A kubaiak most két hónapig jóllakhatnak

Hírek2024. ápr. 5.F. P.

Kuba már hónapok óta az alepvető élelmiszereket és az elektromos áramot is csak akadozva tudja biztosítani polgárainak. Most azt ígéri az elnök, hogy két hónapig mindenki megkapja a fejadagját. Hogy utána mi lesz, még senki nem tudja.

Kuba elnöke, Miguel Diaz-Canel csütörtökön bejelentette, hogy kormánya biztosította a következő két hónapra elegendő alapvető élelmiszerkészletet, melyet árkedvezménnyel, állami támogatással kapnak a polgárok, már amikor van. Az elmúlt időszakban a hiány tüntetésekhez, erőszakos megmozdulásokhoz vezetett, ami a kommunista országban ritkaság, hisz azonnal feloszlatják az  ilyen eseményeket.

Most nyilván belátta a vezetés, hogy valóban nem lehet éhínség, így bármilyen módon, de élelmiszert kell szerezniük. Ha lenne devizájuk, importálhatnának, de az exporbevételek és a turizmus elapadása miatt nincs. Hogy most összelapátolták az utolsó félmilliárd dollárt (havi 230 millióba kerül a szükséges élelmiszer beszerzése), vagy az ENSZ-hez fordultak segélyért, azt nem árulták el.

Mindenesetre az elmúlt napokban a Reuters szerint az áramtermelést is felpörgették, hogy szűnjenek a hosszú áramszünetek, és így az elégedetlenség. Ehhez vélhetően fosszilis üzemanyagokra volt szükség, amit ugyancsak importból lehet beszerezni, esetleg voltak még stratégiai tartalékok. Mindenesetre azt jelezte a kormány, hogy júniusig mindenkinek meglesz az éelelmiszeradagja, és áram is lesz.

Vélhetően nagy erőkkel dolgozik a kormány azon, hogy utána is biztosítsák ezt a minimumot, ami nemzetközi méretekben nem nagy összeg, akár közép-amerikai országok is összeadhatják a segélyt, hogy csökkenjen a migrációs nyomás, miután a kubaiak ezekre a helyekre tudnak menekülni. A kormány azzal is tisztában van, hogy ha ezt a minimumot nyem nyújtj, akkor nem tartható fenn tovább a kommunista rendszer.

A gazdasági nehézségeket a rendkívül kevéssé hatékony gazdasági rendszer, a szigorú amerikai szankciók és a turizmus visszaesése okozza. Utóbbi a járvány idején kezdődött, de most sem tud helyre állni, mivel a korábbi kettős valutarendszer megszűntetése óta a turisták is nehezen jutnak árukhoz és szolgáltatásokhoz, így inkább távol maradnak.