utakat támadja, hogy teljesen bekerítsék Bahmutot, és próbálják megakadályozni, hogy a város védői külső segítséghez jussanak. Az utak többségét már szétlőtték, hogy megakadályozzák a páncélosok előrejutását. 

- A brit védelmi minisztérium szerint az ukrán utánpótlás erősen korlátozottá vált.

Jevgenyij Progozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője még pénteken jelentette be, hogy gyakorlatilag körbezárták a várost.

- Jevgenyij Progozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője még pénteken jelentette be, hogy gyakorlatilag körbezárták a várost.

- Dél-Ukrajnában egy lakóépületet ért rakétatalálat, 11-en életüket vesztették a támadásban.- Zajlik a fronton lévő Kupianszkból és a városhoz tartozó északkeleti agglomerációból a lakosság evakuálása, az orosz hadsereg folyamatosan rakétákkal támadja a várost. A Harkiv megyei Kupianszkot tavaly szeptemberben visszafoglalta az ukrán haderő több más várossal együtt.

- Sir Richard Shirreff tábornok, a NATO korábbi európai helyettes vezetője tegnap az európai fegyver és lőszerszállítmányok küldését szorgalmazta Ukrajnának.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap Donyeck régió egyik orosz katonai bázisára látogatott.

- Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke tegnap szorgalmazta, hogy még idén megkezdődhessen a tárgyalás Ukrajna uniós csatlakozásáról. Metsola Ukrajnába llátogatott tegnap, és reményét fejezte ki, hogy még idén elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások az EU-val.

- Marjorie Taylor Greene amerikai jobboldali kongresszusi képviselő szerint Amerikának nem kellene több segítséget adnia Ukrajnának, mert ezzel Joe Biden elnök az egész világot a harmadik világháború veszélyének teszi ki.