5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak

Siker2018. nov 30.Növekedés.hu

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a másik fél sokszor teljesen másképp értelmezi, amit mondunk, mint ahogy azt mi gondolnánk. Gyakran pedig pont azért fordulnak elő félreértések, mert anélkül mondunk ki dolgokat, hogy alaposan átgondolnánk az általuk hordozott jelentéseket.

Ezért is fontos az érzelmi intelligencia szerepe a kommunikáció során. Különböző felmérések alátámasztották, hogy az érzelmi intelligencia szintjén még fejlődésre szorulunk, mivel arra fókuszálunk, mit fogunk majd mondani, és hogy a másik ember szavai milyen hatással vannak ránk, így könnyen előfordulhat, hogy nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre. Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amit jobb, ha kerülünk egy beszélgetés folyamán.

1. „Fáradtnak tűnsz”

 Aki kimerült, általában kedvetlen, komor és nem tud megfelelően koncentrálni a munkájára. Ahelyett, hogy közölnénk valakivel, milyen rosszul néz ki, kérdezzük meg inkább: Minden rendben van? Ne feltételezzük, hogy a másik segítségre szorul, inkább kérdezzünk rá. Így a másik könnyebben megnyílik nekünk, ami pedig ennél is fontosabb, hogy érzékeltetjük, rosszindulatú kifejezés helyett segítő szándékkal közeledünk felé.

2. „Te mindig...” vagy „Te soha...”

Az emberek nem egydimenziósnak látják magukat, így beskatulyázni sem szabad őket. Az ilyen általánosító kifejezések sokszor ellenérzés kelthetnek a másikban, így ezek helyett érdemes rámutatnunk arra, hogy mit tett a másik személy, ami számunkra probléma. Ha esetleg valami tényleg gyakran előfordul, akkor mondjuk inkább azt, hogy "Úgy tűnik, gyakran csinálod ezt...", vagy "Túl gyakran előfordult már ahhoz, hogy észrevegyem...”.

3. „Amint azt korábban már említettem”

Mindannyian elfelejtünk néha dolgokat. Ezzel a kifejezéssel pedig csak azt erősítjük a másikban, hogy teher számunkra elismételni valamit, amit a másik esetleg nem értett meg elsőre. Ha nem vagyunk hajlandóak elismételni valamit, úgy tűnhet, mintha jobbnak éreznénk magunkat másoknál. A fent említett kifejezés helyett, amikor elismétlünk valamit, arra törekedjünk, hogy a mondandónk egyértelműbb, logikus és érdekes legyen.

4. „Ahogy akarod”

Ha közömbösen állunk valamihez, a másik személy úgy érezheti, hogy számunkra nem fontos a problémája, pedig ők számítanak a véleményünkre. Inkább úgy fejezzük ki magunkat, hogy "Nekem erről nincs konkrét véleményem, de van pár dolog, amit érdemes lenne fontolóra venni...". Ha véleményt mondunk anélkül, hogy állást foglalnánk, azzal kimutatjuk, hogy törődünk a másik fél problémájával5. 

5. „Legalább én soha...”

Ez a kifejezés tökéletes példa arra, ha el akarjuk hárítani a felelősséget saját hibáinkról, sőt még agresszívan is tesszük ezt, rámutatva arra, amit a másik személy követett el. Inkább azt mondjuk: "Sajnálom". A tévedés beismerése, a bocsánatkérés mindig hatékony módja egy vita racionálisabb, nyugodtabb mederbe terelésére.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.