A Kodak a gyógyszeriparban folytatja - Cél a Kínától való függés csökkentése

Hírek2020. szept. 9.Növekedés.hu

A Kodak márkanév a legtöbb ember tudatában összeforrt a fényképezéssel. Aki koránál fogva emlékszik még a fényképezés digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok előtti világára, annak a mai napig a régi Kodak filmtekercsek jutnak róla eszébe. Most azonban, miután a cég jó ideje nem szerepelt a hírekben, meglepő okból került újra reflektorfénybe: az eredetileg fényképezőgépeket gyártó legendás cég ugyanis a jövőben gyógyszeripari alapanyagokat fog gyártani.

A Kodak Pharmaceuticals szándéknyilatkozatot írt alá az amerikai kormánnyal, miszerint 765 millió dolláros állami hitelt kapnak a gyógyszeripari üzletáguk kialakításához, fejlesztéséhez.

A céljuk az, hogy az USA-ban a generikus gyógyszerek előállításához szükséges aktív hatóanyagok 25 százalékát a Kodak gyártsa a jövőben.

Az amerikai kormányzat ezzel a Trump adminisztráció kezdettől fogva hangoztatott elvárását kívánja megvalósítani, miszerint radikálisan csökkenteni szeretnék a külföldtől, legfőképpen Kínától való függést az Egyesült Államokban gyógyszerek és más kulcsfontosságú cikkek esetében.

A Kodak története még a XIX. század végére nyúlik vissza, amikor 1880-ban George Eastman megalapította, majd 1888-ban elkészítette az első Kodak fényképezőgépet. Ekkor még a fényképezés a nagyközönség számára nem volt elérhető, mivel alapos technikai tudást, valamint komoly felszerelést igényelt. A Kodak fényképezőgépek azonban teljesen új helyzetet teremtettek, hiszen a tervezésük során az volt a cél, hogy szélesebb körben is használhatók legyenek.

Neked csak a gombot kell megnyomnod, mi minden mást elvégzünk helyetted.

így szólt az akkori népszerű szlogen.

A Kodak gyártotta az első kereskedelmi forgalomban is kapható filmtekercset is. A 70-es évekre a film eladások terén 90 százalék, a fényképezőgép eladások terén pedig 85 százalék volt az USA-ban a Kodak márka piacrésze.

A cég büszke rá, hogy még a holdraszállás alatt is speciális színes Kodak géppel készítették a holdon a felvételeket.

A siker azonban múlandónak bizonyult.

 Noha az első digitális fényképezőgép megalkotása még egy fiatal Kodak mérnök nevéhez fűződött 1975-ben, a cég ezt a lépéselőnyét nem tudta hosszú távon kamatoztatni.

Nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy a filmgyártásról teljesen átálljanak a digitális fényképezőgépek gyártására, ezért hamarosan már nem tudták állni a versenyt a riválisokkal. Végül teljesen kiszálltak a digitális fényképezésből, majd 2012-ben csődöt jelentettek.

Azóta több próbálkozása is volt a cégnek: KODAKCoin néven saját kriptovalutát hoztak létre, tettek egy kitérőt a mobiltelefon és tablet gyártás világába, próbálkoztak flexibilis csomagolóanyagok gyártásával, míg jelenleg egyedüli gyártóként a hagyományos filmeket még mindig használó filmipar számára gyártanak filmet.

A Warner nagyon várt, idén augusztusban bemutatott Tenet című filmjét például 65 mm-es Kodak filmre forgatták.Mindezek után történt, hogy ez év július végén megállapodás született arról, hogy a gyógyszeriparban folytatják tovább.

Bár sokan hitetlenkedve kapták fel a fejüket a hír hallatán, nem teljesen értve, hogy miért pont a Kodak lett ennek az igen kecsegtető lehetőségnek a kedvezményezettje, a bejelentéssnapján a cég részvényei olyan gyors emelkedésnek indultak, hogy egyetlen nap leforgása alatt 20-szor kellett felfüggeszteni a kereskedést, két nap alatt összesen 600 százalékot emelkedtek.