A járvány ellenére is több adót szedett be tavaly a NAV

Hírek2021. feb. 18.Sz.A.

Bár több területen - áfa, szja, járulékok - is jelentős bevételkiesés volt tavaly, összességében két százalékkal több adót szedett be a NAV mint 2019-ben - mondta évértékelőjében Sors László az adóhatóság vezetője.

A járvány hatására 29 százalékkal kevesebb áfa érkezett be a költségvetéshez, 31 százalékos volt az elmaradás a járulékok és a szociális hozzájárulási adó esetében, és a személyi jövedelemadóból is 16 százalékkal kevesebb pénz folyt be - mondta el Sors László, a NAV vezetője mai évértékelőjében.

A tavalyra tervezett mintegy 16.900 milliárd forintos adóbevételi előirányzat ezért nem teljesülhetett, de a 2019-es évhez képest így is két százalékkal több adót szedtek be.

2020-ban 15 ezer 813 milliárd forint folyt be az adó- és vámhivatalhoz, ami mintegy 94 százaléka a kormány által még a járványhelyzet előtt tervezett bevételnek. 

Az idei évre a tavalyival majdnem megegyező mértékű, mintegy 17 ezer milliárd forint adóbevételt tervezett be a NAV, amihez - mint Sors László fogalmazott - jól működő gazdaságra és jó adómorálra lesz szükség.

A NAV tízéves történetének főbb állomásat sorolva összehasonlította a 2011-es adatokkal a jelenlegi helyzetet:

  • míg tív évvel ezelőtt 9500 milliárd forint adót szedett be az adóhatóság, erre az évre közel 17 ezer milliárd az előirányzat
  • a korábbi 900 feladatkör kibővült, most 1200 feladatot látnak el
  • a NAV alkalmazottainak száma 23 ezerről 18 ezerre csökkent
  • a virtuális szerverek száma húszszorosára emelkedett.

Az Állami Számvevőszék nemrég megjelent elemzésére utalva kiemelte, hogy nőtt az adófizetői hajlandóság, fehéredett a gazdaság, 2007-hez képest megduplázódott az áfabevétel annak ellenére, hogy nálunk az egyik legmagasabb az áfakulcs. Kitért arra, hogy a beszedhető és a beszedett áfa közötti különbség 20 százalékról 7 százalékra csökkent.

Mindez az ellenőrzések hatékonyságának növelésével, az adóadminisztráció csökkentésével, az adórendszer egyszerűsítésével volt elérhető.

A járvány hatásával kapcsolatban kitért arra, hogy a fizetési kedvezményeket érintő kérelmek száma kétharmaddal emelkedett, és meghaladták a 60 milliárd forintot.

Az ügyfélszolgálati kapcsolatokban 33 százalékkal csökkent a személyes ügyintézés és csaknem 80 százalékkal többen hívták telefonon a hivatal munkatársait, mint az előző évben.

Tavaly a NAV 52 ezer elektronikus ellenőrzést végzett 272 milliárd forint értékben, és 363 milliárd forintra pereltek be cégvezetőket - mondta Sors László, kiemelve, hogy nemrég sikerült feltárniuk az egyik legnagyobb cégtemetőt.

Tavaly egyébként összesen 3600 bűncselekményt tért fel az adóhatóság, ezek elkövetési értéke 83 milliárd forintot tesz ki, a pénzmosás elleni intézkedések nyomán pedig 6,6 milliárd forint lett felfüggesztve.

Az idei változásokkal kapcsolatban az online számlaadatforgalom növekedését sorolta elsőként: mint mondta, január negyedikén tízszer több adat érkezett ve a NAV-hoz, mint egy évvel korábban.

Az e-ÁFA szolgáltatásuk tesztelés előtti fáziban van, ez a rendszer arra szolgál, hogy kiajánlják majd az áfa befizetés mértékét vállalatoknak.

A Brexittel kapcsolatban adódó többletfeladatok már látszanak:

idén eddig 18 ezer vámeljárára került Nagy-Britannia kilépése miatt a két ország közötti áruforgalomban.

Idén indul a gépjármű adóztatás, melyet az önkormányzatoktól vesznek át, valamint a tényleges tulajdonosi nyilvántartás, illetve az eNAV megalapozása, amellyel egy egyénre szabott adózási felületet hoznak létre.

Az évértékelőn rövid előadást tartó Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a járvány olyan mértékű gazdasági visszaesést hozott, mint az 1929-es válság, csak most néhány hét alatt zajlott le, ami akkor három évig tartott.

A NAV létrehozatalának tízéves évfordulója kapcsán ismertette az eddig elért fontosabb eredményeket, kiemelve az adókedvezmények növekedését:

a 2010-es 12 milliárd helyett most évi 360 milliárd forint adókedvezmény jut a családoknak.

Az adócsökkentés mellett az ügyfélcentrikusságot, az elektronikus szja-bevallások elkészítését, és az online számlázás kibővítését.